Potrawa 1
Imbirowe krokiety z kaszanki z kozim serem
Składniki:
- 450 g kaszanki
- 450 g przetartych na puree ziemniaków
- 1 – 2 łyżki masła
- 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 – 3 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty harissa
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka suszonych wiśni
- 3 – 4 łyżki pszennej mąki
- 4 – 5 łyżek japońskiej bułki tartej „panko”
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 szklanka cukru lub miodu
- ½ szklanki octu
- 2 gałązki tymianku
- 1 cytryna
- 1 – 2 roladki dojrzewającego sera koziego
- sól, pieprz grubo mielony, olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
- Krokiety: kaszankę wyjmij z flaczka i przełóż do miski. Rozdrobnij kaszankę łyżką, dołóż puree z ziemniaków wymieszanych z masłem i śmietanka, jedno jajko, sól, pieprz, posiekane szalotki, posiekany ząbek czosnku, pastę harissa, posiekany drobno świeży imbir, przesiekane suszone wiśnie. Masę dobrze wymieszaj.
- Z masy uformuj zgrabne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtocz je w pszennej mące, w rozmąconym jajku, a na koniec dokładnie w bułce tartej „panko”. Podobną panierkę możesz też zrobić samemu.
- Smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Syrop z żurawią: ocet wymieszaj z cukrem lub miodem, podgrzewaj na patelni aż do uzyskania w miarę gęstego syropu. Dorzuć gałązki tymianku i przesiekaną suszoną żurawinę. Dopraw pieprzem, startą skórką z cytryny.
- Roladkę sera koziego pokrój na plastry, polej je syropem, na każdym plastrze sera ułóż imbirowego krokieta z kaszanki.
Dobra rada: możesz użyć wiśni liofilizowanych, zamiast tymianku użyć rozmarynu. Ser z krokietami możesz też podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Potrawa 2
Smażony sandacz z kaszanką i gruszką
Składniki:
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule szalotki
- 400 g kaszanki wyjętej z flaka, rozdrobnionej
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 1,5 łyżki orzeszków sosnowych, uprażonych
- 1 łyżeczka posiekanego drobno świeżego tymianku
- 3 ładne filety z sandacza
- 2 – 3 łyżki pszennej mąki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 w miarę twarda gruszka
- ½ cytryny
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Kaszanka: na patelni podgrzej miód do spienienia, dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, szalotki pokrojone w piórka. Kiedy cebula i czosnek lekko się przyrumienią dodaj kaszankę. Podsmaż wszystko razem na małym ogniu. Dolej odrobinę oleju. Dopraw musztardą, przesiekanymi orzeszkami sosnowymi, solą, pieprzem, tymiankiem, wymieszaj, trzymaj w cieple.
- Smażony sandacz: weź filety z sandacza, ponacinaj skórę, aby nie ściągała podczas smażenia, dopraw solą i pieprzem od strony mięsa, oprósz mąką.
- Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, zaczynając od strony skóry na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być zbyt mocny, by nie spalić delikatnej ryby. Po przewróceniu ryby na drugą stronę, dołóż gałązki tymianku i masło.
- Usmażoną rybę przewróć na patelni skóra do dołu, polej roztopionym masłem z patelni, na rybę wyłóż kaszankę, całość podgrzej przed podaniem.
- Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, dodaj trochę posiekanego świeżego tymianku. Taką gruszką udekoruj rybę z kaszanką.
Dobra rada: jeśli nie dostaniesz orzeszków sosnowych, możesz też użyć innych Twoich ulubionych orzechów
Potrawa 3
Ziemniaczane placki z farszem z kaszanki i kaczki czyli „farszynki” pomorskie
Składniki:
- 350 g kaszanki wyjętej z flaka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 upieczone udko z kaczki
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 marnowany ogórek, pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 500 g ugotowanych ziemniaków, przetartych na puree
- 1 łyżka masła
- 2 – 3 łyżki mleka
- 1 jako
- 4 – 5 łyżek pszennej mąki
- 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Farsz: z upieczonego udka kaczki usuń skórę i kości, mięso drobno przesiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż mięso z kaczki, dorzuć czosnek i kaszankę. Dopraw mielonym kardamonem, mielonym cynamonem, solą, pieprzem, dorzuć marynowanego ogórka, mleko kokosowe, smaż dalej mieszając.
- Ciasto: puree z ziemniaków wymieszaj z masłem, mlekiem, jajkiem, dobrze wymieszaj. Dokładaj mąkę stopniowo do uzyskania odpowiedniej, w miarę gęstej, konsystencji ciasta.
- Wysyp nieco maki na deskę, przełóż ziemniaczane ciasto, chwilę zarabiaj, po czym podziel na równe porcje. Przesypując mąką, formuj placki, nakładaj na nie farsz z kaszanki, po czym delikatnie zawijaj, by dokładnie obtoczyć ziemniaczanym ciastem farsz.
- Uformowane placki oprósz mąką, smaż na rozgrzanej patelni z większą ilością oleju na złoty kolor z każdej strony, ogień nie może być zbyt mocny by placki dopiekły się w środku, a skórka pozostała złota i rumiana.
- Upieczone placki dopraw solą, podawaj udekorowane kwaśną gęstą śmietanę i szczypiorkiem.
Dobra rada: zamiast mięsa z kaczego udka, możesz użyć resztek mięsa z upieczonego kurczaka lub mięsa po gotowaniu rosołu