Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 287

Temat odcinka: Naturalnie i zdrowo
Goście: Monika Płecha

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Proziaki czyli pieczone na blasze placki pszenne z sałatką warzywną

Składniki:

  • 1 jajo
  • ½ łyżki sody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 250 g zmielonej na puree ugotowanej ciecierzycy
  • ½ szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 2 upieczone czerwone papryki bez skórki
  • 3 upieczone buraki
  • 3 – 4 kolorowe pomidory
  • 1 łyżka syropu z młodych pędów sosny
  • 1 cytryna
  • ½ ostrej papryczki
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na proziaki: do miski wybij jajo, ubij je trzepaczką, dorzuć małą łyżeczkę soli, pieprz, sodę oraz łyżkę octu, by sodę delikatnie „zgasić”. Wymieszaj.
  2. Teraz dodaj puree z ciecierzycy, maślankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dolej 4 łyżki oliwy, posiekany świeży rozmaryn i mieszaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki,
  3. Przełóż ciasto na posypaną mąką deskę, wyrabiaj do uzyskania plastycznej konsystencji.
  4. Podziel ciasto na porcje, formuj krągłe placuszki o średnicy 8 – 10 cm i grubości około 0,5 cm. Piecz na suchej patelni o grubym dnie na złoty kolor z każdej strony. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze wilgotne.
  5. Sałatka warzywna: do miski przełóż upieczoną paprykę pokrojoną w duże kawałki, upieczone buraki i pomidory pokrojone w cząstki, dopraw syropem z młodych pędów sosny, startą skórką i sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną ostrą papryczką, solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
  6. Wyłóż sałatkę na talerz, polej sosem z sałatki, wokół wyłóż proziaki.

Dobra rada: do proziaków możesz wykorzystać ugotowaną ciecierzycę z puszki

 

 

Potrawa 2

Pierożki z farszem z kapusty, grzybów i gęsi

Składniki:

Farsz do pierożków:

  • 400 g białej słodkiej kapusty
  • 1 marchewka
  • 250 g rydzy
  • 2 ugotowane uda gęsie
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Ciasto na pierożki:

  • 1 jajo
  • ½ łyżki sody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • ½ szklanki maślanki lub kefiru
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 jajko do smarowania
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: kapustę drobno pokrój, zblanszuj we wrzątku, podsmaż do miękkości z marchewką startą na tarce o grubych oczkach i przesiekanymi rydzami. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dorzucić trochę podsmażonej cebulki.
  2. Z ugotowanych ud gęsi usuń kości i ścięgna, skórkę możesz zostawić. Drobno przesiekaj mięso. Dorzuć do kapusty z marchewką i grzybami. Dodaj trochę posiekanej ostrej papryczki, startą skórkę i sok z cytryny, posiekaną świeżą kolendrę, całość wymieszaj dokładnie.
  3. Ciasto na pierożki z sodą: do miski wybij jajo, ubij je trzepaczką, dorzuć małą łyżeczkę soli, pieprz, sodę oraz łyżkę octu, by sodę delikatnie „zgasić”. Wymieszaj i dodaj mąkę.
  4. Dokładnie wymieszaj składniki. Dolej 4 łyżki oleju (możesz dodać też roztopionego masła) i mieszaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki.
  5. Przełóż ciasto na posypaną mąką deskę, wyrabiaj do uzyskania plastycznej konsystencji. Odłóż na 20 minut do lodówki.
  6. Podziel ciasto na porcje, rozwałkuj podsypując mąką na krągłe placuszki o średnicy 8 – 10 cm i grubości około 0,5 cm. Na każdy placuszek nakładaj porcję farszu. Zlep mocno brzegi ciasta, by dokładnie pokryło farsz. Formuj wrzecionowate pierożki. Posmaruj je rozmąconym jajkiem.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 – 35 minut.

Dobra rada: oczywiście poza sezonem na rydze możesz też użyć innych grzybów

 

Potrawa 3

Pieczone młode koźlę z pomidorową salsą

Składniki:

Pieczona koźlina:

  • 1,5 kg mięsa z młodego koźlęcia z kością
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 – 2 laski cynamonu
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 10 – 12 świeżych śliwek
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 600 g małych ziemniaczków ze skórką do pieczenia

Pomidorowa salsa:

  • 3 – 4 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1,5 łyżki sosu Worcester
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Podziel mięso koźlęcia na duże kawałki kością, dopraw solą i pieprzem.
  2. Roztop połowę smalcu na rozgrzanej grubej patelni, obsmaż kawałki mięsa na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż do żeliwnego naczynia, na przykład gęsiarki, polej sosem ze smażenia, dodaj rozgnieciony czosnek, połamany na pół cynamon, gałązki rozmarynu, śliwki razem z pestkami, pozostała część smalcu, białe wytrawne wino, sos Worcester, po czym zalej wodą, tak by przykryła mięso.
  3. Duś pod przykryciem przez 2,5 – 3 godziny na wolnym ogniu.
  4. Na 30 minut przed końcem duszenia dorzuć dokładnie wymyte ziemniaczki. Kiedy ziemniaczki będą miękkie, podaj na stół.
  5. Pomidorowa salsa: pokrój pomidory w kostkę wraz ze skórką, wymieszaj w misce z posiekanym czosnkiem, posiekaną świeżą miętą, sosem Worcester, solą, pieprzem i oliwą. Odstaw na parę minut.
  6. Mięso podawaj z ziemniaczkami i pomidorową salsą.

Dobra rada: mięso możesz też upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu

 

 

Zobacz także