Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 225

Temat odcinka: Jabłka i borówki
Goście:  Maciej Majewski, Stowarzyszenie Sady Grójeckie 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Budyń z jabłkami i borówkami

Składniki:

  • 2 – 3 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • 1 limonka
  • 6 żółtek jaj
  • 6 małych płaskich łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • ½ pęczka świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Na gorącą patelnię wylewamy łyżkę miodu, kiedy zacznie karmelizować, wrzucamy pokrojone wraz ze skórką w grubą kostkę jabłko. Doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, połową łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru. Chwilę wszystko przesmażamy i wykładamy do ostygnięcia.
  1. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy 6 małych płaskich łyżeczek cukru, pół łyżeczki drobno posiekanego, startą skórkę z limonki,  potem wszystko razem ubijamy trzepaczką na puszystą masę. Dolewamy małym strumieniem mocno ciepłą, ale nie wrzącą słodką śmietankę 30%, stale dokładnie mieszając. Potem powoli podgrzewamy masę, stale podbijając ją trzepaczką.
  2. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, mieszamy, dodajemy podsmażone jabłko i połowę borówek.
  3. Taką masę przekładamy do przygotowanych naczynek żaroodpornych, te napełnione wkładamy do większego naczynia z wodą, przygotowując tzw. „łaźnię wodną”.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 25 minut.
  5. Sałatka owocowa: do miski przekładamy drugą połowę borówek, dodajemy posiekaną miętę i bazylię, skrapiamy sokiem z limonki, miodem, dokładnie mieszamy.
  6. Upieczony budyń podajemy z sałatką z borówek.

Dobra rada: zamiast kaszy jaglanej, możemy użyć kaszy jęczmiennej.

 

 

Potrawa 2

Podwędzona pierś kaczki z jabłkami i borówkami

Składniki:

  • 2 piesi kaczki
  • 1 garść siana
  • 200 ml sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • 200 g borówek amerykańskich
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki namoczonej gorczycy lub musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 4 kromki chałki
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Z kaczych piesi usuwamy skórę, nie wyrzucamy jej, kroimy w cienkie paski.
  2.  Takie paski wrzucamy na zimną patelnię i powoli wytapiamy na wolnym ognie na chrupiące skwarki. Odsączmy wysmażone skwarki na papierowym ręczniku. Wytopiony tłuszcz zachowujemy.
  3. Z kilku drewienek robimy rusztowanie, układamy kacze piersi bez skóry, obkładamy je sianem, podpalamy, a kiedy siano się spali otrzepujemy z nadmiaru popiołu. Podwędzone mięso kroimy wzdłuż w cienkie plastry grubości maksymalnie do 1,5 cm.
  4. Do mięsa robimy marynatę: trzy czwarte sosu teriyaki łączymy z miodem, pieprzem, startym świeżym imbirem, oliwą, sokiem z limonki. Do takiej marynaty przekładamy paski z kaczej piersi i marynujemy 10 – 15 minut.
  5. Jabłkowa musztarda: w naczyniu karmelizujemy łyżkę miodu, przesmażamy na miodzie pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia, dolewamy nieco tłuszczu od smażenia skóry z kaczki, dorzucamy jabłko pokrojone wraz ze skórką w drobną kostkę, pieprz, prażymy wszystko na małym ogniu kilka minut aż jabłka zmiękną.
  6. Jabłka przekładamy do miski i dodajemy namoczoną gorczycę, mieszamy.
  7. Sałatka z borówek: do miski przelewamy pozostałą część sosu teriyaki, dodajemy startą skórkę i sok z limonki, uprażony sezam, trochę startego imbiru, dodajemy borówki amerykańskie, posiekaną świeżą bazylię. Całość dokładnie mieszamy.
  8. Na odrobinie tłuszczu z kaczki przesmażamy z obu stron kromki chałki.
  9. Na koniec na kaczym tłuszczu przesmażamy paski z kaczych piersi przez chwilę z obu stron tak by w środku pozostały różowe. Podajemy je na podsmażonych kromkach chałki wraz z musztardą jabłkową i sałatką z borówek oraz chipsami z kaczej skórki .

Dobra rada: wędzenia piersi kaczych sianem nie róbcie w domu czy na balkonie, tak bawić się możemy w bezpiecznym miejscu na świeżym powietrzu  

 

Potrawa 3

Sałatka z komosy z jabłkowo ogórkową salsą i marynowanym tofu

Składniki:

  • 1 kiszony ogórek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 jabłko
  • ½ pęczka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 szklanka ugotowanej komosy
  • 250 g tofu w jednym kawałku
  • 1 cykoria
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 50 g borówki amerykańskiej
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej

Sposób przygotowania:

  1. Salsa: do miski przekładamy kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną w taką samą kostkę cebulę i jabłko wraz ze skórką, doprawiamy miodem, startą skórką i sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą, wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Połowę salsy łączymy z ugotowaną komosą, dokładnie mieszając.
  3. Tofu kroimy na plastry, cykorię na połówki wzdłuż. Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy plastry tofu i połówki cykorii na złoty kolor. Teraz polewamy wszystko miodem, kiedy miód zacznie karmelizować, dodajemy pieprz, sos Worcester,  startą skórkę i sok z limonki. Kiedy glazura zgęstnieje dorzucamy borówki amerykańskie.
  4. Na talerz wykładamy sałatkę z komosy, na to podsmażone tofu i cykorię, polewamy wszystko salsą i glazurą z borówkami.

Dobra rada:

 

Zobacz także