Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 27

Temat odcinka: Grillowanie z nowalijkami
Goście:  Tomasz Węgrzynowski, Jan Michalski, Ania Michalska

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczony łosoś w marynacie z polnych ziół
Składniki:
•    800 g filetów z łososia
•    1 ostra papryczka
•    1 limonka
•    3 pomidory malinowe
•    3 czerwone cebule
•    1 łyżka cukru
•    1 łyżka octu spirytusowego 10%
•    2 szklanki młodych listków czosnku  niedźwiedziego, mniszka lekarskiego, szczawiu, krwawnika, koniczyny, etc.
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Cebule wkładamy do żaru w ognisku i pieczemy jak ziemniaki przez 40 – 45 minut, aż skórka się zwęgli, miąższ w środku będzie miękki.
2.    Oczyszczone filety z łososia kroimy na mniejsze kawałki, około 5 x 2 cm.
3.    Przygotowujemy marynatę: ucieramy w moździerzu lekko posiekane listki mniszka lekarskiego, czosnku niedźwiedziego, szczawiu, koniczyny i  krwawnika, z posiekaną ostrą papryczką, startą skórką z limonki i 2 – 3 łyżkami oleju rzepakowego. Utartą marynatą smarujemy dokładnie kawałki ryby. Odstawiamy na 10 – 20 minut.
4.    Sałatka z pomidorów: pomidory kroimy ćwiartki, dodajemy cukier, sól oraz ocet spirytusowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
5.    Zamarynowanego łososia smarujemy dodatkowo olejem, po czym układamy na rozgrzanych cegłach lub kamieniach w ognisku, na pergaminie bądź bezpośrednio na kamieniu i pieczemy po 2 minuty z każdej strony. W trakcie pieczenia możemy podrzucać listki ziół, jakich użyliśmy do marynaty.
6.    Z upieczonej cebuli zdejmujemy przypieczoną skórkę, dzielimy na cząstki, układamy na desce lub talerzu wraz z pomidorami z sałatki, dorzucamy listki polnych ziół, skarpami sokiem z sałatki pomidorowej.
Dobra rada: w ten sposób możemy przyrządzić inną rybę, np. sandacza, dorsza czy pstrąga. Jeśli filet jest ze skórą, zaczynamy pieczenie od strony skóry.

Potrawa 2
Grillowane szaszłyki z marynowanej karkówki
Składniki:
•    8 plastrów karkówki wieprzowej
•    150 g niesolonych orzeszków ziemnych
•    1 limonka
•    3 łyżki miodu
•    2 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    6 pędów młodej pokrzywy
•    1 młoda cebulka
•    250 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    100 g rukoli
•    50 g twardego sera koziego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
•    szpadki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Każdy plaster karkówki zawijamy w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm, zdejmujemy folię i przygotowujemy marynatę.
2.    Do wysokiego naczynia wsypujemy orzeszki ziemne, startą skórkę i sok z limonki, posiekane czosnek i ostrą papryczkę, młode pędy pokrzywy, posiekaną młodą cebulkę, 2 łyżki miodu, sól i olej rzepakowy. Wszystko miksujemy na gładką, dość gęstą jednolitą masę.
3.    Na deskę kładziemy rozklepany plaster karkówki, smarujemy do marynatą, na niego drugi, pokrywamy marynatą i tak kolejno przekładamy warstwy mięsa i marynaty, tak jakbyśmy robili tort.
4.    Równamy brzegi mięsa i równymi rzędami wbijamy w mięso aż do końca szpadki do grillowania. Tniemy warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, formując w ten sposób zgrabne szaszłyki. Układamy na rozgrzanym grillu i uważnie, by nie spalić mięso, opiekamy z obu stron na rumiany kolor.
5.    Do mięsa przygotowujemy sos. Do naczynia przelewamy jogurt naturalny, dorzucamy posiekaną rukolę, przesiekany i roztarty z solą czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, sok z limonki i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką miodu.
6.    Upieczone szaszłyki z karkówki podajemy z sosem i resztą marynaty orzechowej.
Dobra rada: szpadki do szaszłyków moczymy wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.

Zobacz także