Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 216

Temat odcinka: Na żuławskim szlaku
Goście:  Marek Opitz 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Wędzone ziemniaki z majonezowym serkiem tzw. „pomoćką”

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g sera twarogowego
  • 2 cebule dymki (tylko białe części)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 garść siana
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Wyszorowane, bez obierania, młode ziemniaki parujemy czyli gotujemy w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do miękkości.
  2. Majonezowy serek: do serka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, tarty chrzan, sól, pieprz, majonez, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do metalowego naczynia z osuszonymi ziemniakami wkładamy nieco siana, podpalamy, kiedy siano się prawie spali, przykrywamy i czekamy 3 – 4 minuty, otrzepujemy z popiołu i podajemy z majonezowym serkiem.

Dobra rada: istnieje wiele wersji „pomoćki”, w Wielkopolsce zwanej „gzikiem”, więc możecie też stworzyć sobie wersję dopasowaną do Waszego smaku  

 

Potrawa 2

Żuławska zupa „ślepe ryby”

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 1 seler
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka kminku
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 2 kromki razowego chleba na zakwasie
  • 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju na bardzo wolnym ogniu, a właściwie podsuszamy na bursztynowe „skwarki”.
  2. Marchewki, pietruszki, seler, pokrojone w kostkę przesmażamy na oleju aż do zeszklenia, tak by ich powierzchnia była lekko skarmelizowana. Warzywa doprawiamy liśćmi laurowymi, kminkiem lekko roztartym w moździerzu, białym pieprzem, solą, dorzucamy masło.
  3. Kiedy masło się roztopi zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości warzyw.
  4. Dodajemy chleb pokrojony w bardzo drobną kostkę.
  5. Do kwaśnej gęstej śmietany dodajemy musztardę, mąkę ziemniaczaną, hartujemy wszystko łyżką gorącego wywaru i dodajemy do zupy. Delikatnie podgrzewamy i podajemy posypane „skwarkami” z cebuli. .

Dobra rada: w oryginalnym przepisie żuławskim dodawano do tej zupy sporą ilość pora

 

Potrawa 3

Sałatka z kalafiora i papryki z marynowanym łososiem

Składniki:

  • 300 g bardzo świeżego fileta z łososia
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • ½ pęczka świeżego lubczyku
  • ½ kalafiora
  • 1 upieczona czerwona papryka bez skórki
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy marynatę z octu jabłkowego, sosu sojowego, miodu, czosnku pokrojonego w plasterki, startej skórki i soku z połowy pomarańczy oraz cytryny, gałązek świeżego lubczyku. .
  2. Dokładnie mieszamy i układamy w niej plasterki ryby, dodajemy także surowego kalafiora podzielonego na małe różyczki, pokrojoną w paski upieczona czerwoną paprykę, bardzo delikatnie mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
  3. Odcedzamy i podajemy.

Dobra rada: ta marynata do ryby należy do tzw. marynat krótkich czyli mocnych, gdzie łosoś marynuje się stosunkowo krótko 

 

Zobacz także