Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 215

Temat odcinka: Krótka historia majonezu
Goście:  Zbigniew Mojecki 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Hamburger wołowy w chlebku pita z sosem majonezowym

Składniki:

  • 550 g mielonego mięsa wołowego, najlepiej z antrykotu
  • 100 g zmielonego surowego wędzonego boczku
  • 150 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 – 4 łyżki majonezu
  • 4 filety anchois czyli sardeli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
  • 1 dojrzałe miękkie awokado
  • 4 chlebki pita
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładamy zmieloną na grubym sicie wołowinę, dodajemy zmielony surowy wędzony boczek, posiekany czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną świeżą kolendrę, roztartą nożem na desce ugotowaną czerwoną fasolę – może być z puszki, mielony kmin rzymski, pieprz, sól. Masę dokładnie wyrabiamy czyli łączymy wszystkie składniki.
  2.  Z takiej masy formujemy zgrabne krągłe hamburgery po około 200 g każdy.
  3. Sos: 3 – 4 łyżki majonezu przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane filety anchois, startą skórkę i sok z cytryny,  jedną łyżkę posiekanej cebuli dymki, pieprz, całość  dokładnie mieszamy.
  4.  Sałatka z ogórków: ogórki gruntowe i konserwowe kroimy w plasterki, dodajemy posiekany szczypior od dymki, mieszamy.
  5. Awokado w grubszych kawałkach wyjmujemy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy plasterki ostrej papryczki.
  6. Kiedy mamy wszystko gotowe układamy na grillu hamburgery i opiekamy je z obu stron na brązowy kolor, pod koniec pieczenia dorzucamy i podpiekamy chlebki pita. .
  7. Ścinamy wierzch chlebka, w powstałą kieszonkę nakładamy sos majonezowy, liście sałaty rzymskiej, upieczonego burgera, sałatkę z ogórków, kawałek awokado, wszystko na koniec dekorujemy sosem

Dobra rada: Jeśli masa mięsna jest dobrze wyrobiona hamburgery nie będą pękały podczas pieczenia na grillu.

 

Potrawa 2

Sałatka a’la Cezar z marynowanym sandaczem z wędzonym majonezem

Składniki:

  • 1 garść siana
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 żółtka jaja
  • 3 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 filety sandacza bez skóry i ości (tzw. polędwice)
  • 1 ostra papryczka chili
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek młodej botwiny
  • 1 cebula
  • 1 świeży ogórek gruntowy
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Wędzony olej: rozpoczynamy od nadania olejowi aromatu wędzenia. W tym celu do naczynia wkładamy siano, podpalamy, przykrywamy kiedy siano prawie całe spłonie. Zalewamy olejem i odstawiamy na bok na kilka minut. Przecedzamy olej przez sito wyłożone gazą.
  2. Wędzony majonez: do miski wsypujemy szczyptę pieprzu i soli, dodajemy musztardę, żółtka, łyżeczkę octu, łyżeczkę cukru, wszystkie składniki mieszamy. Następnie dolewając bardzo cienkim strumieniem wędzony olej energicznie mieszamy trzepaczką całość do uzyskania majonezu o gęstej konsystencji.  Można też użyć miksera.
  3. Marynata do ryby: do naczynia dodajemy startą skórkę i sok z limonki, trochę posiekanej drobno papryczki chili, drobno posiekane pomidorki koktajlowe, sól, łyżeczkę octu wymieszanego z cukrem, mieszamy. Do takiej marynaty układamy filety z sandacza pokrojone na mniejsze kawałki.
  4. Salsa z botwinki: łodygi botwinki drobno kroimy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojony w kostkę ogórek, sól, pieprz, olej, łyżeczkę octu z cukrem, mieszamy.
  1. Dwie łyżki majonezu wędzonego rozrabiamy białym winem aby nadać nieco luźniejszej konsystencji, dodajemy liście botwinki, mieszamy z powstałym sosem.
  2. Na talerz wykładamy trochę wędzonego majonezu, na to salsę z botwinki, zamarynowanego sandacza z odrobiną marynaty, obok wykładamy liście botwinki z sosem.

Dobra rada: zamiast sandacza możemy użyć dorsza lub łososia

 

Potrawa 3

Hamburgery rybne z pieczoną na grillu bułeczką z wodorostami i sosem majonezowym

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka mąki pszennej i kilka łyżek mąki do podsypywania
  • ½ łyżeczki drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 arkusze alg nori (jak do sushi)
  • 3 – 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 600 g mielonego mięsa z ryb słodkowodnych ( np. okonia, sandacza)
  • 150 g ciecierzycy z puszki
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 jajko
  • 2 – 3 łyżki mielonego lnu
  • 1 garść młodego szczawiu
  • 1 ogórek
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na bardzo wolnym ogniu, a właściwie podsuszamy na bursztynowe „skwarki”.
  2. Czerwoną paprykę w całości opiekamy nad ogniem, aż skórka stanie czarna, zdejmujemy ją, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy na paski.
  3. Bułeczki z wodorostami: w misce łączymy mąkę, drożdże, sól, pieprz, cukier, jajko oraz ciepłą wodę do konsystencji. Dodajemy też mocno pokruszone lub zmielone w blenderze algi nori.  Dokładanie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Potem przekładamy wyrośnięte ciasto na deskę, podsypując mąką, jeszcze raz  „przebijamy” ciasto czyli wyrabiamy, starając się ładnie rozprowadzić pęcherzyki powietrza w całej masie. Ciasto dzielimy na równe części, formujemy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Sos do hamburgerów: do miski przekładamy 3 – 4 łyżki majonezu, odsączone z oleju na papierowym ręczniku cebulowe skwarki, tarty chrzan, pieprz, mieszamy.
  6. Hamburgery: do miski przekładamy mielone mięso z ryb słodkowodnych, przesiekaną nożem na desce ciecierzycę, stratą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, jajko, pieprz, sól, trochę oleju po prażeniu cebuli,  mielony len.
  7. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy płaskie, do 1,5 cm grubości hamburgery.
  8. Rozpalamy grill z pokrywą. Kiedy węgle dobrze się rozpalą, przesuwamy je na jedną połowę. Bułeczki układamy do pieczenia nad miejscem, gdzie nie ma pod spodem węgli. Pieczemy pod przykryciem 20 – 25 minut. Po tym czasie nas połową z węglami opiekamy z obu stron hamburgery rybne.
  9. Bułkę kroimy na pół, nakładamy dużo sosu, plasterki świeżego ogórka, hamburgery rybne, warstwę sosu, pokrojony drobno szczaw i paski pieczonej papryki. Przykrywamy drugą połową upieczonej bułeczki.

Dobra rada: zamiast kolendry możecie użyć natki pietruszki lub koperku

 

Zobacz także