Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 314

Temat odcinka: Jabłka ze starego sadu
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zupa z pieczonych jabłek i selera z okrasą

Składniki:

  • ½ selera
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
  • 3 – 4 jabłka dawnej odmiany
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj masło, a kiedy zacznie się pienić dorzuć pokrojonego w kostkę selera. Smaż selera do zeszklenia. Potem dolej nieco wody i praż selera aż zmięknie, choć dobrze by nadal pozostał lekko chrupiący. Zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
  2. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Smaż na maśle i oleju rzepakowym, jaki został po smażeniu selera. Kiedy jabłka się podprażą dopraw je mielonym imbirem, mielonymi ziarnami kolendry, posiekanym świeżym imbirem i ostrą papryczką. Chwile podsmaż wszystko razem.
  3. Następnie zalej podsmażone jabłka mlekiem kokosowym i wodą w proporcji 2:1. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut. Dopraw odrobiną soli, miodem, startą skórką i sokiem z limonki.
  4. Na zimna patelnie wrzuć wędzony boczek pokrojony w cienkie paseczki. Powoli smaż na wolnym ogniu aż boczek wytopi się na chrupiące skwarki. Na koniec wymieszaj z posiekaną natka pietruszki.
  5. Gotową zupę wymieszaj z częścią podsmażonego selera, posyp na wydaniu pozostałym selerem i chrupiącym boczkiem z natką.

Dobra rada: pokrojonego selera skrop sokiem z cytryny lub limonki, by nie ciemniał

 

Potrawa 2

Wędzona szarlotka z włoską bezą

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g pszennej maki
  • 100 g cukru pudru
  • 4 – 5 jabłek dawnych odmian
  • 1 szklanka syropu sosnowego
  • 3 białka jaja
  • 1 duża łyżka cukru
  • 100 g prażonych ziaren słonecznika
  • sól,

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj dokładnie masło, mąkę oraz cukier puder, wyrób gęste ciasto. Wyłóż na blachę z pergaminem, piecz na rumiany kolor, ostudź i połam na małe kawałki.
  2. Jabłka najlepiej upiecz w ognisku, tak by skórka była spalona, czarna. Obierz jabłka ze spalonej skórki. Podziel na kawałki. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki
  3. Białka z cukrem i szczyptą soli ubij na dość sztywną pianę, najlepiej mikserem. Doprowadź syrop sosnowy do wrzenia i cienkim strumieniem wlewaj do ubitych białek intensywnie mieszając aż piana będzie sztywna.
  4. Kruszonkę wymieszaj z ziarnami słonecznika, włóż do naczynia, na to połóż jabłka, pokryj bezą. Opal bezę ogniem lub palnikiem. Posyp startą skórką z limonki.

Dobra rada: zamiast własnoręcznie zrobionej kruszonki możesz użyć gotowych ciasteczek  

 

Potrawa 3

Łosoś pacyficzny marynowany w winnych jabłkach z sałatką z jabłek i selera

Składniki:

  • 1 ładny filet łososia pacyficznego
  • 4 – 5 winnych, lekko sfermentowanych jabłek
  • ½ selera
  • 1 duże twarde jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • 2 – 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 2 – 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz grubo mielony, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Lekko sfermentowane, winne jabłka pokrój w małe kawałki, włóż w nie filet z łososia i odstaw w chłodne miejsce na 4 godziny.
  2. Selera pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w cienkie paseczki, potem skrop sokiem z limonki. Podobnie pokrój twarde jabłko wraz ze skórką. Czosnek pokrój w plasterki.
  3. Zrób sos: w miseczce wymieszaj trzepaczką żółtka, odrobinę soli i soku z limonki, miód, musztardę. Następnie wlewając olej rzepakowy cienkim strumieniem mieszaj dalej aż do uzyskania w gęstej, majonezowej konsystencji.
  4. Selera, jabłko, czosnek, posiekany szczypiorek i orzechy wymieszaj z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Oczyść rybę z jabłkowej marynaty. Ułóż rybę na patelni z pergaminem skropionym olejem rzepakowym. Smaż powoli od strony skóry aż będzie rumiana i chrupiąca. Dopiecz przez chwilę rybę od strony mięsa.
  6. Upieczoną rybę podaj z sałatką.

Dobra rada: selera i jabłko najlepiej pokroić w cienkie plastry za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw zwanej też mandoliną

 

Zobacz także