Potrawa 1
Zupa z pieczonych jabłek i selera z okrasą
Składniki:
- ½ selera
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
- 3 – 4 jabłka dawnej odmiany
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 limonka
- sól, grubo mielony pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj masło, a kiedy zacznie się pienić dorzuć pokrojonego w kostkę selera. Smaż selera do zeszklenia. Potem dolej nieco wody i praż selera aż zmięknie, choć dobrze by nadal pozostał lekko chrupiący. Zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
- Obrane jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Smaż na maśle i oleju rzepakowym, jaki został po smażeniu selera. Kiedy jabłka się podprażą dopraw je mielonym imbirem, mielonymi ziarnami kolendry, posiekanym świeżym imbirem i ostrą papryczką. Chwile podsmaż wszystko razem.
- Następnie zalej podsmażone jabłka mlekiem kokosowym i wodą w proporcji 2:1. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 – 25 minut. Dopraw odrobiną soli, miodem, startą skórką i sokiem z limonki.
- Na zimna patelnie wrzuć wędzony boczek pokrojony w cienkie paseczki. Powoli smaż na wolnym ogniu aż boczek wytopi się na chrupiące skwarki. Na koniec wymieszaj z posiekaną natka pietruszki.
- Gotową zupę wymieszaj z częścią podsmażonego selera, posyp na wydaniu pozostałym selerem i chrupiącym boczkiem z natką.
Dobra rada: pokrojonego selera skrop sokiem z cytryny lub limonki, by nie ciemniał
Potrawa 2
Wędzona szarlotka z włoską bezą
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g pszennej maki
- 100 g cukru pudru
- 4 – 5 jabłek dawnych odmian
- 1 szklanka syropu sosnowego
- 3 białka jaja
- 1 duża łyżka cukru
- 100 g prażonych ziaren słonecznika
- sól,
Sposób przygotowania:
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj dokładnie masło, mąkę oraz cukier puder, wyrób gęste ciasto. Wyłóż na blachę z pergaminem, piecz na rumiany kolor, ostudź i połam na małe kawałki.
- Jabłka najlepiej upiecz w ognisku, tak by skórka była spalona, czarna. Obierz jabłka ze spalonej skórki. Podziel na kawałki. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki
- Białka z cukrem i szczyptą soli ubij na dość sztywną pianę, najlepiej mikserem. Doprowadź syrop sosnowy do wrzenia i cienkim strumieniem wlewaj do ubitych białek intensywnie mieszając aż piana będzie sztywna.
- Kruszonkę wymieszaj z ziarnami słonecznika, włóż do naczynia, na to połóż jabłka, pokryj bezą. Opal bezę ogniem lub palnikiem. Posyp startą skórką z limonki.
Dobra rada: zamiast własnoręcznie zrobionej kruszonki możesz użyć gotowych ciasteczek
Potrawa 3
Łosoś pacyficzny marynowany w winnych jabłkach z sałatką z jabłek i selera
Składniki:
- 1 ładny filet łososia pacyficznego
- 4 – 5 winnych, lekko sfermentowanych jabłek
- ½ selera
- 1 duże twarde jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
- 2 – 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 2 – 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz grubo mielony, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Lekko sfermentowane, winne jabłka pokrój w małe kawałki, włóż w nie filet z łososia i odstaw w chłodne miejsce na 4 godziny.
- Selera pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w cienkie paseczki, potem skrop sokiem z limonki. Podobnie pokrój twarde jabłko wraz ze skórką. Czosnek pokrój w plasterki.
- Zrób sos: w miseczce wymieszaj trzepaczką żółtka, odrobinę soli i soku z limonki, miód, musztardę. Następnie wlewając olej rzepakowy cienkim strumieniem mieszaj dalej aż do uzyskania w gęstej, majonezowej konsystencji.
- Selera, jabłko, czosnek, posiekany szczypiorek i orzechy wymieszaj z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
- Oczyść rybę z jabłkowej marynaty. Ułóż rybę na patelni z pergaminem skropionym olejem rzepakowym. Smaż powoli od strony skóry aż będzie rumiana i chrupiąca. Dopiecz przez chwilę rybę od strony mięsa.
- Upieczoną rybę podaj z sałatką.
Dobra rada: selera i jabłko najlepiej pokroić w cienkie plastry za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw zwanej też mandoliną