Potrawa 1
Domowe musztardy
Składniki:
Musztarda 1:
- 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Musztarda 2:
- 10 łyżeczek miodu pitnego
- 4 łyżeczki soku jabłkowego
- 6 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy
- 6 łyżeczek żółtej gorczycy
- 2 łyżeczki zmielonych ziaren żółtej gorczycy
Sposób przygotowania:
- Gładka musztarda z kurkumą: do słoiczka przelej białe wino, sok jabłkowy, 4 łyżeczki wody, 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy, dokładnie wymieszaj, dodaj kurkumę, możesz dodać odrobinę octu. Odstaw na 24 godziny.
- Gruboziarnista musztarda na miodzie pitnym: w słoiczku połącz miód pitny, sok jabłkowy, ziarna czarnej gorczycy, ziarna żółtej gorczycy, zmielone ziarna żółtej gorczycy, dobrze wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.
Dobra rada: zmielić możesz ziarna gorczycy w blenderze lub utrzeć w moździerzu
Potrawa 2
Sandacz pieczony pod glazurą z musztardy i ziemniakami
Składniki:
- 2 ładne filety z sandacza
- 4 pędy trawy żubrowej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka miodu
- 1 ostra papryczka
- 70 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 1 limonka
- 8 ziemniaków ze skórką
- 4 -5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Glazura do sandacza: jabłko ze skórką i cebule pokrój w taką samą kostkę, Na patelnię wylej miód, podgrzej, a kiedy zacznie się pienić dorzuć trawę żubrową, trochę posiekanej ostrej papryczki i cebulę, smaż do zeszklenia się cebuli. Dorzuć pokrojone jabłko i natychmiast dodaj ocet jabłkowy. Smaż aż ocet prawie odparuje, aby całość miała konsystencję syropu. Ostudź i zmieszaj z musztardą gruboziarnistą z poprzedniego przepisu, doprawiając solą, pieprzem czy startą skórką z limonki.
- Sandacz: filety sandacza posmaruj olejem, ułóż na blachę z pergaminem, na wierzchu połóż grubą warstwę glazury, piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.
- Ziemniaki: dobrze uparuj ziemniaki ze skórką w małej ilości wody pod przykryciem aż będą miękkie. Pokrój na plastry, posmaruj olejem, opiekaj na mocno nagrzanej blasze lub na suchej patelni na rumiany kolor z obu stron.
- Na talerze wyłóż kwaśna śmietanę, plasterki podpieczonych ziemniaków oraz upieczonego sandacza pod musztardową glazurą. Może udekorować listkami młodych ziół i plasterkami ostrej papryczki.
Dobra rada: sandacza piecz głównie od góry, aby dobrze karmelizować glazurę.
Potrawa 3
Szaszłyki z karkówki wieprzowej w musztardowej marynacie
Składniki:
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy z kurkumą
- 2 łyżki konfitury cytrynowej z imbirem
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- 100 ml piwa karmelowego
- 10 plasterków wędzonego surowego boczku
- 4 metalowe lub drewniane szpadki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki uprażonych orzeszków pistacjowych
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej
Sposób przygotowania:
- Marynata musztardowa: do miski przełóż musztardę, konfiturę cytrynową, dużą ilość pieprzu, wędzoną paprykę, dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj składniki. Marynata powinna mieć konsystencję pasty. Dopraw solą, dolej karmelowego piwa i jeszcze raz wymieszaj.
- Szaszłyki: plastry karkówki rozklep możliwie jak najcieniej. Posmaruj marynatą z jednej strony. Ułóż na tym plastry boczku, docinając je nożem do kształtu karkówki. Zwiń ściśle w rulonik, tak by zwinąć w środku marynatę i boczek.
- Nadziej początek rulonika na szpadkę, tak by zahaczyć szpadką to miejsce, gdzie kończy się roladka. Odkrój kawałek rulonika długości około 4 cm, tak by szpadka była pośrodku, powtarzaj tę czynność, aż cały rulonik karkówki zostanie nabity na szpadkę. Na koniec obtocz szaszłyki w oleju.
- Opiekaj szaszłyki na rozgrzanej płycie lub grillu z każdej strony na mocno rumiany kolor, tak by mięso dopiec w środku.
- Przed podaniem posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą, posyp posiekanym szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.
Dobra rada: zamiast konfitury cytrynowej możesz użyć powideł śliwkowych