Potrawa 1
Zimowa zupa z brukwi
Składniki:
- 600 g brukwi
- 1 spory ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ½ ostrej papryczki
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 400 ml soku z kiszonej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 100 g prażonych orzeszków pistacjowych
- 100 g grillowanej czerwonej papryki bez skórki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki prażonej na oleju cebuli razem z olejem
- sól, pieprz grubo mielony, olej,
Sposób przygotowania:
- Zimowa zupa: brukiew obierz ze skórki i ugotuj na parze, możesz też upiec w piekarniku do miękkości. Pokrój w kostkę. Surowego, obranego ze skórki ziemniaka pokrój w drobniejszą kostkę.
- W rozgrzanym naczyniu z odrobiną oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dorzuć pokrojone ziemniaki, także podsmaż do zeszklenia. Do zeszklonych warzyw dorzuć brukiew.
- Do przesmażonych warzyw dołóż masło, dolej wody by przykryć warzywa i duś wszystko do miękkości, doprawiając posiekaną ostrą papryczką i imbirem.
- Dopraw uduszone warzywa rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem i jeśli warzywa są dostatecznie miękkie, zalej sokiem z kiszonej kapusty. Gotuj wszystko razem kilka minut pod przykryciem.
- Zmiksuj wszystko na gładką zupę krem.
- Salsa do zupy: rozgniecione nożem na desce orzeszki pistacjowe połącz z pokrojoną w drobną kostkę grillowana papryką, dołóż 2 łyżki prażonej na oleju cebuli razem z olejem, dobrze razem wymieszaj.
- Zupę podawaj okraszoną salsą.
Dobra rada: do salsy możesz też użyć dobrej jakości oliwy lub oleju z orzechów laskowych bądź włoskich
Potrawa 2
Placki z brukwi z gzikiem i wędzonym łososiem
Składniki:
- 600 g brukwi
- 2 ugotowane ziemniaki ze skórką
- 2 jajka
- 2,5 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej lub namoczonej gorczycy
- 3 – 4 łyżki pszennej mąki
- 200 g niemielonego tłustego sera twarogowego
- 3 łyżki prażonej na oleju cebuli razem z olejem
- ½ ostrej papryczki
- 100 g grillowanej czerwonej papryki bez skórki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 150 g wędzonego na gorąco łososia
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Placki: brukiew obierz ze skórki i ugotuj na parze, możesz też upiec w piekarniku do miękkości.
- Ziemniaki i brukiew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz w misce z jajkiem, solą, pieprzem, 1,5 łyżki musztardy, dobrze wymieszaj. Dodaj mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
- Na rozgrzaną patelnię wylej nieco więcej oleju, łyżką uformuj z ciasta na patelni nieduże, krągłe placuszki grubości 1 – 1,5 cm.
- Wypiekaj powoli z obu stron, tak by skórka była rumiana i chrupiąca, a w środku placki były dobrze wypieczone.
- Gzik do placków z brukwi: w misce połącz ser twarogowy z prażoną cebulką wraz z olejem, łyżką musztardy, posiekaną ostrą papryczką, posiekaną grillowaną papryką, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem, kwaśną gęstą śmietaną, dokładnie wymieszaj.
- Upieczone placki z brukwi podawaj z gzikiem i kawałkami wędzonego łososia
Dobra rada: możesz też użyć innej wędzonej ryby
Potrawa 3
Smażona tołpyga ze pieczoną brukwią
Składniki:
- 400 g fileta z tołpygi bez skóry
- 2 – 3 łyżki mąki krupczatki
- 400 g upieczonej w piecu brukwi
- 1 por, tylko biała część
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 cytryna
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- sól, pieprz grubo mielony, olej
Sposób przygotowania:
- Tołpygę dopraw solą i pieprzem od strony mięsa, oprósz mąką.
- Na rozgrzanej patelni z olejem ułóż brukiew pokrojoną w kostkę mniej więcej 3 x 3 cm i oprószoną mąką, obok ułóż opanierowaną tołpygę.
- Opiekaj rybę i brukiew na złoty kolor z każdej strony. Kiedy przełożysz rybę na drugą stronę dorzuć połowę posiekanego czosnku. Kiedy czosnek się lekko przypiecze dorzuć gałązki tymianku i połowę masła.
- Na koniec polewaj rybę roztopionym masłem.
- Pora pokrój w cienkie paseczki. Dorzuć drugą połowę posiekanego czosnku.
- Na drugiej patelni podgrzej miód aż zacznie się pienić. Dorzuć masło i świeży tymianek.
- Kiedy masło się rozpuści, dorzuć pora z czosnkiem oraz suszoną żurawinę. Po 2 – 3 minutach por lekko się zblanszuje, smaż go krótko, by pozostał lekko chrupiący. Dopraw pora startą skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą i ziarnami słonecznika.
- Rybę wyłóż na talerz, polej roztopionym masłem z patelni, przykryj podsmażonym porem, obok wyłóż podpieczoną brukiew.
Dobra rada: zamiast tymianku możesz użyć świeżego rozmarynu