Potrawa 1
Steki z polędwicy wołowej w jeżynom sosie
Składniki:
- 4 steki z polędwicy wołowej grubości około 4 cm
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- ½ pęczku świeżego tymianku
- 1 – 2 cebule dymki lub szalotki
- 1 ostra papryczka
- 2 – 3 ziarna kardamonu
- 200 g jeżyn
- 100 ml miodu pitnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 laska cynamonu
- sól, grubo mielony pieprz, olej
- sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Każdy stek z polędwicy delikatnie obwiąż sznurkiem do pieczenia, aby podczas smażenia zachowały ładny, okrągły kształt.
- Steki posmaruj olejem z obu stron, przełóż na gorącą patelnię, smaż po 1,5 do 2 minut z każdej strony. Odłóż mięso na bok by odpoczęły.
- Na patelnię po stekach przełóż łyżkę masła, rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku. Dołóż steki i chwilę podgrzewaj steki w takim aromatycznym otoczeniu. Wyjmij steki i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni przesmaż cebulkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, posiekany ząbek czosnku, trochę posiekanej ostrej papryczki, ziarna kardamonu. Dorzuć kilka jeżyn, dolej miód pitny. Chwilę pogotuj, aby alkohol z miodu odparował, a jeżyny się rozgotowały. Wyjmij owoce i przetrzyj przez sito, aby pestki z jeżyn nie dostały się do sosu. Teraz dodaj do sosu 2 łyżki masła, za pomocą trzepaczki „wkręć” masło w sos, by całość nabrała jednolitej, aksamitnej konsystencji. Na samym końcu dopraw sokiem z cytryny i dodaj pozostałe jeżyny.
- Na drugiej patelni z odrobiną oleju roztop łyżkę masła, dorzuć rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku, laskę cynamonu, pieprz i kiedy masło osiągnie wysoką temperaturę, połóż rozkrojone na pół wzdłuż sałaty rzymskie przeciętą stroną do dołu. Smaż krótko, na koniec posól.
- Przed podaniem podgrzej mięso, podawaj z sałatą rzymską i sosem jeżynowym.
Dobra rada: steki z polędwicy wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Podane czasy smażenia są dla steków krwistych, jeśli wolisz bardziej wypieczone, to czas powinien być dłuższy.
Potrawa 2
Polskie Carpaccio z piersi gęsiej z jeżynowym sosem
Składniki:
- 2 piersi gęsie
- 1 kg soli
- 1 kg cukru
- 50 ml miodu pitnego
- 1 – 12 jeżyn
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcester
- 1 łyżeczka miodu
- 1 limonka lub cytryna
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 10 różyczek świeżego kalafiora
- sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
- Sól zmieszaj z cukrem, pieprzem i miodem pitnym. W takiej mieszaninie dokładnie obtocz surowe piersi gęsie pozbawione skóry. Trzymaj w lodówce przez 24 godziny.
- Wyjmij piersi z soli i cukru, opłucz w wodzie, osusz dobrze papierowym ręcznikiem. Opiecz wysuszone piersi na suchej patelni krótko, z obu stron.
- Pokrój piersi w plastry, najcieniej jak się da. Skrop plastry olejem, rozciągnij je nożem na desce. Przełóż na talerz lub półmisek.
- Sos – marynata do mięsa: utrzyj kilka jeżyn w moździerzu, dodaj kilka kropek oleju sezamowego, sos sojowy, sos Worcester, miód, sok z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, wszytko dokładnie wymieszaj. Na końcu, dolewając oliwę cienkim strumieniem, połącz wszystkie składniki, by nabrały jednolitej konsystencji.
- Różyczki kalafiora zamarynuj w oliwie, soku z limonki, sosie Worcester i soli.
- Skrop marynatą plastry piersi gęsiej na talerzu, dołóż zamarynowane różyczki kalafior.
Dobra rada: dobrze utrzyj jeżyny w moździerzu, tak by zetrzeć na drobno również pestki
Potrawa 3
Czerwone buraki z jeżynami w sosie curry
Składniki:
- 4 upieczone lub ugotowane czerwone buraki
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki pokruszonych orzechów pistacjowych
- ½ pęczka świeżego tymianku
- ½ łyżeczki miodu
- 1 limonka
- 150 g świeżych jeżyn
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i trochę posiekanej ostrej papryczki. Dodaj pastę curry i przesmaż chwile. Zalej słodką śmietanką, dorzucając pokruszone orzeszki pistacjowe. Gotuj na małym ogniu 15 – 20 minut aż mocno zgęstnieje. Na koniec dopraw posiekanym tymiankiem, miodem i sokiem z limonki. Zagotuj sos.
- Do sosu dodaj teraz upieczone lub ugotowane buraki, obrane ze skórki, pokrojone w duże ćwiartki. Dopraw startą skórką z limonki. Chwilę wszystko razem pogotuj.
- Wyłóż buraki w sosie curry, połóż na nie świeże jeżyny, dekoruj orzechami pistacjowymi, szczypiorem.
Dobra rada: orzechy pistacjowe możesz zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub orzeszkami sosnowymi