Potrawa 1
Sum duszony w śmietanie z grzybami
Składniki:
- 4 ładne filety z suma ze skórą
- 3 – 4 łyżki mąki gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1 cebula
- 250 g świeżych lub rozmrożonych podgrzybków
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 limonka
- ½ pęczka świeżego tymianku
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Filety z suma doprawiamy solą i pieprzem od strony mięsa. Rybę obtaczamy w mące gryczanej, strzepując jej nadmiar.
- Obsmażamy rybę na rozgrzanym oleju na patelni, zaczynając od strony skóry, na ładny rumiany kolor z obu stron. Przesmażone ryby przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Posiekany czosnek wrzucamy na rybę, wykładamy kwaśną gęstą śmietanę, tak by dostała się pomiędzy rybę. Dusimy rybę przez kilkanaście minut na małym ogniu. Posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
- Na patelnie po smażeniu ryby, dolewamy odrobine oleju, przesmażamy cebule pokrojoną w kostkę do zeszklenia, dodajemy grzyby, smażymy aż grzyby odparują i lekko się zagęszczą. Dodajemy do ryby. Na samy końcu doprawiamy startą skórką z limonki i gałązkami świeżego tymianku.
Dobra rada: mięso suma nie ma ości, więc to świetna ryba dla tych, którzy ości nie tolerują
Potrawa 2
Kotlety z karpia z konfiturą z cebuli
Składniki:
- 1 karp
- 2 cebule
- 2 łyżki konfitury z czeremchy
- 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ pęczka świeżego tymianku
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ gałki muszkatołowej
- 6 – 7 łyżek bułki tartej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Ładnie oczyszczonego, wypatroszonego i pozbawionego łusek karpia pieczemy w piekarniku do miękkości, oddzielamy mięso od ości, płetw, głowy. Mięso wraz ze skórą mielimy w maszynce dwukrotnie.
- Konfitura: cebule kroimy w piórka, przesmażamy na rozgrzanej patelni z olejem na wolny ogniu na lekko rumiany kolor. Dodajemy konfiturę z czeremchy, ocet jabłkowy, miód, doprawiamy solą, świeżym tymiankiem, startą skórką i sokiem z cytryny.
- Do masy ze zmielonego karpia dodajemy jajko, 2 – 3 łyżki bułki tartej, ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy ją pieprzem, solą, suszonym majerankiem, startą gałka muszkatołową, posiekanym świeżym tymiankiem, całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Z masy formujemy kotlety, dobrze wyrabiając masę w dłoniach. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Powoli obsmażamy w sporej ilości oleju na patelni na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z cebulową konfiturą, udekorowane gałązkami tymianku.
Dobra rada: zamiast tymianku możemy użyć koperku lub natki pietruszki
Potrawa 3
Pieczona w ognisku pstrągi z pikantną sałatką z pieczonej marchewki
Składniki:
- 2 całe, wypatroszone pstrągi
- 2 marchewki
- 6 – 7 małych marynowanych cebulek
- 1 łyżka kaparów
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżeczka miodu
- ½ ostrej papryczki
- sól, pieprz, olej konopny
Sposób przygotowania:
- Wypatroszone, umyte pstrągi nadziewamy na patyki, ustawiamy tak, by płomienie nie dotykały ryby, tylko aby ryba piekła się nad żarem, lekko wędząc się dymem z ogniska. Pieczemy aż mięso w środku mięso będzie miękkie, delikatne i soczyste. Skórę, która chroni mięso ryby przed przypaleniem, odrzucamy.
- Sałatka: marchewki wkładamy w żar ogniska i pieczemy jak ziemniaki do miękkości. Oskrobujemy z przypalonej, czarnej skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulki pokrojone na cztery, posiekaną świeżą kolendrę, kapary, miód, startą skórkę i sok z limonki, posiekaną ostrą papryczkę, skrapiamy olejem konopnym, mieszamy i odstawiamy.
- Upieczoną soczystą rybę pozbawiamy skórki i podajemy z sałatką z pieczonej marchewki. Na końcu doprawiamy solą.
Dobra rada: w podobny sposób można też upiec własnoręcznie złowione ryby z rzeki lub jeziora