Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 309

Temat odcinka: Smak czarnej porzeczki
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kebab jagnięcy z sałatką z czerwonej kapusty z czarną porzeczką

Składniki:

  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g liści czerwonej kapusty pokrojonych w cienkie paseczki
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki świeżych owoców czarnej porzeczki
  • 100 ml miodu pitnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 2 – 3 łyżki octu balsamicznego
  • 600 g zmielonej łopatki jagnięcej
  • 200 g zmielonego surowego wędzonego boczku (wieprzowego)
  • 2 łyżki przyprawy „ras-el-hanout
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 chlebki pita
  • sól, pieprz grubo mielony,

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kolendry i ziela angielskiego zmiel w moździerzu lub blenderze na pył.
  1. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia, dodaj zmielone przyprawy i czarną porzeczkę. Zalej miodem pitnym. Dopraw miodem, startą skórką z limonki i octem balsamicznym. Duś na małym ogniu aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gorącym sosem z czarnej porzeczki zalej surową czerwoną kapustę i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
  2. W misce połącz zmieloną łopatkę jagnięcą ze zmielonym boczkiem, dopraw solą, pieprzem, przyprawą ras-el-hanout, posiekanym czosnkiem, octem balsamicznym, odrobina miodu pitnego. Dobrze wymieszaj i wyrób masę.
  3. Skrop deskę i dłonie olejem, podziel mięso na porcje mniej więcej dwustugramowe, uformuj z nich zgrabne kotlety o wrzecionowatym kształcie.
  4. Smaż kotlety na niezbyt mocno rozgrzanej patelni z olejem, chodzi o to, by dobrze wypiec mięso w środku i nie spalić skórki. Możesz też upiec je na grillu.
  5. Wymieszaj kwaśną gęstą śmietanę z majonezem, czerwoną pastą curry, sokiem z limonki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Chlebki pita podgrzej na blasze lub suchej patelni.
  6. Przekrój chlebki pita na pół, do każdej połówki nalej trochę sosu ze śmietany i majonezu, włóż kotlecik jagnięcy i sałatkę z czerwonej kapusty z sosem z czarnej porzeczki, polej z wierzchu sosem.

Dobra rada: w sezonie użyj świeżych owoców czarnej porzeczki, a poza sezonem rozmrożonych

 

Potrawa 2

Kotlety rybne z kiszoną kapustą podane z sosem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • ½ szklanki posiekanych płatków owsianych
  • 300 g mielonego mięsa z karpia
  • 300 g mielonego mięsa z sandacza
  • 150 g zmielonego surowego wędzonego boczku (wieprzowego)
  • 200 g kiszonej kapusty, odciśniętej, drobno przesiekanej
  • 3 – 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 70 g masła
  • 1 szklanka czarnej poprzeczki, może być rozmrożona
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej smietany
  • 4 – 6 liści czarnej porzeczki, opcjonalnie w sezonie
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mielone mięso karpia i sandacza, kiszona kapustę, płatki owsiane, posiekany koperek, musztardę francuską, świeży imbir, ostrą papryczkę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i wyrób masę.
  2. Sos z czarnej porzeczki: na patelni podgrzej miód aż zacznie się pienić, dorzuć masło, dopraw pieprzem, a kiedy masło z miodem zacznie karmelizować, dodaj czarną porzeczkę. Duś na wolnym ogniu 10 – 12 minut. Potem dolej ciemne piwo, a kiedy piwo w większości odparuje, dodaj mleko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 – 25 minut aż sos nabierze gęstej, aksamitnej konsystencji. Na koniec dopraw startą skórką i sokiem z limonki, ewentualnie odrobiną miodu oraz posiekanym czosnkiem
  3. Z masy rybnej uformuj zgrabne krągłe kotleciki. Smaż na niezbyt mocno nagrzanej patelni z olejem, by dobrze wypiec mięso w środku i nie spalić skórki. Na każdy z kotlecików połóż liść czarnej porzeczki i podpiecz je z kotlecikami.
  4. Upieczone kotleciki podaj z sosem z czarnej porzeczki, razem z „łezką” kwaśnej gęstej śmietany

Dobra rada: możesz też dodać do sosu trochę słodkiej śmietanki

 

Potrawa 3

Chrupiący sandacz z ziemniakami curry i zimnym sosem z czarnej porzeczki

Składniki:

  • 8 surowych zimniaków do pieczenia, umytych i wyszorowanych, ze skórką
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 100 g masła
  • 600 filetów z sandacza ze skórą
  • 1 szklanka czarnej porzeczki, świeżej lub rozmrożonej
  •  1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
  • 1 łyżka sosu „ponzu”
  • 1 cytryna
  • 3 łyzki przesiekanych orzeszków pistacjowych
  • sól, pieprz grubo mielony, olej i oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w plastry grubości około 1 cm, połóż na zimnej patelni z olejem. Dopraw je solą, połóż na mały ogień i wypiekaj na mocno rumiany kolor z obu stron. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe dołóż masło, a jak się roztopi dopraw je curry. Polewaj masłem z curry upieczone plastry ziemniaków.
  2.  Sandacza podziel na ładne kawałki, delikatnie przetnij skórę, aby nie ściągała podczas smażenia. Dopraw pieprzem od strony mięsa.
  3. Ułóż rybę na zimnej patelni od strony skóry. Wypiekaj powoli, aż skórka będzie chrupiąca, dopiero na sam koniec dopiecz rybę od strony mięsa. Jak tylko przewrócisz rybę na drugą stronę, dorzuć masło, przyprawę curry i orzeszki pistacjowe. Roztopionym masłem z curry i orzeszkami podlewaj upieczonego sandacza przed podaniem.
  4. W moździerzu utrzyj czarną porzeczkę na masę, dolej 4 łyżki oliwy, miód, dorzuć posiekaną ostrą papryczkę, sos ponzu, startą skórkę z cytryny,
  5. Na talerzach rozłóż ziemniaki, na nich kawałki sandacza, skrop z sosem z czarnej porzeczki. Udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami.

Dobra rada: sos ponzu to powszechnie stosowany w japońskiej kuchni sos na bazie cytrusów, dostępny w sprzedaży internetowej lub sklepach z orientalną żywnością

 

Zobacz także