Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 224

Temat odcinka: W pomidorowym królestwie
Goście:  Robert Kociszewski, Stowarzyszenie Malinowy Król 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Tarta z konfiturą z pomidorów

Składniki:

  • 10 plasterków surowego wędzonego boczku
  • 5 – 6 dojrzałych pomidorów odmiany zielonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kaparów
  • 50 g sałaty rukoli
  • 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 50 g dobrej bryndzy
  • 1 limonka
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 cykoria
  • 50 ml dobrego soku z pomidorów
  • sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Na zimną patelnię wykładamy partiami plasterki boczku i na małym ogniu wysmażamy na chrupiąco. Odsączamy je na papierowym ręczniku.
  2. Na mocno nagrzaną patelnię po smażeniu boczku wylewamy odrobinę oleju, dorzucamy cebule pokrojoną w kostkę,  smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dorzucamy łyżkę cukru, a kiedy cukier ładnie zacznie się karmelizować na złoty kolor, dorzucamy pokrojone wraz ze skórką w kostkę zielone, choć dojrzałe pomidory. Dodajemy łyżkę kaparów i smażymy na małym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Przesmażone pomidory przekładamy do miski, dodajemy łyżkę świeżych kaparów, mieszamy i studzimy.
  3. Jednego pomidora kroimy w cząstki dodajemy cykorię pokrojoną w grube kawałki, skrapiamy dressingiem zrobionym z wymieszanego soku pomidorowego z oliwą i sokiem z limonki.
  4. Pesto z sałaty rukoli: rukolę drobno siekamy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika, dolewamy oliwę, na koniec dokładnie mieszamy z bryndzą, grubo mielonym pieprzem, startą skórką i sokiem z limonki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na mocno nagrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładziemy płat ciasta francuskiego wyjętego z lodówki, smażymy z obu stron na złoty kolor, tak by ciasto stało się chrupkie i ładnie „listkowało”.
  6. Usmażone na chrupko ciasto francuskie, lekko studzimy, potem smarujemy pesto z rukoli i bryndzy, układamy sałatkę z cykorii i pomidorów, dodajemy plasterki podsmażonego  boczku, na to układamy konfiturę z pomidorów.

Dobra rada: jeśli chcemy danie wegetariańskie, możemy pominąć boczek.

 

Potrawa 2

Sałatka z pomidorów z cebulową musztardą

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki świeżo tłoczonego soku z pomidorów
  • 5 ziaren kardamonu
  • 2 – 3 cebule dymki (tylko biała część)
  • 1 – 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • 3 pomidory w różnych kolorach
  • 20 g sałaty rukoli
  • 50 g dobrej bryndzy
  • 1 łyżka uprażonej na oleju na chrupko cebuli
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Cebulowa musztarda: do lekko nagrzanego naczynia wsypujemy cukier, dorzucamy ziarna kardamonu, kiedy cukier zacznie ładnie karmelizować na złoty kolor, dolewamy ocet i sok pomidorowy. Dorzucamy dymkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.  Wówczas dokładamy namoczone kilka godzin wcześniej ziarna gorczycy. Mieszamy i wykładamy na talerz.
  2. Na musztardę wykładamy naprzemiennie różnokolorowe pomidory pokrojone w plastry, polewamy musztardą z wierzchu, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, pokruszoną bryndzą, dekorujemy listkami rukoli.
  3. Na samy końcu posypujemy uprażoną na oleju na chrupko cebulą czyli tzw. „wegańskim boczkiem”.

Dobra rada:  do tej sałatki idealnie nadadzą się pomidory malinowe, zielone, lecz dojrzałe i żółte

 

Potrawa 3

Chłodnik z pomidorów z kiszonymi pomidorkami

Składniki:

  • 15 pomidorków koktajlowych
  • ½ litra soku z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
  • 5 – 6 pomidorów malinowych
  • 4 – 5 plasterków świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • ½ gałki muszkatołowej
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 kromki słodkiej chałki
  • 1 dymka warz ze szczypiorem
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa,

Sposób przygotowania:

  1. Koktajlowe pomidorki nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, przekładamy do słoja, zalewamy sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy zielony pieprz wraz z odrobiną zalewy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
  2. Malinowe pomidory kroimy w kawałki, przekładamy do miski, dorzucamy plasterki świeżego imbiru, startą skórkę z limonki, trochę startej gałki muszkatołowej, posiekaną świeżą kolendrę, wszystko razem miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Potem dolewając oliwę cienkim strumieniem miksujemy dalej. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki.
  3. Zupę przelewamy do misek, dokładamy ukiszone pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojoną w plasterki dymkę wraz ze szczypiorem,  oraz  kawałki miąższu chałki.

Dobra rada: takie kiszone pomidorki można trzymać w lodówce kilka dni i zjadać jako przekąskę lub dodatek do sałatek

 

Zobacz także