Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 247

Temat odcinka: Smak pędów sosny
Goście: Zbigniew Sierszuła

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Pieczona w ognisku kaczka nadziewana pędami sosny z truskawkową sałatką

Składniki:

  • 1 kaczka, cała tuszka
  • 3 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
  • 1 cytryna
  • 300 g dojrzałych, ale niezbyt miękkich truskawek
  • 3 młode cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 limonki
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pieczona w ognisku kaczka: zaczynamy od sparzenia całej kaczki we wrzątku z dodatkiem kurkumy. Kaczkę parzymy około 5 minut, po czym dokładanie suszymy.
  2. Przygotowujemy nadzienie: cytrynę kroimy w półplasterki, z syropu bierzemy garść pędów sosny (które już oddały cały aromat), mieszamy doprawiając pieprzem. Takim nadzieniem faszerujemy wnętrze kaczki, dolewając do środka nieco wody. Związujemy otwór nóżkami lub sznurkiem do pieczenia.
  3. Przygotowujemy ognisko: układamy warstwę kamienie polnych w bezpiecznym miejscu, rozpalamy na nich ognisko, a kiedy kamienie dobrze się nagrzeją, odgarniamy żar, układamy na kamieniach dwa, trzy spore kawałki uprzednio namoczonego drewna z drzewa owocowego: czereśni, gruszy czy jabłoni. Na tym drewnie układamy kaczkę i przykrywamy ją dużym metalowym, najlepiej żeliwnym naczyniem. Takie naczynie obkładamy żarem z ogniska i zostawiamy kaczkę na jedną do półtorej godziny. Trzeba utrzymywać niezbyt mocny żar, by nie spalić kaczki. Warto też sprawdzić stan upieczenia od czasu do czasu. Można też taką kaczkę upiec w piekarniku, ale wówczas nie będziemy mieli wspaniałego aromatu dymu.
  4. Sałatka z truskawek: umyte, pozbawione szypułek truskawki dzielimy na połówki lub ćwiartki, łączymy w misce z pokrojoną w plasterki młodą cebulką. W słoiku przygotowujemy sos z kilku łyżek dobrej oliwy, 2 łyżek syropu z pędów sosny, dwóch, trzech pędów drobno posiekanych, soku z jednej lub dwóch limonek, soli. Wszystko razem mieszamy, energicznie potrząsając słoikiem. Takim sosem polewamy truskawki i cebulę, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem łączymy ze posiekanym grubo szczypiorem od dymki i solą.
  5. Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje, podajemy z sałatką z truskawek.

Dobra rada: syrop z pędów sosny przygotowujemy na wiosnę, zazwyczaj w maju, w książkach lub w Internecie można znaleźć wiele przepisów jak go wykonać

 

Potrawa 2

Kanapka z kaczką i sosem barbecue z pędów sosny

Składniki:

  • 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa kaczki
  • 2 konserwowe ogórki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 1 limonka
  • 2 krótkie bagietki
  • 1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
  • 250 g pomidorów krojonych z puszki
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane lub upieczone mięso kaczki oddzielamy od skóry i kości, po czym rwiemy na mniejsze kawałki, ogórki kroimy w plasterki.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy przesmażamy z obu przekrojone wzdłuż na pół bagietki na złoty kolor.
  3. Na tej samej patelni przesmażamy mięso, doprawione pieprzem i oliwą, dorzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy. Dorzucamy posiekany imbir, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę, pokrojoną w cieniutkie paseczki lub startą na tarce skórkę z limonki, uprażony sezam, chwilę przesmażamy, przekładamy na talerz
  4. Na tej samej patelni robimy sos barbecue na pędach sosny. Wylewamy kilka łyżek syropu z pędów sosny na patelnię, kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy drugi ząbek czosnku pokrojony w plasterki, chwilę smażymy do zeszklenia się czosnku, dodajemy krojone pomidory z puszki, sól, pieprz do smaku. Można dorzucić kilka pędów sosny z syropu. Redukujemy sos kilka minut. Doprawiamy na końcu sokiem z limonki.
  5. Smarujemy sosem połówki podpieczonych bagietek, pozostałą część sosu łączymy z mięsem, układamy mięso na bagietkach, plasterki ogórka konserwowego, posypujemy wszystko prażonym sezamem i nakrywamy drugą połówką bagietki.

Dobra rada: takie danie to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa kaczki, które pozostało nam po rosole lub po upieczeniu

 

Potrawa 3

Opiekany łosoś z sosem pędów sosny, burakami i sałatką z młodej marchewki

Składniki:

  • 1 – 2 upieczone lub ugotowane czerwone buraki
  • 3 – 4 młode marchewki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 – 2 kolorowe ostre papryczki
  • 1 limonka
  • 1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 200 polędwicy ze świeżego łososia
  • ½ łyżeczki ostrej lub słodkiej mielone papryki
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Upieczone buraki kroimy w cienkie plasterki, suszymy na papierowym ręczniku i układamy na kamieniu lub żaroodpornej płytce. Buraki delikatnie przypiekamy, opalając gazowym palnikiem.
  2. Młode marchewki, wcześniej umyte i obrane ze skórki, tniemy obieraczką do warzyw na cieniutkie paseczki. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, posiekaną ostrą papryczką, sokiem z limonki, syropem z pędów sosny oraz posiekany pędami sosny z syropu. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę umieszczamy na opalonych burakach
  3. Marynata do ryby: w misce łączymy 3 łyżki syropu z pędów sosny z sokiem z limonki, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, drobno posiekaną ostrą papryczkę, posiekanym świeżym imbirem, mieszamy.
  4. Polędwicę z łososia (ryba musi być bardzo świeża!) kroimy w plastry o szerokości 1 cm, układamy plastry na kamiennej płytce lub w żaroodpornym naczyniu, opalamy je palnikiem gazowym tylko z jednej strony, tak by z drugiej pozostała surowa. Na koniec posypujemy mielona papryką, którą też delikatnie opalamy.
  5. Buraki skrapiamy resztą marynaty, układamy plastry opalonego łososia oraz sałatkę z młodej marchewki. Dopiero teraz solimy delikatnie potrawę.

Dobra rada: do tej potrawy potrzebny nam będzie gazowy planik do potraw, można go dostać w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kucharskim lub czasami na niektórych bazarach

 

 

Zobacz także