Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 285

Temat odcinka: Kolorowe oliwy smakowe
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kolorowe oliwy smakowe

Składniki:

  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 500 ml oliwy typu „sansa”
  • 1 garść siana
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 50 g liści świeżego lubczyku
  • 50 g sałaty rukoli
  • 1 paczka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Olej wędzony: do metalowego naczynia przełóż siano, podpal je, a kiedy się prawie wypali zalej olejem słonecznikowym, nakryj pokrywką. Trzymaj 5 minut. Po tym czasie przecedź przez papierowy filtr do kawy. Przefiltrowaną oliwę przelej do butelki i zamknij nakrętką .
  2. Oliwa szczypiorkowa: do naczynia przełóż przesiekany szczypiorek, zalej połową oliwy „sansy”. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Postaw na ogniu, doprowadź do pierwszych oznak wrzenia, po czym przelej do mniejszego naczynia z papierowym filtrem do kawy, które umieść w większym naczyniu wypełnionym kostkami lodu. Chodzi o to szybko schłodzona oliwa zachowała piękny zielony kolor. Przefiltrowaną oliwę przelej do butelki i zamknij nakrętką.
  3. Oliwa lubczykowa: do naczynia przełóż przesiekany lubczyk i rukolę. Zalej połową oliwy „sansy”. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Postaw na ogniu, doprowadź do pierwszych oznak wrzenia, po czym przelej do mniejszego naczynia z papierowym filtrem do kawy, które umieść w większym naczyniu wypełnionym kostkami lodu.  Chodzi o to szybko schłodzona oliwa zachowała piękny zielony kolor. Przefiltrowaną oliwę przelej do butelki i zamknij nakrętką

Dobra rada: zamiast rukoli możesz użyć liści młodego szpinaku. Możesz także zrobić oliwę smakową z innych zielonych ziół

 

Potrawa 2

Tatar z lubczykowym majonezem

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki wędzonego oleju (z przepisu 1)
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżki octu spirytusowego
  • 150 ml lubczykowej oliwy (z przepisu 1)
  • kiełki rzodkiewki, listki trybuli do dekoracji
  • sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę wołową pokrój ostrym nożem w bardzo drobniutką kosteczkę. Dopraw 2 łyżkami wędzonego oleju. Dodaj posiekane suszone pomidory, pokrojoną szalotkę, pieprz. Wymieszaj.
  2. Lubczykowy majonez: do miski przełóż żółtka, musztardę, cukier, sól, ocet. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dolewając cienkim strumieniem lubczykową oliwę, mieszaj dalej trzepaczką, aż do uzyskania majonezu o pożądanej konsystencji.
  3. Tatara wyłóż na talerze i udekoruj lubczykową oliwą. Dołóż kiełki rzodkiewki i listki trybuli.

Dobra rada: jeśli masz mikser z odpowiednią końcówką, możesz go użyć do zrobienia majonezu

 

Potrawa 3

Smażony filet z amura z paprykową salsą i sosem z maślanki

Składniki:

  • 1 filet z amura ze skórą bez łusek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 upieczona papryka bez skórki
  • 4 suszone śliwki
  • 1 – 2 korniszony
  • 1 limonka
  • 6 łyżek oliwy szczypiorkowej (z przepisu 1)
  • 4 – 5 łyżek maślanki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Podziel filet amura na porcje, natnij delikatnie skórę w kilku miejscach, aby nie ściągała podczas smażenia. Dopraw pieprzem od strony mięsa. Oprósz mąką, strzep nadmiar.
  2. Ułóż rybę na rozgrzanej patelni z olejem skórą do dołu. Opiekaj aż skóra stanie się złota, rumiana, przełóż na drugą stronę i dopiecz amura. Możesz jeszcze chwilę potrzymać na patelni od strony skóry, aby ta skóra była naprawdę chrupiąca.
  3. Salsa do ryby: do miski przełóż pieczoną paprykę pokrojoną w grubą kostkę, pokrojone w kostkę śliwki oraz pokrojone w taką samą kostkę korniszony. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki i 2 łyżkami oliwy szczypiorkowej. Wymieszaj.
  4. W misce wymieszaj maślankę z pozostała ilością oliwy szczypiorkowej.
  5. Wylej sos z maślanki na talerz, przełóż usmażoną na złoto rybę, na rybę połóż salsę.

Dobra rada:

 

Potrawa 4

Podlaskie frytki gryczane z majonezem wędzonym i lubczykowym

Składanki:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 150 ml szczypiorkowej oliwy (z przepisu 1)
  • 150 ml wędzonego oleju (z przepisu 1)
  • 500 g startych ziemniaków jak na placki
  • 1 szklanka ugotowanej palonej kaszy gryczanej
  • 2 – 3 łyżki cebulki uprażonej w oleju
  • 150 ładnych świeżych kurek
  • 4 upieczone lub ugotowane buraki
  • 1 łyżka oliwy szczypiorkowej
  • sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Majonez szczypiorkowy: do miski przełóż 2 żółtka, 1 łyżkę musztardę, cukier, sól, ocet. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dolewając cienkim strumieniem szczypiorkową oliwę, mieszaj dalej trzepaczką, aż do uzyskania majonezu o pożądanej konsystencji.
  2. Majonez wędzony: do miski przełóż 2 żółtka, 1 łyżkę musztardę, cukier, sól, ocet. Wymieszaj składniki trzepaczką. Dolewając cienkim strumieniem wędzony olej, mieszaj dalej trzepaczką, aż do uzyskania majonezu o pożądanej konsystencji.
  3. Oba majonezy przełóż do małych woreczków cukierniczych.
  4. Podlaskie frytki: wymieszaj starte ziemniaki z ugotowaną kaszą gryczaną, dopraw uprażona cebulką, solą, pieprzem. Wyłóż warstwę takiej masy grubości około 1,5 – 2 cm na blachę z pergaminem wysmarowanym olejem, wyrównaj na całej powierzchni i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° aż ziemniaki się upieką, czyli około 40 – 45 minut. Można dodać jajko aby masa lepiej się związała.
  5. Upieczoną masę pokrój na paski długości 6 – 7 cm, szerokości 1,5 – 2 cm, takie grubsze frytki.
  6. Takie frytki smaż w głębokim oleju na piękny, ciemno złoty kolor, tak by skórka z zewnątrz stała się chrupiąca.
  7. Wyjmij usmażone frytki łyżką cedzakową, przełóż na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  8. Do oleju wrzuć umyte i osuszone kurki smaż chwilę, wyjmij i odsącz. Posól
  9. Sałatka do frytek: buraki pokrój na cząstki, dopraw oliwą szczypiorkową, solą, wymieszaj.
  10. Wyłóż frytki, udekoruj cienkimi paskami majonezu szczypiorkowego i wędzonego, dołóż podsmażone kurki i marynowane buraki.

Dobra rada: woreczki cukiernicze możesz też zrobić samemu z pergaminu lub torebki foliowej ze ściętym narożnikiem

 

 

Zobacz także