Potrawa 1
Zupa a kaszy gryczanej i pieczarek z gryczanymi grzankami
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- 250 g chleba gryczanego bez skórki, pokrojonego w kostkę*
- 2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- ½ selera, pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 400 g pieczarek
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól, pieprz grubo mielony,
Sposób przygotowania:
- Warzywa z włoszczyzny pokrój na kawałki, piecz w piekarniku nagrzanym do 180° aż nabiorą ciemno złotego koloru. Zalej zimną wodą, dopraw solą, możesz też dorzucić listek laurowy i ziarna ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 – 1,5 godziny. Odcedź powstały wywar.
- Na dużej patelni o grubym dnie z olejem roztop masło i wrzuć gryczany chleb pokrojony w kostkę. Smaż aż uzyskasz mocno rumiane, chrupiące grzanki. Odsącz je po smażeniu na papierowym ręczniku. Ostudzone grzanki wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
- W drugim dużym naczyniu z olejem i masłem (możesz też wykorzystać tłuszcz po smażeniu grzanek) przesmaż marchewkę i selera do zeszklenia, dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Do zeszklonych warzyw dorzuć pokrojone w grube plasterki pieczarki, chwile podsmaż wszystko razem i zalej wywarem z włoszczyzny.
- Dosyp kaszę gryczaną paloną i gotuj wszystko razem aż kasza będzie miękka, ugotowana.
Dobra rada: *chleb gryczany „tatarczuch” jest bardzo popularny w rejonie miejscowości Żarki na Jurze Krakowsko Częstochowskiej
Potrawa 2
Gryczano warzywne placki ze smażoną makrelą
Składniki:
- ½ czerwonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 2 szalotki
- 3 jajka
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 3 – 4 łyżki mąki gryczanej
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej palonej
- 200 g osączonej kukurydzy z puszki
- 2 makrele
- 1 – 2 łyżki masła
- 5 – 6 krążków młodej cebulki
- 1 limonka
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu gryczanego
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Papryki i szalotki pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa przesmaż na oleju do zeszklenia, tak by pozostały lekko chrupiące. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź warzywa. Wymieszaj z kukurydzą.
- Do miski wybij jajka, roztrzep ze śmietanką, dorzuć obie mąki, proszek do pieczenia, dopraw solą, dokładnie wymieszaj składniki. Dołóż ugotowaną kaszę gryczaną i przesmażone warzywa z kukurydzą. Dokładnie wymieszaj*.
- Na rozgrzanej patelni z olejem formuj łyżką z ciasta z warzywami nieduże krągłe placuszki. Smaż je z obu stron na niezbyt mocnym ogniu, by nie spalić ich z wierzchu a dobrze wypiec w środku.
- Z makreli wytnij filety, usuń ostrym nożem ości brzuszne i ości przy strunie grzbietowej. Dopraw pieprzem od strony mięsa.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem ułóż filety makreli skórą do dołu, smaż aż skórką mocno się zarumieni, potem przez chwilę dopiecz od strony mięsa. Kiedy przerzucisz makrelę na drugą stronę, dołóż na patelnię masło, a kiedy się stopi krążki młodej cebulki i startą skórkę z limonki. Roztopionym masłem z cebulką podlewaj rybę.
- Sos: w miseczce wymieszaj musztardę francuską, miód gryczany startą skórkę i sok z limonki.
- Makrelę podawaj z plackami i sosem.
Dobra rada: *konsystencja ciasta zależy od ilości dodanej mąki, powinno być jak kwaśna gęsta śmietana
Potrawa 3
Grzanki z chleba gryczanego z serem i szynką
Składniki:
- 30 g masła
- 30 g pszennej mąki
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki mleka
- ½ filiżanki startego żółtego sera
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 – 3 młode jędrne prawdziwki
- 4 duże kromki chleba gryczanego
- 8 plasterków żółtego sera
- 2 duże plastry gotowanej szynki
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sosu beszamelowego. W rozgrzanym naczyniu roztop masło, dorzuć posiekany ząbek czosnku, a potem mąkę i smaż chwilę do uzyskania rumianej zasmażki. Zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko stale mieszając. Sos powinien być bardziej gęsty niż zwykle. Dodaj starty ser i musztardę i podgrzewaj mieszając aż ser się roztopi w sosie. Dopraw solą.
- Kromki chleba gryczanego pokryj sosem, wyłóż cieniutko pokrojone plasterki z prawdziwków, plasterki żółtego sera, a na co drugą kromkę plaster szynki. Złóż kromki tak, by w każdej były dwie warstwy sera i jedna szynki.
- Opiekaj kromki na rozgrzanej patelni z olejem na mocno rumiany kolor z obu stron.
Dobra rada: możesz też wypiec takie grzanki w piekarniku