Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 105

Temat odcinka: Z ziemi włoskiej do Polski

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Spaghetti z sosem bolońskim z dzika
Składniki:
•    800 g mielonej łopatki z dzika
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    5 – 6 ziaren jałowca
•    1 mała łyżeczka kminku
•    1 – 2 cebule
•    2 ząbki czosnku
•    ½ selera korzeniowego
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    200 ml czerwonego wytrawnego wina
•    1 łyżka miodu
•    300 g pomidorów z puszki
•    1 łyżka masła
•    300 g makaronu spaghetti
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wlewamy sporą ilość oleju, dorzucamy mięso i przesmażamy na mocnym ogniu na mocny brązowy kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami jałowca, roztartym w moździerzu kminkiem.
2.    Do podsmażonego mięsa dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, seler korzeniowy pokrojony w drobniutka kostkę.
3.    Kiedy warzywa się podsmażą dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wszystko czerwonym wytrawnym winem. Dusimy aż wino odparuje do 1/3 objętości, po czym dodajemy miód, pomidory z puszki w kawałkach i masło. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20 – 25 minut aż sos zgęstnieje.
4.    Makaron spaghetti gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu.
5.    Ugotowany makaron podajemy z sosem, dekorujemy potrawę świeżymi ziołami.
Dobra rada:

Potrawa 2
Kluski ziemniaczane z białym sosem ze szczupaka
Składniki:
Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”:
•    400 g startych surowych ziemniaków
•    1 jajo
•    4 – 5 łyżek maki żytniej
•    ½  łyżeczki kminku
Sos ze szczupaka:
•    300 g mielonego mięsa ze szczupaka
•    1 ząbek czosnku
•    1 kiszony ogórek
•    1 łyżka kaparów
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka masła
•    1 łyżka miodu
Sałatka z pora:
•    1 pora (biała część)
•    2 łyżki dobrej oliwy
•    ½ limonki
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
•    4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
•    5 – 6 gałązek świeżego kopru do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”: do startych surowych i odciśniętych z nadmiaru płynu ziemniaków, dodajemy jajo, sól do smaku, mąkę żytnią i roztarty w moździerzu kminek. Mieszamy i wyrabiamy dość gęste ciasto. Formujemy łyżką niewielkie kluski, które gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
2.    Sos ze szczupaka: na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy zmielone mięso ze szczupaka, dodajemy sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek się zeszkli dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, kapary, ostrą mielona paprykę, suszony majeranek, po czym zalewamy białym wytrawnym winem.
3.    Kiedy wino mocno odparuje do sosu dodajemy miód, kwaśną gęstą śmietanę i masło. Dusimy aż sos zgęstnieje.
4.    Sałatka z pora: białą część pora kroimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, sokiem z limonki i oliwą. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 m- 20 minut by składniki dobrze się połączyły.
5.    Kluski ziemniaczane wkładamy do białego sosu ze szczupaka, podgrzewamy mieszając, wykładamy na talerze, dekorujemy przekrojonymi na pól pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego kopru.
Dobra rada:

Potrawa 3
Mazurska pizza z kindziukiem i borowikami
Składniki:
•    2 cebule
•    ½ łyżeczki suszonego majeranku
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    200 g świeżych lub mrożonych borowików
•    2 gałązki świeżego rozmarynu
•    4 szalotki
•    500 g mąki żytniej chlebowej z drożdżami
•    300 ml ciepłej wody
•    6 plastrów kindziuka
•    6 plastrów wędzonego sera
•    1 ostra papryczka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto na pizze: gotową mąkę chlebową z drożdżami zarabiamy z ciepłą wodą, solą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.    Na patelni z oliwą smażymy pokrojone w piórka cebule na złoty kolor, doprawiając pieprzem i suszonym majerankiem. Zalewamy kwaśną gęstą śmietaną, dodajemy sól i dusimy wszystko aż sos zgęstnieje.
3.    Borowiki (najlepiej same kapelusze) kroimy w większe kawałki bądź pozostawiamy w całości jeśli kapelusze są małe. Grzyby marynujemy w listkach rozmarynu, pieprzu i oliwie.
4.    Grzyby przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor.
5.    Szalotki kroimy w poprzek na grube plastry, podsmażamy na oliwie aż plastry rozpadną się na krążki.
6.    Z wyrośniętego ciasta formujemy ręcznie lub wałkiem placki o grubości do 0.5 cm i przekładamy na blachę z pergaminem. Na placki z ciasta wykładamy sos z cebuli i śmietany(zostawiając wolny od składników pizzy 1 cm brzegu placka), na sos podsmażone grzyby, porwane plastry kindziuka i wędzonego sera, krążki podsmażonej szalotki, plasterki ostrej papryczki.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C na 15 – 20 minut.
Dobra rada: jeśli nie kupimy gotowej mąki żytniej chlebowej, możemy uzyc mąki żytniej i drożdży instant do zrobienia ciasta na pizze

Zobacz także