Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 218

Temat odcinka: Na ogórkowym polu

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczona pierś indyka z ogórkową sałatką

Składniki:

  • 1 pierś indyka ze skórą
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 1 limonka
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • 2 świeże ogórki gruntowe
  • 2 – 3 ogórki małosolne z koprem, chrzanem, czosnkiem i liśćmi wiśni od kiszenia
  • 1 – 2 dymki (tylko biała część)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Do drobno posiekanych ziół: tymianku i rozmarynu dodajemy startą skórkę z limonki, pieprz, ostrą mieloną paprykę, trochę startej gałki muszkatołowej i masło. Wszystko razem dokładnie ucieramy i  taką masę wpychamy pomiędzy skórę na piersi indyka a mięso.
  2. Na nagrzaną płytę lub dużą patelnię o grubym dnie wlewamy odrobinę oleju, układamy pierś indyka mięsem do dołu. Kiedy mięso się podpiecze przekładamy na drugą stronę ze skórą i dalej podpiekamy. Mięso trzymamy na niezbyt dużym ogniu, aby miało szansę ładnie dopiec się w środku, a z wierzchu się nie przypaliło. Mięso przewracamy kilkakrotnie podczas pieczenia. Możemy podłożyć pod nie liście wiśni od kiszenia ogórków.
  3. Sałatka z ogórków: ogórki świeże i małosolne kroimy w plasterki,.
  4. Przygotowujemy sos do sałatki: miód łączymy z octem winnym i posiekanym świeżym tymiankiem. Łączymy to wszystko z dymką pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy baldachy kopru, czosnek, kawałki chrzanu od kiszenia ogórków drobno posiekane i odstawiamy na 3 – 4 minuty. Na koniec łączymy z pokrojonymi w plasterki ogórkami. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut.
  5. Upieczoną pierś indyka kroimy w plastry i podajemy z ogórkową sałatką.

Dobra rada: ogórki małosolne najlepiej ukisić samemu, dodając do kiszenia chrzan, czosnek, koper, liście wiśni, a do potrawy użyć po tygodniu kiszenia.   

 

Potrawa 2

Sałatka z grillowanego bakłażana z salsą z małosolnego ogórka i wędzonym łososiem

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 bakłażan
  • 3 ogórki małosolne z chrzanem, czosnkiem od kiszenia
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ostra papryczki
  • 1 łyżeczka pasty „tahini”
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa,

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna słonecznika prażymy kilka chwil na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie. Trzeba uważać by ich nie przypalić.
  2. Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1,5 cm, skrapiamy i smarujemy oliwą, potem pieczemy na rozgrzanej blasze lub grillu aż do uzyskania ładnego brązowego koloru z obu stron.
  3. Salsa: ogórki małosolne, najlepiej 2 – 3 dniowe, oraz chrzan i czosnek od kiszenia kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy uprażone ziarna słonecznika, można dołożyć podpieczoną, drobno pokrojoną skórkę z bakłażana. Doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, miodem, pieprzem, odrobiną drobno posiekanej ostrej papryczki, pastą „tahini”, uprażonym sezamem, oliwą. Dokładanie mieszamy i rozkładamy na upieczonych plastrach bakłażana. Na to wykładamy kawałki wędzonego na gorąco łososia. Dekorujemy sezonowymi dzikimi ziołami i kwiatami, na przykład krwawnikiem, listkami komosy, kwiatami chabru.

Dobra rada: ogórki małosolne najlepiej ukisić samemu, dodając do kiszenia chrzan, czosnek, koper, liście wiśni, użyć do potrawy po 2 – 3 dniach kiszenia.    

 

Potrawa 3

Chłodnik ze świeżego i małosolnego ogórka

Składniki:

  • 5 – 6 świeżych ogórków gruntowych
  • 2 – 3 ogórki małosolne
  • 4 – 5 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 – 4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki świeże i małosolne oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski. Dodajemy posiekany czosnek, pieprz, ocet, miód, rozgniecione nożem na desce uprażone orzeszki ziemne.
  2. Zalewamy wszystko zsiadłym mlekiem i kefirem, dokładnie mieszamy dodając posiekaną świeżą kolendrę.

Dobra rada: możecie dodać posiekany koperek, jeśli nie lubicie kolendry, ale spróbujcie choć raz z kolendrą J  

 

Zobacz także