Potrawa 1
Pulpety z karpia w sosie grzybowo piwnym
Składniki:
• 600 g mielonego mięsa z karpia bez skóry
• 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
• 1 jajko
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
• 1 cytryna
• ¼ gałki muszkatołowej
• 1 – 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 4 – 5 suszonych grzybów
• 100 ml ciemnego piwa
• 1 łyżeczka miodu
• 30 g masła
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Namoczone wcześniej suszone grzyby gotujemy przez 25 minut w niewielkiej ilości wody. Grzyby odkładamy, a wywar zachowujemy.
2. W misce łączymy mielone mięso z karpia z ugotowaną kaszą gryczaną zmieloną w maszynce na tym samym sitku co karp. Dodajemy jajko, łyżeczkę posiekanego świeżego imbiru, startą skórkę z cytryny, startą gałkę muszkatołową, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Całość krótko, ale dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
3. Smarujemy deskę i dłonie olejem, po czym formujemy z masy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z obu stron, tak by w środku ;pozostały lekko surowe. Dojdą podczas podgrzewania w sosie lub w piekarniku.
4. Sos grzybowo piwny: na patelni z odrobiną oleju podsmażamy posiekany świeży imbir, suszony majeranek, pieprz, zalewamy ciemnym piwem i taką samą ilością wywaru z grzybów. Doprawiamy miodem i startą skórką z cytryny, po czym powoli redukujemy na wolnym ogniu. Gdy płyn zmniejszy objętość mniej więcej o połowę zaciągamy zmrożonym masłem pokrojonym w kostki. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku.
5. Pulpety podajemy odgrzane w piekarniku lub na patelni w sosie.
Dobra rada: proporcje mięsa karpia do kaszy mogą być 3 : 1, choć można też przygotować pulpety z równych ilości mięsa karpia i kaszy.
Potrawa 2
Sałatka z kaszy, warzyw i wędzonej ryby inspirowana tradycyjnym „potrzosem”
Składniki:
• 1 szklanka ugotowanego pęczaku
• 1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę
• 1 szklanka selera pokrojonego w drobną kostkę
• 1 szklanka upieczonych czerwonych buraków pokrojonych w drobną kostkę
• 2 duże łyżki drobno posiekanego pora (tylko biała część)
• 2 – 3 jajka ugotowane na twardo
• 200 g wędzonego karpia
• 4 – 5 łyżek majonezu
• 4 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
• 1 cytryna
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Na jedną patelnię z odrobiną oleju wkładamy selera pokrojonego w drobną kostkę (skropionego sokiem z cytryny), doprawiamy solą i pieprzem, prażymy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 – 4 minuty. Studzimy. To samo robimy na drugiej patelni z marchewką.
2. Z wędzonej ryby usuwamy skórę i ości, rwiemy mięso na drobne kawałki. Łączymy z ugotowaną na sypko kaszą pęczak i łyżką posiekanego pora.
3. Szczypiorkowo cytrynowy majonez: w naczyniu łączymy majonez, posiekany szczypior, łyżkę posiekanego pora, sok z cytryny, całość miksujemy na jednolitą masę.
4. Na dno szklanego naczynia wykładamy upieczone czerwone buraki pokrojone w kostkę, następnie warstwę pęczaku z rybą, polewamy majonezem, kładziemy warstwę posiekanego jaja na twardo, potem kolejno podprażoną marchewkę i podprażonego selera. Wierzch przykrywamy warstwą szczypiorkowego majonezu.
Dobra rada: w szklanym naczyniu kolejne warstwy będą ładnie widoczne. Jeśli nie dostaniemy wędzonego karpia, możemy użyć na przykład wędzonego pstrąga
Potrawa 3
Łosoś pieczony w kapuście z grzybami i grochem
Składniki:
• 800 g filetów z łososia bez skóry
• 5 – 6 suszonych grzybów
• 2 ząbki czosnku
• 1 -2 cebule
• 700 g kiszonej kapusty
• 1 szklanka ugotowanego żółtego grochu
• 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
• 50 g masła
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Namoczone wcześniej suszone grzyby gotujemy przez 25 minut w niewielkiej ilości wody. Grzyby kroimy w cienkie paseczki.
2. Filety z łososia kroimy na ładne, podłużne kawałki. Doprawiamy pieprzem i obsmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony. Mięso powinno pozostać lekko surowe w środku, późni ej dopieczemy je w piekarniku.
3. Na patelnię po smażeniu ryby dolewamy odrobinę oleju, przesmażamy do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone, ugotowane suszone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Przez 3 – 4 minuty razem smażymy. Dodajemy ugotowany żółty groch, odciśniętą, przesiekaną kiszoną kapustę, posiekany świeży imbir, sok z odciśnięcia kapusty oraz masło w kawałkach. Całość dusimy na wolnym ogniu 10 – 15 minut.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy kawałki podsmażonej ryby, obkładamy uduszoną kapustą z grzybami i grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 – 180°C przez 10 – 15 minut, podajemy na stół.
Dobra rada: do takiej potrawy można użyć dzikiego łososia pacyficznego o ciemnym, zwartym mięsie