Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 272

Temat odcinka: Inne gołąbki
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kolorowe gołąbki z ziemniakami, kaszą i kaczką w liściach kiszonej kapusty

Składniki:

  • 12 dużych liści białej kapusty
  • 6 dużych liści czerwonej kiszonej kapusty
  • 600 g startych na tarce mączystych ziemniaków (jak na placki ziemniaczane)
  • 200 g gryczanej kaszy niepalonej
  • 2 nogi z kaczki
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 gałka muszkatołowa
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 500 ml warzywnego wywaru
  • 100 ml jasnego piwa
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki prażonej w oleju cebuli
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Liście białej kapusty sparz we wrzątku, wytnij zgrubienie od głąba na liściach. Podobnie przygotuj liście kiszonej czerwonej kapusty.
  2. Cebule pokrój w kostkę, przesmaż na patelni na odrobinie oleju, dodaj przesiekane pieczarki, smaż na rumiany kolor, tak by straciły większość wilgoci.
  3. Mięso z nogi z kaczki zmiel w maszynce wraz ze skórą.
  4. Starte na tarce mączyste ziemniaki (nie odciśnięte!), połącz w misce z surową kaszą, dodaj mielone mięso z nogi z kaczki, posiekany czosnek, trochę startej na tarce gałki muszkatołowej, ostrą mieloną paprykę, sól, pieprz, dorzuć przesmażone z cebulą pieczarki, całość wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Taki farsz zawiń w liście sparzonej białej kapusty. Dodatkowo, połowę zawiniętych gołąbków zawiń jeszcze w liście czerwonej kiszonej kapusty.
  6. Gotowe gołąbki włóż do żaroodpornego naczynia, zalej wywarem warzywnym i jasnym piwem, posyp suszonym majerankiem, przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Piecz w temperaturze 150 – 160°C przez 1 – 1,5 godziny.
  7. Podawaj z sosem z naturalnego jogurtu, prażonej cebuli, doprawionego solą i pieprzem.

Dobra rada: kapustę kiszoną w całych główkach, zarówno białą jak i czerwoną można znaleźć w sklepach internetowych

 

Potrawa 2

Mięsne gołąbki w kiszonej kapuście zapiekane w pomidorach

Składniki:

  • 500 g mielonego wieprzowego mięsa BIO
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 limonka
  • 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
  • 10 goździków
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki melasy
  • 100 ml sosu Worcester
  • 10 liści kiszonej w całości białej kapusty + 2 liście na wyłożenie naczynia
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 500 ml warzywnego wywaru
  • ½ łyżki zielonej pasty curry
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: mielone mięso wieprzowe i wołowe przełóż do miski, dodaj posiekany czosnek, ugotowaną czerwoną soczewicę, startą skórkę z limonki, mieloną wędzona paprykę, pieprz, sól, połowę goździków i ziaren ziela angielskiego startych na pył w moździerzu, połowę melasy, połowę sosu Worcester, dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  2. Z kiszonych liści kapusty wytnij wystające głąby, na każdym liściu nałóż porcję farszu i zawiń jak najściślej, formując jak tradycyjnego gołąbka.
  3. Na dno żeliwnej gęsiarki połóż liście kapusty, to uchroni gołąbki przed przypaleniem, na tym ułóż ściśle przygotowane gołąbki.
  4. Zalej gołąbki krojonymi pomidorami z puszki, wywarem warzywnym, dorzuć resztę goździków, ziela angielskiego, melasy i sosu Worcester, startą skórkę z limonki oraz zieloną pastę curry.
  5. Postaw na mały ogień, duś pod przykryciem przez 1,5 godziny. Przez ostanie 20 minut duś bez przykrycia, tak by zredukować sos.

Dobra rada: zamiast melasy możesz użyć gryczanego miodu

 

Potrawa 3

Rybne gołąbki w liściach winorośli

Składniki:

  • 1 opakowanie ugotowanych liści winorośli
  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 200 g mielonego mięsa ze szczupaka
  • 200 g mielonego mięsa halibuta
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 ogórek kiszony
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 5 – 6 liści laurowych
  • 150 ml gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 liomonka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: w misce połącz ugotowaną kaszę i mielone mięso obu gatunków ryby, dodaj posiekaną natkę i kolendrę, posiekany imbir, pieprz, sól, kurkumę, posiekaną suszoną żurawinę, posiekanego w drobną kostkę kiszonego ogórka, wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Opłucz liście winorośli z solanki, wysusz, na liście układaj niezbyt duże porcje farszu rybnego. Zawijając w liście winorośli, formuj małe podłużne gołąbki.
  3. Na dno żaroodpornego naczynia układamy kilka liści, na tym ściśle układamy zawinięte gołąbki, zalewamy wywarem warzywnym, dołóż liście laurowe, przykryj liśćmi winorośli, piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  4. Podawaj z naturalnym jogurtem, doprawionym startą skórką z limonki.

Dobra rada: do takich gołąbków możesz użyć także innych rodzajów ryby – dorsza, sandacza, karpia, etc.

 

 

Zobacz także