Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 293

Temat odcinka: Ryby z dawnej Wisły
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Sandacz na duszonej cebuli z kwasem chlebowym

Składniki:

  • 600 g filetów z sandacza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka kwasu chlebowego
  • 4 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 limonka
  • sól, pieprz grubo mielony, olej, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Z filetów z sandacza usuń skórę, odetnij polędwicę, pokrój na ładne, spore kawałeczki, Części brzuszne też pokrój na podobnej wielkości kawałki. Dopraw rybę pieprzem, czosnkiem pokrojonym w plasterki i posiekanym koperkiem. Skrop oliwą. Wymieszaj i zostaw na 5 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię daj miód, a gdy zacznie się pienić dorzuć cebule pokrojone w piórka. Chwile smaż cebule na miodzie, dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku. Dolej trochę oleju i smaż cebulę aż stanie się rumiana. Dopraw pieprzem.
  3. Zalej cebulę kwasem chlebowym, Dołóż pokrojone pomidory z puszki, sos Worcester. Zredukuj na wolnym ogniu, tak by prawie cały płyn się wygotował, by sos stał się szklisty i gęsty. Dopraw jeszcze startą gałką muszkatołową, solą.
  4. Na cebulowym sosie połóż kawałki zamarynowanego sandacza – najpierw ułóż grubsze kawałki polędwicy, żeby już zaczęły się prażyć, potem dołóż cieńsze kawałki z części brzusznej. Przykryj i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  5. Podaj przybrane gałązkami świeżego koperku, kwaśną gęstą śmietaną, skropione sokiem z limonki

Dobra rada: sandacz to delikatna ryba, łatwo ją przepiec, dlatego duś dłużej grubsze kawałki, a cieńsze krócej  

 

Potrawa 2

Krokieciki z miętusa z rybnym majonezem

Składniki:

  • 800 g filetów z miętusa bez skóry
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez praskę na puree
  • 3 – 4 łyżki masła
  • 3 – 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 2 białka jajka
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 limonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety miętusa podziel na mniejsze kawałki, zamarynuj w soli i pieprzu.
  2. Na patelni ze słuszna porcją oleju obsmaż kawałki miętusa z każdej strony na złoty kolor. Zalej rybę białym winem i odgrzewaj na wolnym ogniu aż wino prawie odparuje. Zdejmij rybę z patelni.
  3. Porwij rybę na małe kawałeczki.
  4. Majonez z ryby: do wysokiego naczynia przelej nieco sosu ze smażenia ryby z winem, dołóż trochę kawałków ryby, dorzuć jajko, musztardę, ząbek czosnku, ocet winny, sól i pieprz. Zmiksuj składniki na gładką, jednolitą masę. Miksuj dalej dolewając olej cienkim strumieniem aż do uzyskania gęstej, typowej dla majonezu konsystencji.
  5. Krokieciki rybne: do naczynia przełóż puree z ugotowanych ziemniaków, dobrze wymieszaj z masłem i śmietanką dla uzyskania jedwabistej konsystencji. Dodaj żółtka, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj. Podbij trzepaczką białka jaja dodając odrobinę soli. Przelej białka do masy, dopraw startą gałką muszkatołową, dodaj mąkę kukurydzianą, potem rybę, dokładnie wymieszaj całą masę.
  6. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia, formując dwiema łyżkami zgrabne małe krokieciki z masy ziemniaczano-rybnej.
  7. Potem smaż w głębokim tłuszczu mocno rumiane krokieciki. Odcedź, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  8. Podawaj z rybnym majonezem, skropione sokiem z limonki.

Dobra rada: tę potrawę możesz przygotować z każdej białej ryby, nawet z gorszych części. Jeśli lubisz dania ostre możesz dodać do masy trochę ostrej papryczki.

 

Potrawa 3

Zupa „ślepe ryby” na zakwasie z czerwonego buraka

Składniki:

  • 500 ml zakwasu z czerwonego buraka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 laski cynamonu
  • 5 – 6 plastrów świeżego imbiru
  • 5 – 6 suszonych liści limonki „kaffir”
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sól, pieprz grubo mielony, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Na dużą patelnię wylej mleko kokosowe, dopraw laskami cynamonu, plastrami świeżego imbiru, liśćmi limonki „kaffi”, czosnkiem pokrojonym w plasterki, suszonym majerankiem, solą.
  2. Pogotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, by mleko kokosowe dobrze się zredukowało.
  3. Zalej mleko kokosowe zakwasem z czerwonego buraka, dołóż ugotowaną białą fasolę wraz z odrobiną wody od gotowania, Chwilę pogotuj wszystko razem.
  4. Skosztuj zupy, jeśli smak zakwasu jest zbyt intensywny dolej nieco wody i słodkiej śmietanki 30%. Zagotuj i podaj na stół, doprawiając listkami świeżej kolendry.

Dobra rada: możesz też użyć ugotowanej białej fasoli z puszki

Zobacz także