Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 32

Temat odcinka: Z łąki i z warzywnika
Goście: Maria i Sergiusz Niczyporuk

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczone cukinie i kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Składniki:
Pulpety
•    200 g mielonej wieprzowiny
•    200 g mielonej wołowiny
•    100 g czerwonej fasoli z puszki
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    ¼ łyżeczki białego pieprzu
•    3 łyżki prażonego siemienia lnianego
•    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
•    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
•    1 łyżka posiekanych liści selera
•    1 jajko
•    3 cukinie
•    5 – 6 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
•    12 pomidorków koktajlowych
•    5 gałązek natki selera
•    150 g twarożku koziego
•    100 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    3 łyżki posiekanej świeżej mięty
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Mielone mięso – wołowinę i wieprzowinę wkładamy do miski i roztartą na desce nożem czerwoną fasolę, 2 ząbki czosnku roztarte z solą, cebule posiekane w drobną kostkę, prażone siemię lniane, ostrą i słodką mielona paprykę, posiekane młode liście selera, jajko,  dolewamy odrobinę oleju, doprawiamy sola do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
2.    Cukinie kroimy na dwie lub trzy części w poprzek, po czym narzędziem do drążenie jabłek, wycinamy w każdym kawałku okrągły otwór. Wyciętych części – wałeczków- nie wyrzucamy.
3.    Do tak wydrążonych otworów w cukiniach nakładamy łyżeczką farsz mięsny dość ściśle. Jeśli mamy też kwiaty cukinii, faszerujemy je mięsem bardzo delikatnie, najlepiej przez mocną torbę foliową do żywności, z uciętym jednym końcem.
4.    Nafaszerowane cukinie i kwiaty cukinii układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, dorzucamy pomidorki koktajlowe, gałązki natki selera, polewamy kroplami oleju, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, jeśli mamy kwiaty cukinii, wyjmujemy je, a resztę dopiekamy jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze.
5.    Kiedy cukinia się piecze, przyrządzamy sos: twarożek kozi łączymy w misce z jogurtem, dorzucamy 1 posiekany ząbek czosnku, posiekaną świeżą miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
6.    Pieczone cukinie podajemy z sosem jogurtowym.
Dobra rada: kwiaty cukinii najlepiej zdobyć od zaprzyjaźnionego hodowcy lub działkowicza, ale można poza sezonem podać same cukinie.

Potrawa 2
Polędwiczki wieprzowe pieczone na sianie,  z sosem z wina, powideł, kawy i czekolady
Składniki:
•    3 polędwiczki wieprzowe
•    1 garść świeżego siana
•    1 łyżka kruszonego czarnego pieprzu
•    1 główka czosnku
•    200 ml wytrawnego czerwonego Ewina
•    3 łyżki powideł śliwkowych
•    2 laski cynamonu
•    10 – 12 ziaren kawy
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    4 łyżki sosu pieczeniowego
•    100 g masła
•    30 g gorzkiej czekolady
•    sól, olej
Sposób przygotowania:
1.    Świeże siano podpalamy w garnku, aby uzyskać czarny popiół. (najlepiej na zewnątrz budynku)
2.    Polędwiczki dokładnie obtaczamy na desce w czarnym kruszonym pieprzu, a następnie w popiele ze spalonego siana.
3.    Tak zamarynowane polędwiczki obsmażamy na oleju na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone przekładamy do żaroodpornego  naczynia, wyłożonego odrobiną siana, obrzucamy przekrojoną na pół i rozdrobnioną główką czosnku (w łupinie), polewamy całość olejem.
4.    Pieczemy na dwa razy w piekarniku nagrzanym do 180°C – najpierw przez 5 minut, potem wyjmujemy na odpoczynek przez 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym dopiekamy przez dalsze 3 – 4 minuty.
5.    Czas na sos: na patelnię po smażeniu polędwiczek wylewamy czerwone wino i zagotowujemy, aby wino zebrało smak z patelni.
6.    W drugim naczyniu przesmażamy powidła śliwkowe z połamanymi na pół laskami cynamonu, ziarnami kawy i gałązkami rozmarynu.  Zalewamy winem z patelni i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wino trochę odparuje, dodajemy sos pieczeniowy. Gotujemy aż sos się zagęści, na koniec dorzucamy kawałki zimnego masła i delikatnie mieszamy, aż masło dobrze się rozpuści, a sos nabierze właściwej konsystencji. Przed samy wydaniem rozpuszczamy w sosie gorzką czekoladę (już nie gotujemy, aby czekolada się nie zwarzyła).
7.    Upieczone polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem, przybrane gałązkami rozmarynu.
Dobra rada:

Zobacz także