Potrawa 1
Pieczona w ognisku kaczka nadziewana pędami sosny z truskawkową sałatką
Składniki:
- 1 kaczka, cała tuszka
- 3 łyżki mielonej kurkumy
- 1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
- 1 cytryna
- 300 g dojrzałych, ale niezbyt miękkich truskawek
- 3 młode cebule dymki ze szczypiorem
- 2 limonki
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Pieczona w ognisku kaczka: zaczynamy od sparzenia całej kaczki we wrzątku z dodatkiem kurkumy. Kaczkę parzymy około 5 minut, po czym dokładanie suszymy.
- Przygotowujemy nadzienie: cytrynę kroimy w półplasterki, z syropu bierzemy garść pędów sosny (które już oddały cały aromat), mieszamy doprawiając pieprzem. Takim nadzieniem faszerujemy wnętrze kaczki, dolewając do środka nieco wody. Związujemy otwór nóżkami lub sznurkiem do pieczenia.
- Przygotowujemy ognisko: układamy warstwę kamienie polnych w bezpiecznym miejscu, rozpalamy na nich ognisko, a kiedy kamienie dobrze się nagrzeją, odgarniamy żar, układamy na kamieniach dwa, trzy spore kawałki uprzednio namoczonego drewna z drzewa owocowego: czereśni, gruszy czy jabłoni. Na tym drewnie układamy kaczkę i przykrywamy ją dużym metalowym, najlepiej żeliwnym naczyniem. Takie naczynie obkładamy żarem z ogniska i zostawiamy kaczkę na jedną do półtorej godziny. Trzeba utrzymywać niezbyt mocny żar, by nie spalić kaczki. Warto też sprawdzić stan upieczenia od czasu do czasu. Można też taką kaczkę upiec w piekarniku, ale wówczas nie będziemy mieli wspaniałego aromatu dymu.
- Sałatka z truskawek: umyte, pozbawione szypułek truskawki dzielimy na połówki lub ćwiartki, łączymy w misce z pokrojoną w plasterki młodą cebulką. W słoiku przygotowujemy sos z kilku łyżek dobrej oliwy, 2 łyżek syropu z pędów sosny, dwóch, trzech pędów drobno posiekanych, soku z jednej lub dwóch limonek, soli. Wszystko razem mieszamy, energicznie potrząsając słoikiem. Takim sosem polewamy truskawki i cebulę, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Przed podaniem łączymy ze posiekanym grubo szczypiorem od dymki i solą.
- Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje, podajemy z sałatką z truskawek.
Dobra rada: syrop z pędów sosny przygotowujemy na wiosnę, zazwyczaj w maju, w książkach lub w Internecie można znaleźć wiele przepisów jak go wykonać
Potrawa 2
Kanapka z kaczką i sosem barbecue z pędów sosny
Składniki:
- 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa kaczki
- 2 konserwowe ogórki
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżka świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki uprażonego sezamu
- 1 limonka
- 2 krótkie bagietki
- 1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
- 250 g pomidorów krojonych z puszki
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Ugotowane lub upieczone mięso kaczki oddzielamy od skóry i kości, po czym rwiemy na mniejsze kawałki, ogórki kroimy w plasterki.
- Na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy przesmażamy z obu przekrojone wzdłuż na pół bagietki na złoty kolor.
- Na tej samej patelni przesmażamy mięso, doprawione pieprzem i oliwą, dorzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy. Dorzucamy posiekany imbir, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę, pokrojoną w cieniutkie paseczki lub startą na tarce skórkę z limonki, uprażony sezam, chwilę przesmażamy, przekładamy na talerz
- Na tej samej patelni robimy sos barbecue na pędach sosny. Wylewamy kilka łyżek syropu z pędów sosny na patelnię, kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy drugi ząbek czosnku pokrojony w plasterki, chwilę smażymy do zeszklenia się czosnku, dodajemy krojone pomidory z puszki, sól, pieprz do smaku. Można dorzucić kilka pędów sosny z syropu. Redukujemy sos kilka minut. Doprawiamy na końcu sokiem z limonki.
- Smarujemy sosem połówki podpieczonych bagietek, pozostałą część sosu łączymy z mięsem, układamy mięso na bagietkach, plasterki ogórka konserwowego, posypujemy wszystko prażonym sezamem i nakrywamy drugą połówką bagietki.
Dobra rada: takie danie to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa kaczki, które pozostało nam po rosole lub po upieczeniu
Potrawa 3
Opiekany łosoś z sosem pędów sosny, burakami i sałatką z młodej marchewki
Składniki:
- 1 – 2 upieczone lub ugotowane czerwone buraki
- 3 – 4 młode marchewki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 – 2 kolorowe ostre papryczki
- 1 limonka
- 1 mały słoik syropu z pędów sosny (wraz z pędami)
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 200 polędwicy ze świeżego łososia
- ½ łyżeczki ostrej lub słodkiej mielone papryki
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Upieczone buraki kroimy w cienkie plasterki, suszymy na papierowym ręczniku i układamy na kamieniu lub żaroodpornej płytce. Buraki delikatnie przypiekamy, opalając gazowym palnikiem.
- Młode marchewki, wcześniej umyte i obrane ze skórki, tniemy obieraczką do warzyw na cieniutkie paseczki. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, posiekaną ostrą papryczką, sokiem z limonki, syropem z pędów sosny oraz posiekany pędami sosny z syropu. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę umieszczamy na opalonych burakach
- Marynata do ryby: w misce łączymy 3 łyżki syropu z pędów sosny z sokiem z limonki, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, drobno posiekaną ostrą papryczkę, posiekanym świeżym imbirem, mieszamy.
- Polędwicę z łososia (ryba musi być bardzo świeża!) kroimy w plastry o szerokości 1 cm, układamy plastry na kamiennej płytce lub w żaroodpornym naczyniu, opalamy je palnikiem gazowym tylko z jednej strony, tak by z drugiej pozostała surowa. Na koniec posypujemy mielona papryką, którą też delikatnie opalamy.
- Buraki skrapiamy resztą marynaty, układamy plastry opalonego łososia oraz sałatkę z młodej marchewki. Dopiero teraz solimy delikatnie potrawę.
Dobra rada: do tej potrawy potrzebny nam będzie gazowy planik do potraw, można go dostać w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kucharskim lub czasami na niektórych bazarach