Potrawa 1
Wędzone ziemniaki z majonezowym serkiem tzw. „pomoćką”
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 200 g sera twarogowego
- 2 cebule dymki (tylko białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 garść siana
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Wyszorowane, bez obierania, młode ziemniaki parujemy czyli gotujemy w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do miękkości.
- Majonezowy serek: do serka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, tarty chrzan, sól, pieprz, majonez, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
- Do metalowego naczynia z osuszonymi ziemniakami wkładamy nieco siana, podpalamy, kiedy siano się prawie spali, przykrywamy i czekamy 3 – 4 minuty, otrzepujemy z popiołu i podajemy z majonezowym serkiem.
Dobra rada: istnieje wiele wersji „pomoćki”, w Wielkopolsce zwanej „gzikiem”, więc możecie też stworzyć sobie wersję dopasowaną do Waszego smaku
Potrawa 2
Żuławska zupa „ślepe ryby”
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 seler
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka kminku
- ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 3 łyżki masła
- 2 kromki razowego chleba na zakwasie
- 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju na bardzo wolnym ogniu, a właściwie podsuszamy na bursztynowe „skwarki”.
- Marchewki, pietruszki, seler, pokrojone w kostkę przesmażamy na oleju aż do zeszklenia, tak by ich powierzchnia była lekko skarmelizowana. Warzywa doprawiamy liśćmi laurowymi, kminkiem lekko roztartym w moździerzu, białym pieprzem, solą, dorzucamy masło.
- Kiedy masło się roztopi zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Dodajemy chleb pokrojony w bardzo drobną kostkę.
- Do kwaśnej gęstej śmietany dodajemy musztardę, mąkę ziemniaczaną, hartujemy wszystko łyżką gorącego wywaru i dodajemy do zupy. Delikatnie podgrzewamy i podajemy posypane „skwarkami” z cebuli. .
Dobra rada: w oryginalnym przepisie żuławskim dodawano do tej zupy sporą ilość pora
Potrawa 3
Sałatka z kalafiora i papryki z marynowanym łososiem
Składniki:
- 300 g bardzo świeżego fileta z łososia
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- ½ pęczka świeżego lubczyku
- ½ kalafiora
- 1 upieczona czerwona papryka bez skórki
- sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy marynatę z octu jabłkowego, sosu sojowego, miodu, czosnku pokrojonego w plasterki, startej skórki i soku z połowy pomarańczy oraz cytryny, gałązek świeżego lubczyku. .
- Dokładnie mieszamy i układamy w niej plasterki ryby, dodajemy także surowego kalafiora podzielonego na małe różyczki, pokrojoną w paski upieczona czerwoną paprykę, bardzo delikatnie mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
- Odcedzamy i podajemy.
Dobra rada: ta marynata do ryby należy do tzw. marynat krótkich czyli mocnych, gdzie łosoś marynuje się stosunkowo krótko