Potrawa 1
Kolorowe gołąbki z ziemniakami, kaszą i kaczką w liściach kiszonej kapusty
Składniki:
- 12 dużych liści białej kapusty
- 6 dużych liści czerwonej kiszonej kapusty
- 600 g startych na tarce mączystych ziemniaków (jak na placki ziemniaczane)
- 200 g gryczanej kaszy niepalonej
- 2 nogi z kaczki
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 gałka muszkatołowa
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka garam masali
- 500 ml warzywnego wywaru
- 100 ml jasnego piwa
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki prażonej w oleju cebuli
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Liście białej kapusty sparz we wrzątku, wytnij zgrubienie od głąba na liściach. Podobnie przygotuj liście kiszonej czerwonej kapusty.
- Cebule pokrój w kostkę, przesmaż na patelni na odrobinie oleju, dodaj przesiekane pieczarki, smaż na rumiany kolor, tak by straciły większość wilgoci.
- Mięso z nogi z kaczki zmiel w maszynce wraz ze skórą.
- Starte na tarce mączyste ziemniaki (nie odciśnięte!), połącz w misce z surową kaszą, dodaj mielone mięso z nogi z kaczki, posiekany czosnek, trochę startej na tarce gałki muszkatołowej, ostrą mieloną paprykę, sól, pieprz, dorzuć przesmażone z cebulą pieczarki, całość wymieszaj na jednolitą masę.
- Taki farsz zawiń w liście sparzonej białej kapusty. Dodatkowo, połowę zawiniętych gołąbków zawiń jeszcze w liście czerwonej kiszonej kapusty.
- Gotowe gołąbki włóż do żaroodpornego naczynia, zalej wywarem warzywnym i jasnym piwem, posyp suszonym majerankiem, przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Piecz w temperaturze 150 – 160°C przez 1 – 1,5 godziny.
- Podawaj z sosem z naturalnego jogurtu, prażonej cebuli, doprawionego solą i pieprzem.
Dobra rada: kapustę kiszoną w całych główkach, zarówno białą jak i czerwoną można znaleźć w sklepach internetowych
Potrawa 2
Mięsne gołąbki w kiszonej kapuście zapiekane w pomidorach
Składniki:
- 500 g mielonego wieprzowego mięsa BIO
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 limonka
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 10 goździków
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki melasy
- 100 ml sosu Worcester
- 10 liści kiszonej w całości białej kapusty + 2 liście na wyłożenie naczynia
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 500 ml warzywnego wywaru
- ½ łyżki zielonej pasty curry
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Farsz: mielone mięso wieprzowe i wołowe przełóż do miski, dodaj posiekany czosnek, ugotowaną czerwoną soczewicę, startą skórkę z limonki, mieloną wędzona paprykę, pieprz, sól, połowę goździków i ziaren ziela angielskiego startych na pył w moździerzu, połowę melasy, połowę sosu Worcester, dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Z kiszonych liści kapusty wytnij wystające głąby, na każdym liściu nałóż porcję farszu i zawiń jak najściślej, formując jak tradycyjnego gołąbka.
- Na dno żeliwnej gęsiarki połóż liście kapusty, to uchroni gołąbki przed przypaleniem, na tym ułóż ściśle przygotowane gołąbki.
- Zalej gołąbki krojonymi pomidorami z puszki, wywarem warzywnym, dorzuć resztę goździków, ziela angielskiego, melasy i sosu Worcester, startą skórkę z limonki oraz zieloną pastę curry.
- Postaw na mały ogień, duś pod przykryciem przez 1,5 godziny. Przez ostanie 20 minut duś bez przykrycia, tak by zredukować sos.
Dobra rada: zamiast melasy możesz użyć gryczanego miodu
Potrawa 3
Rybne gołąbki w liściach winorośli
Składniki:
- 1 opakowanie ugotowanych liści winorośli
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 200 g mielonego mięsa ze szczupaka
- 200 g mielonego mięsa halibuta
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 1 ogórek kiszony
- 300 ml wywaru warzywnego
- 5 – 6 liści laurowych
- 150 ml gęstego naturalnego jogurtu
- 1 liomonka
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Farsz: w misce połącz ugotowaną kaszę i mielone mięso obu gatunków ryby, dodaj posiekaną natkę i kolendrę, posiekany imbir, pieprz, sól, kurkumę, posiekaną suszoną żurawinę, posiekanego w drobną kostkę kiszonego ogórka, wszystko dokładnie mieszamy.
- Opłucz liście winorośli z solanki, wysusz, na liście układaj niezbyt duże porcje farszu rybnego. Zawijając w liście winorośli, formuj małe podłużne gołąbki.
- Na dno żaroodpornego naczynia układamy kilka liści, na tym ściśle układamy zawinięte gołąbki, zalewamy wywarem warzywnym, dołóż liście laurowe, przykryj liśćmi winorośli, piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Podawaj z naturalnym jogurtem, doprawionym startą skórką z limonki.
Dobra rada: do takich gołąbków możesz użyć także innych rodzajów ryby – dorsza, sandacza, karpia, etc.