Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 267

Temat odcinka: Kiszonki zdrowe i smaczne
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Tatar wołowy z kiszonkami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 100 g kiszonej kapusty pekińskiej „kimchi”
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki octu spirytusowego
  • 6 kiszonych rzodkiewek
  • 6 ząbków kiszonego czosnku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej i oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Wegetariańska okrasa: cebulę pokrój w drobną kostkę, dorzuć do sporej ilości oleju na patelni i na bardzo małym ogniu, powoli smaż, a właściwie wysusz cebulę na chrupiące, rumiane „skwarki”. Wszystko razem wystudź.
  2. Tatar z kiszonką: polędwicę wołową pokrój bardzo ostrym nożem w drobną kosteczkę. Rozłóż je na talerzu.
  3. Dodaj pokrojoną w taką samą kosteczkę ukiszoną kapustę „kimchi”, posiekany szczypiorek, pieprz, dolej łyżkę oleju od smażenia cebuli. Pomieszaj składniki,
  4. Cebulowy majonez: do wysokiego naczynia wkłóż żółtka, musztardę, pieprz, sól, ocet oraz 1 – 2 łyżki smażonej cebulki wraz z olejem. Miksuj na gładką, jednolitą masę.
  5. Na talerz wyłóż cebulowy majonez, na tym ułóż porcję tatara z kiszonką, dekoruj przekrojonymi na pół ukiszonymi rzodkiewkami i ząbkami czosnku. Na koniec dopraw solą,

Dobra rada: kapustę kimchi dostaniesz na stoiskach z żywnością orientalną, inne kiszone warzywa bywają w sklepach ze zdrową żywnością  

 

Potrawa 2

Ukiszona pomidorowa na perliczce

Składniki:

  • ½ tuszy perliczki
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 5 – 6 kiszonych zielonych pomidorów wraz z zalewą
  • 5 – 6 kiszonych ząbków czosnku
  • 3 – 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 – 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki prażonej cebuli (patrz poprzedni przepis)
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Wywar z perliczki: perliczkę zalej w naczyniu zimna wodą, dorzuć liście laurowe, gotuj 2 – 3 godziny na wolnym ogniu. Odcedź, mięso perliczki obierz ze skóry i kości.
  2. Zupa: Kiszone pomidory pokrój w kostkę, razem z kiszonym czosnkiem. Dorzuć do wywaru z perliczki wraz z przecierem pomidorowym. Gotuj na wolnym ogniu 10 – 15 minut, dodaj zmielone siemię lniane. Zmiksuj, dopraw cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem z kiszonych pomidorów. Zagotuj.
  3. Sałatka do zupy: bakłażana pokrój w plastry, skrop olejem (może być olej cebulowy z poprzedniego przepisu), opiecz na blasze lub suchej patelni z grubym dnem na mocno brązowy kolor z każdej strony.
  4. Podpieczonego bakłażana pokrój w kostkę, dodaj przesiekane drobno mięso perliczki z wywaru, zmieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw pieprzem, solą, prażoną cebulą, połącz dokładnie wszystkie składniki.
  5. Na talerze wyłóż porcję sałatki, zalej gorącą zupą z kiszonych pomidorów.

Dobra rada: kiszone pomidory, zarówno zielone jak i czerwone możesz samodzielnie ukisić w sezonie, wiele przepisów znajdziesz w Internecie. Możesz też je kupić.  

 

Potrawa 3

Kotlety z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków

Składniki:

  • 400 g ugotowanej soczewicy
  • 150 g pieczarek
  • 50 g liści młodego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej do masy + 3 – 4 łyżki do panierowania
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 200 g ukiszonych buraków
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pistacjowych
  • ½ cebuli
  • ½ jabłka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 limonka
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety: do ugotowanej soczewicy w misce dodaj przesiekane pieczarki, przesiekane liście szpinaku, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku, jajo, bułkę tartą, zmielone siemię lniane, zmiksuj wszystko dokładnie na jednolitą masę. Masę odstaw na 10 – 15 minut, aby składniki dobrze się połączyły a siemię lniane i bułka tarta wchłonęły wilgoć.
  2. Na deskę wysyp bułkę tartą, wyłóż na bułkę porcję farszu za pomocą łyżki, obtocz w bułce, formuj nieduże kulki, a potem spłaszcz je na desce, aby przybrały kształt niedużych kotlecików.
  3. Przed smażeniem obtocz jeszcze raz w bułce tartej, smaż na sporej ilości oleju na złoty kolor z obu stron, smaż powoli, aby dobrze wypiekły się w środku.
  4. Salsa z buraków: ukiszone buraki przełóż do miski, dodaj pokruszone nożem na desce orzeszki pistacjowe, cebulę pokrojoną w kostkę, jabłko pokrojone w taką samą kostkę, posiekane listki kolendry, miód, startą skórkę i sok z limonki, pieprz i trochę oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Usmażone kotleciki podawaj z salsą z kiszonych buraków, dekoruj kwaśną gęstą śmietaną.

Dobra rada: ugotowana soczewica może być z puszki, trzeba ja tylko dobrze odsączyć, zamiast soczewicy możesz użyć także ciecierzycy

 

 

Zobacz także