Potrawa 1
Pieczone cukinie i kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Składniki:
Pulpety
• 200 g mielonej wieprzowiny
• 200 g mielonej wołowiny
• 100 g czerwonej fasoli z puszki
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebule
• ¼ łyżeczki białego pieprzu
• 3 łyżki prażonego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• 1 łyżka posiekanych liści selera
• 1 jajko
• 3 cukinie
• 5 – 6 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
• 12 pomidorków koktajlowych
• 5 gałązek natki selera
• 150 g twarożku koziego
• 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
• 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Mielone mięso – wołowinę i wieprzowinę wkładamy do miski i roztartą na desce nożem czerwoną fasolę, 2 ząbki czosnku roztarte z solą, cebule posiekane w drobną kostkę, prażone siemię lniane, ostrą i słodką mielona paprykę, posiekane młode liście selera, jajko, dolewamy odrobinę oleju, doprawiamy sola do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
2. Cukinie kroimy na dwie lub trzy części w poprzek, po czym narzędziem do drążenie jabłek, wycinamy w każdym kawałku okrągły otwór. Wyciętych części – wałeczków- nie wyrzucamy.
3. Do tak wydrążonych otworów w cukiniach nakładamy łyżeczką farsz mięsny dość ściśle. Jeśli mamy też kwiaty cukinii, faszerujemy je mięsem bardzo delikatnie, najlepiej przez mocną torbę foliową do żywności, z uciętym jednym końcem.
4. Nafaszerowane cukinie i kwiaty cukinii układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, dorzucamy pomidorki koktajlowe, gałązki natki selera, polewamy kroplami oleju, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, jeśli mamy kwiaty cukinii, wyjmujemy je, a resztę dopiekamy jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze.
5. Kiedy cukinia się piecze, przyrządzamy sos: twarożek kozi łączymy w misce z jogurtem, dorzucamy 1 posiekany ząbek czosnku, posiekaną świeżą miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
6. Pieczone cukinie podajemy z sosem jogurtowym.
Dobra rada: kwiaty cukinii najlepiej zdobyć od zaprzyjaźnionego hodowcy lub działkowicza, ale można poza sezonem podać same cukinie.
Potrawa 2
Polędwiczki wieprzowe pieczone na sianie, z sosem z wina, powideł, kawy i czekolady
Składniki:
• 3 polędwiczki wieprzowe
• 1 garść świeżego siana
• 1 łyżka kruszonego czarnego pieprzu
• 1 główka czosnku
• 200 ml wytrawnego czerwonego Ewina
• 3 łyżki powideł śliwkowych
• 2 laski cynamonu
• 10 – 12 ziaren kawy
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• 4 łyżki sosu pieczeniowego
• 100 g masła
• 30 g gorzkiej czekolady
• sól, olej
Sposób przygotowania:
1. Świeże siano podpalamy w garnku, aby uzyskać czarny popiół. (najlepiej na zewnątrz budynku)
2. Polędwiczki dokładnie obtaczamy na desce w czarnym kruszonym pieprzu, a następnie w popiele ze spalonego siana.
3. Tak zamarynowane polędwiczki obsmażamy na oleju na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyłożonego odrobiną siana, obrzucamy przekrojoną na pół i rozdrobnioną główką czosnku (w łupinie), polewamy całość olejem.
4. Pieczemy na dwa razy w piekarniku nagrzanym do 180°C – najpierw przez 5 minut, potem wyjmujemy na odpoczynek przez 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym dopiekamy przez dalsze 3 – 4 minuty.
5. Czas na sos: na patelnię po smażeniu polędwiczek wylewamy czerwone wino i zagotowujemy, aby wino zebrało smak z patelni.
6. W drugim naczyniu przesmażamy powidła śliwkowe z połamanymi na pół laskami cynamonu, ziarnami kawy i gałązkami rozmarynu. Zalewamy winem z patelni i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wino trochę odparuje, dodajemy sos pieczeniowy. Gotujemy aż sos się zagęści, na koniec dorzucamy kawałki zimnego masła i delikatnie mieszamy, aż masło dobrze się rozpuści, a sos nabierze właściwej konsystencji. Przed samy wydaniem rozpuszczamy w sosie gorzką czekoladę (już nie gotujemy, aby czekolada się nie zwarzyła).
7. Upieczone polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem, przybrane gałązkami rozmarynu.
Dobra rada: