Potrawa 1
Fasolowe knedle z kapustą i grzybami oraz salsą
Składniki:
Ciasto na knedle:
- 300 g białej fasoli
- 3 łyżki pszennej mąki
- 1 jajo
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Farsz:
- 10 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kiszonej kapusty
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki miodu
- 1 limonka
- 1 rozmącone jajo
- 5 – 6 łyżek bułki tartej
- 4 -5 łyżek mąki pszennej do podsypywania
Zielona okrasa:
- 150 korniszonów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki odsączonych kaparów
- sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa i olej do głębokiego smażenia knedli
Sposób przygotowania:
- Ciasto na knedle: białą fasolę namocz na noc, potem ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem wywaru z gotowania suszonych grzybów. Zmiel w maszynce lub blenderze na puree.
- Przełóż fasolowe puree do miski, dodaj pszennej mąki, jajo, odrobinę soli, zmielony kmin rzymski, pieprz ziołowy. Wymieszaj dokładnie, tworząc jednolite ciasto.
- Farsz: suszone grzyby namocz i ugotuj do miękkości. Wywar z grzybów użyj do gotowania fasoli. Cebulę, czosnek i ugotowane suszone grzyby pokrój w drobną kostkę. Kiszoną kapustę przesiekaj i lekko obgotuj.
- Na patelni z odrobiną oleju przesmaż cebulę i czosnek do zeszklenia. Dorzuć grzyby i kapustę. Dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do miski i ostudź. Dodaj łyżeczkę miodu i sok z limonki. Wymieszaj farsz.
- Na deskę przesypaną mąką wyłóż ciasto, podziel na porcje, podsypując mąką rozklep na dłoni mały placuszek, ułóż na nim farsz, zalep dokładnie ciastem fasolowym. Uformuj ładny okrągły knedel. Podobnie wykonaj następne.
- Uformowane knedle oprósz pszenną mąką, zanurz w rozmąconym jaju, obtocz w bułce tartej.
- Włóż knedle do nagrzanego oleju w naczyniu, smaż w głębokim tłuszczu, aż knedle staną się rumiane, wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku.
- Zielona salsa: w miseczce zmieszaj posiekane korniszony, posiekaną natkę pietruszki, posiekane kapary. Dodaj resztę miodu, startą skórkę i sok z limonki, oliwę, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Gotowe knedle podawaj z zieloną salsą.
Dobra rada: można użyć każdego rodzaju białej fasoli, można też kupić ugotowaną fasolę w puszce
Potrawa 2
Sałatka z marynowanej fasoli na wzór klasycznej „kartoffelsalat”
Składniki:
- 200 ugotowanej białej fasoli „Duży Jaś”
- 100 ml octu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczkę ziaren białej gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 – 3 łyżki miodu gryczanego
- 150 g surowego wędzonego boczku w kawałku
- 150 g korniszonów
- 1 cebula
- 1 upieczona czerwona papryka bez skórki
- 150 g ugotowanej czarnej fasoli
- 1 limonka
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Marynowana fasola: do naczynia wstaw zalewę w proporcji jedna część octu na cztery części wody, dodaj ziele angielskie, ziarna gorczycy, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, kurkumę, miód gryczany i łyżkę soli. Dobrze zagotuj całość
- Dodaj fasolę i pogotuj całość kilka minut. Przełóż fasolę do słoika i zalej gorącą marynatą, zamknij.
- Sałatka z marynowaną fasolą: na patelni z odrobiną oleju podsmaż boczek pokrojony w kostkę na chrupiące skwarki.
- Korniszony pokrój w grubsze kawałki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, przełóż wszystko do miski. Dodaj ugotowaną czarną fasole, chrupiący boczek, posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, trochę gryczanego miodu, startą skórkę i sok z limonki, i na końcu zamarynowaną białą fasolę. Wymieszaj składniki i wyłóż na talerze.
Dobra rada: sałatkę możesz udekorować listkami świeżych ziół
Potrawa 3
Gulaszowa zupa z cielęciną i fasolą
Składniki:
- 1 kg cielęciny na gulasz
- 2 czerwone papryki
- 100 g słoniny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
- 4 – 5 wędzonych śliwek
- 4 – 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 150 g ugotowanej białej fasoli, np. „Duży Jaś”
- 150 g ugotowanej czerwonej fasoli, może być z puszki
- 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Czerwone papryki opiecz nad ogniem lub w piekarniku, ostudź, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
- Pokrojoną w grubą kostkę cielęcinę dopraw solą i pieprzem.
- W dużym naczyniu wytop pokrojoną w kostkę słoninę na chrupiące skwarki. Na takich skwarkach podsmaż mięso na złoty kolor. Możesz zrobić to partiami, aby mieć pewność, że mięso się nie zacznie dusić. Dorzuć pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek pokrojony w duże kawałki, podsmaż do zeszklenia.
- Dopraw mielonym kardamonem, mielonym imbirem, mieloną ostrą papryką, utartymi ziarnami kolendry, dolej wody, tak by przykryć mięso. Dołóż pokrojone w kawałki wędzone śliwki i gotuj całość aż do miękkości mięsa.
- Dodaj pomidory krojone z puszki, (możesz też użyć przecieru pomidorowego), startą skórkę z cytryny, miód, gotuj jeszcze 10 minut, na samym końcu dołóż ugotowaną białą i czerwoną fasolę, upieczoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz posiekany majeranek.
Dobra rada: najlepiej paprykę opiec nad ogniem aż do zwęglenia skórki, bo wówczas skórka łatwo odchodzi, a miąższ pozostaje soczysty i chrupiący.