Potrawa 1
Mielona jagnięcina duszona z warzywami i jajkami z pszennym plackiem
Składniki:
- 8 – 10 młodych, małych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 – 2 pietruszki korzeniowe
- ½ selera
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 150 g surowego wędzonego boczku
- 300 g zmielonej jagnięciny
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 limonka
- ½ ostrej papryczki
- 3 – 4 jaja
- 1 pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml kefiru
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Wyszorowane ziemniaki ze skórką uparuj pod przykryciem w niedużej ilości wody, ostudź, przekrój na połówki i przesmaż na złoty kolor na patelni z olejem.
- Warzywa: marchewki, pietruszki i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki.
- Boczek, zmielony w maszynce na sicie o grubych oczkach przesmaż na chrupiące skwarki na dużej patelni, najlepiej żeliwnej. Dorzuć zmieloną jagnięcinę i przesmaż na brązowy kolor. Dorzuć i przesmaż warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną dopraw kurkumą, zmielonym kminem rzymskim, cynamonem, posiekanym świeżym imbirem. Dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę podsmaż. Dołóż pokrojone pomidory z puszki.
- Dolej trochę wody, by przykryć powierzchnię mięsa oraz warzyw, po czym duś wszystko razem na małym ogniu aż woda odparuje, a masa zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, startą skórką z limonki, posiekaną ostrą papryczką. Wymieszaj masę.
- Dorzuć podsmażone połówki ziemniaków, zrób w masie na patelni niewielkie dołki i wybij w nie jaja. Podgrzewaj aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
- Placki: w misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kefir, sól. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób z nich gładkie, jednolite i plastyczne ciasto. Dołóż posiekane listki czosnku niedźwiedziego i połącz dokładnie z ciastem.
- Podziel ciasto na porcje, uformuj z nich za pomocą wałka cienkie, krągłe placki. Piecz je na dużej, suchej patelni o grubym dnie z jednej i drugiej strony.
- Podawaj danie z plackami, posypane listkami świeżej kolendry
Dobra rada: na zmielenie w maszynce na grubym sicie nada się ładny kawałek z udźca, łopatki lub biodrówki jagnięcej
Potrawa 2
Wiosenna zupa na jagnięcinie z piwem pszenicznym i octem piwnym
Składniki:
- 2 kawałki biodrówki jagnięcej
- 1 łyżka ziaren kardamonu
- 4 – 5 liści laurowych
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżka kminku
- 1 czerwona cebula
- 300 ml pszenicznego piwa
- 3 – 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek młodej botwiny
- 100 g liści młodej kapusty
- 2 łyżki octu piwnego
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Kawałki biodrówki jagnięcej przełóż do naczynia z wodą, dodaj ziarna kardamonu, liście laurowe, ziarna kolendry, kminek, sól, pieprz, czerwoną cebulę przeciętą na pół, świeży tymianek, cukier.
- Gotuj około 2 godzin na wolnym ogniu.
- Wyjmij z wywaru ugotowane mięso jagnięce. Odcedź pozostały wywar i usuń przyprawy. Ostudzone mięso podziel palcami na drobniejsze kawałki.
- Do wywaru dorzuć przesiekane drobno liście młodej botwiny oraz pokrojone w paseczki liście młodej kapusty. Gotuj aż liście botwiny i młodej kapusty lekko zmiękną. Dopraw zupę octem piwnym.
- Do talerzy przełóż kawałki ugotowanej jagnięciny, dolej zupę z botwinką i młodą kapustą.
Dobra rada: ten przepis jest oparty o starą, pomorską recepturę z książki kucharskiej wydanej w Szczecinie w 1833 roku
Potrawa 3
Comber jagnięcy pieczony w boczku z sosem z marynowanego ogórka
Składniki:
- 2 combry jagnięce oczyszczone ze skóry i kości
- 3 świeże, gruntowe ogórki
- ½ szklanki octu jabłkowego
- ½ szklanki cukru
- 3 – 4 goździki
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 – 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
- ½ pęczka świeżego koperku
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 4 – 5 długich plastrów surowego wędzonego boczku
- 2 mini sałaty rzymskie
- ½ łyżeczki utartego kminku
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Sos: obrane ogórki pokrój w drobną kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Na patelnię wylej ocet jabłkowy, dodaj cukier, goździki, ziele angielskie, sól, czosnek pokrojony w plasterki, kurkumę, podgrzewaj aż cukier się rozpuści, dolej pół szklanki wody, po czym duś aż syrop zgęstnieje.
- Dorzuć ogórka, podgrzewaj aż ogórek stanie się lekko przeźroczysty. Odcedź ogórki i ostudź.
- Do miski przełóż musztardę francuską, posiekany koperek, pokruszone nożem na desce orzeszki ziemne, ogórki odcedzone z marynaty, trochę oleju. Całość wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Combry jagnięce owiń ściśle plastrami boczku, połóż na suchą patelnię i opiekaj z każdej strony na mocno złoty, rumiany kolor.
- Na patelni po smażeniu mięsa opiecz przekrojone na pół wzdłuż mini sałaty rzymskie. Na koniec posyp kminkiem.
- Combry, pokrojone w grube plastry, podawaj z sosem z ogórka i podpieczonymi sałatami rzymskimi.
Dobra rada: comber jagnięcy to bardzo delikatne mięso, nie smaż zbyt długo, by go nie przesuszyć.