Potrawa 1
Śledź z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką
Składniki:
- 4 filety śledzia matiasa
- 3 łyżki zmielonych suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 10 wędzonych śliwek (suska sechlońska)
- 2 kiszone ogórki
- 2 łyżki prażonych orzeszków pistacjowych
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1 cytryna
- 2 łyżki wędzonego majonezu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oliwy szczypiorkowej (opcjonalnie)
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Zmielone w blenderze suszone grzyby przełóż na patelnię, dodaj suszony majeranek, chwilę podpraż wszystko razem. Zalej olejem, zestaw z ognia.
- Taką marynatę przelej do naczynia, ostudź, włóż ładnie oczyszczone filety śledzia, obtocz dokładnie marynatą. Możesz odstawić na 2 – 3 dni w chłodne miejsce, aby śledzie nabrały więcej aromatu.
- Salsa z wędzoną śliwką: do miski przełóż wędzone śliwki pokrojone w kostkę, dodaj tak samo pokrojone kiszone ogórki, pokruszone nożem na desce orzeszki pistacjowe, miód, startą skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz do smaku, trochę oleju. Dokładnie wymieszaj.
- Na talerz wyłóż filety śledzia, a na wierzch ułóż warstwę salsy z wędzonej śliwki i kiszonego ogórka. Podajemy z wędzonym majonezem lub szczypiorkową oliwą. Dekorujemy listkami świeżych ziół.
Dobra rada: wędzony majonez robimy z oleju, którym zalewamy spalone siano, potem odcedzamy. Z pieprzu, soli, musztardy, żółtek, odrobiny octu i cukru tworzymy mieszaninę, potem lejemy bardzo cienkim strumieniem wędzony olej do zmieszanych wcześniej składników, energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania majonezu o gęstej konsystencji. Można też użyć miksera.
Potrawa 2
Słodkie pierogi z wędzoną śliwką w piernikowym maśle
Składniki:
- 250 g ugotowanej czarnej fasoli
- 15 wędzonych śliwek (suska sechlońska)
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 limonka
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 500 g pszennej mąki
- 100 g masła
- 1 rozmącone jajo
- 70 g masła
- 1 twardy piernik
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Farsz: ugotowaną czarną fasolę zmiel na jednolitą masę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę wędzoną śliwkę, miód, startą skórkę i sok z limonki, mielony cynamon. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
- Ciasto na pierogi: do mąki dodaj roztopione masło i ciepła wodę do konsystencji. Dokładanie wymieszaj, czyli zarób składniki. Potem wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odłóż na 30 minut do lodówki.
- Przełóż ciasto na deskę podsypując mąką. Podziel na porcje, wałkuj na długi, cienki pasek. Posmaruj pasek rozmąconym jajem. Wykładaj łyżką porcje farszu na pasku w odpowiednich odstępach od siebie. Zawiń farsz ciastem. Wyrównaj, usuwając nadmiar powietrza dokoła każdej porcji farszu. Obetnij nożem nadmiar ciast, podziel na pojedyncze pierogi w kształcie ”cukierków”. Dobrze zlep brzegi.
- Gotuj we wrzątku kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Na patelni roztop masło pokrojone na kawałki. Do masła zetrzyj suchy, twardy piernik, dodaj nieco miodu gryczanego, startej skórki i soku z limonki. Do takiej okrasy przełóż łyżką cedzakową ugotowane pierogi i obtocz w powstałej emulsji. Możesz posypać gotowe danie tartym piernikiem.
Dobra rada: możesz użyć dowolnego rodzaju fasoli
Potrawa 3
Gulasz z jagnięciny z wędzonymi śliwkami
Składniki:
- 1 kg mięsa z udźca jagnięcego bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 1 laska cynamonu
- ½ pęczka świeżego estragonu
- 10 wędzonych śliwek (suska sechlońska)
- 500 ml karmelowego piwa
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka miodu
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Jagnięcinę pokrój w grube kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Przesmaż na oleju w mocno nagrzanym naczyniu na rumiany kolor z każdej strony. Możesz zrobić to partiami, aby mięso wysmażyć a nie dusić.
- Teraz do mięsa dorzuć czosnek pokrojony w grubsze kawałki, połamaną laskę cynamonu, trochę świeżego estragonu, wędzone śliwki, przecier pomidorowy. Zalej karmelowym piwem i czerwonym wytrawnym winem.
- Duś całość na wolnym ogniu przez 2 – 2,5 godziny. W razie braku płynu możesz dolać nieco wody do duszenia mięsa. Po tym czasie mięso powinno być mięciutkie.
- Teraz dodaj ugotowaną fasolę, dopraw miodem. Wymieszaj, zagotuj i podaj na stół, dekorując świeżymi listkami estragonu.
Dobra rada: zamiast estragonu możesz użyć świeżego tymianku czy rozmarynu.