Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 217

Temat odcinka: Kuchnia na letnie dni

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Placki „ruchańce” z jabłkami i morelami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jabłka
  • 1 limonka
  • 12 jędrnych moreli
  • 150 g sera twarogowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce do uzyskania płynnej masy. Mąka do miski, dodajemy mleko wymieszane pół na pół z wodą, drożdże z cukrem, sól do smaku, zarabiamy ciasto czyli łączymy wszystkie składniki, a potem dobrze wyrabiamy dodając odrobinę oliwy. Ciasto wyrabiamy dobrych kilka minut na desce, podsypując mąką,  powinno mieć dość luźną konsystencję. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
  2. Farsz: jabłka ze skórką kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, można je lekko przesiekać, dorzucamy połowę moreli pokrojonych w drobną kostkę, pokruszony ser twarogowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, formujemy zgrabne placki, nakładamy farsz z jabłek, moreli, sera na środek i zamykamy ciastem farsz w środku, dokładnie zlepiając brzegi. Rozgniatamy delikatnie formując dość płaski placek, w środku placka wycinamy otwór, aby para z owoców mogła uchodzić.
  4. Opiekamy na suchej patelni o grubym dnie z obu stron, na niezbyt mocnym ogniu, aby placek często obracając dobrze się wypiekł w środku.
  5. Pozostałe morele kroimy w cząstki , przesmażamy na roztopionym maśle z listkami bazylii. Polewamy nimi upieczony placek.

Dobra rada: można taki placek upiec w piekarniku, a nawet na grillu, jeśli pieczemy w piekarniku posmarujmy wierzch rozmąconym jajem z mlekiem

 

Potrawa 2

Smażone pulpety rybne z kaszą manną i sosem majonezowym

Składniki:

  • 200 fileta z dorsza bez skóry i ości
  • 200 fileta z leszcze bez skóry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule dymki
  • 1 jajo
  • 1,5 szklanki kaszy manny ugotowanej w wodzie z dodatkiem mleka z masłem
  • 3 – 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • 1 limonka
  • 2 łyżki startych na tarce upieczonych buraków
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza i leszcza bardzo drobno siekamy nożem, przekładamy do miski.
  2. Dorzucamy drobno posiekane zioła tymianek, kolendrę i natkę oraz czosnek, dymki pokrojone w drobną kostkę, jajo, pieprz, sól, ugotowana kaszę mannę, wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  3. Na posypanej mąką kukurydzianą desce formujemy z masy rybnej małe krągłe kotleciki wielkości piłeczki do golfa.
  4. Kotleciki smażymy w głębokim oleju aż do zarumienienia z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Sos: do miski przekładamy majonez, dodajemy startą skórkę i sok z limonki, starte upieczone buraki czerwone, miód, pieprz, sól, dokładnie całość mieszamy.
  6. Upieczone pulpety rybne podajemy z tak przygotowanym sosem i plasterkami świeżej dymki.

Dobra rada: kaszą manna dodawana do ryby powinna być gęsta i przestudzona, a upieczone lub ugotowane buraki można kupić już gotowe, starte na tarce buraki,

 

Potrawa 3

Marynowany łosoś z sałatką z bobu i rzodkiewki i pomidorową salsą

Składniki:

  • 300 g bardzo świeżego fileta z łososia
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 200 g soli
  • 200 g cukru
  • 1 limonka
  • ½ pęczka świeżego tymianku
  • 5 łyżek ugotowanych buraków startych na tarce
  • 1 cebula dymka
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek małosolny
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Sałatka z bobu i rzodkiewek: bób obieramy z twardej skórki, przekładamy do miski, dodajemy rzodkiewki pokrojone w cząstki, miód, ocet, posiekaną świeżą kolendrę, mieszamy.
  2. Marynowany łosoś: do miski wsypujemy sól i cukier w tych samych proporcjach, dodajemy pieprz, startą skórkę z limonki, posiekany świeży tymianek, starte ugotowane buraki, wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Taką masę rozkładamy na dużym talerzu, a na masie układamy fileta z łososia, pokrojonego w plasterki o grubości 1.5 cm, odstawiamy na 25 minut, tak by marynata dobrze „upaliła” rybę z jednej strony.
  4. Salsa: cebulę kroimy w drobną kostkę, również ogórka i pomidora z usuniętym gniazdem nasiennym. Skrapiamy sokiem z limonki, oliwą, doprawiamy pieprzem, odrobiną miodu. Mieszamy.
  5. Rybę kroimy w mniejsze kawałki i podajemy z salsą z pomidorową i sałatką z rzodkiewki i bobu. .

Dobra rada: zamiast buraków do marynowania ryby możecie użyć soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków

 

Zobacz także