Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 23

Temat odcinka: Kaczka – Smaki Miłosza
Goście: Małgorzata Czyżewska – Międzynarodowe Centrum Dialogu

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pierś kaczki z kaszą gryczaną i burakami
Składniki:
•    2 piersi kaczki
•    200 ml wiśniówki
•    4 ząbki czosnku
•    6 ziaren kardamonu
•    1 garść świeżego siana
•    1 cebula
•    3 plasterki wędzonego boczku
•    ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
•    150 g mrożonych prawdziwków
•    250 g ugotowanej kaszy gryczanej
•    50 g twarogu
•    4 upieczone buraki
•    1 – 2 cytryny
•    1 łyżka musztardy
•    1 łyżka miodu
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Skórę na piersiach kaczki nacinamy pod skosem w dwóch kierunkach, aby uzyskać coś na kształt rombów.
2.    Marynata: wiśniówkę, 3 rozgniecione ząbki czosnku, utłuczone w moździerzu ziarna kardamonu, oliwę i siano dokładnie mieszamy. W takiej marynacie układamy piersi kaczki mięsem do doły i odstawiamy, najlepiej na 24 godziny
3.    Kasza z dodatkami:  na patelni z oliwą przesmażamy drobno posiekane cebulę i ząbek czosnku, kiedy się zeszklą dorzucamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, wszystko przesmażamy 3 – 4 minuty. Doprawiamy pieprzem ziołowym i dorzucamy mrożone, drobno pokrojone prawdziwki. Kiedy prawdziwki się podsmażą, dokładamy ugotowaną na sypko kaszę gryczaną i pokruszony twaróg.
4.    Sos z buraków: 2 upieczone i obrane ze skórki buraki kroimy na kawałki i przerzucamy do naczynia. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i miód. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę. Potem miksujemy dalej wlewając oliwę cienkim strumieniem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5.    Piersi kaczki układamy skórą do dołu na zimnej patelni i podgrzewamy. Kiedy ze skóry wytopi się tłuszcz, a skórka zrobi się cienka i rumiana przewracamy na druga stronę i smażymy na rumiano. Potem na mniejszym ogniu dociągamy piersi, kilkakrotnie przewracając, aby temperatura w środku się wyrównała. Można też dopiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilka minut. Po przesmażeniu odstawiamy na 2 – 3 minuty, aby pierś odpoczęła. Potem kroimy w poprzek włókien.
6.    Na tłuszczu po kaczce podsmażamy pozostałe buraki pokrojone w zgrabne kawałki.
7.    Na talerze wykładamy ciepłą kaszę, obok sos, plastry pokrojonej piersi i podsmażone buraczki.
Dobra rada:

Potrawa 2
Uda kacze w kapuście
Składniki:
•    6 ud kaczych
•    8 plastrów wędzonego boczku
•    3 czerwone cebule
•    4 ząbki czosnku
•    3 twarde jabłka
•    6 suszonych śliwek
•    6 ziaren kardamonu
•    ½ łyżeczki ziaren gorczycy
•    4 liście laurowe
•    500 g kiszonej kapusty
•    250 słodkiej kapusty
•    50 g masła
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    W dużym nagrzanym naczyniu przesmażamy na brązowo plastry boczku, dorzucamy cebule pokrojone w grubą kostkę i czosnek w plastrach. Przesmażamy, stale mieszając, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
2.     Uda kacze marynujemy soli i pieprzu. Potem do naczynia po boczku i cebuli wlewamy olej i obsmażamy kacze uda z każdej strony na ładny brązowy kolor. Odkładamy na bok.
3.    Do naczynia olej i przesmażamy jabłka pokrojone w grubą kostkę ze skórką. Potem dorzucamy suszone śliwki, kardamon, gorczycę, do tego dorzucamy kiszona kapustę. Smażymy mieszając. Kiedy kapusta trochę się podsmaży zalewamy odrobina wody, aby wszystko zaczęło się dusić.
4.    Teraz na kapuście z jabłkami układamy obsmażone kacze uda, na to kładziemy boczek z cebulą i czosnkiem, pokrojoną w kostkę biała kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy pokrojone w kostkę masło.
5.    Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 – 2 godziny. Wykładamy na talerze.
Dobra rada: w trakcie duszenia warto kontrolować ilość płynu, jeśli jest mało dolać odrobinę wody, jeśli za dużo, zdjąć przykrycie i odparować.

Zobacz także