Potrawa 1
Biała kiełbasa z maślakami
Składniki:
• 300g obranych maślaków
• 400g białej surowej kiełbasy
• 4 liście laurowe
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki owoców nasturcji
• 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Wrzątek doprawiamy liśćmi laurowymi, dokładamy surową białą kiełbasę, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
2. Maślaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone maślaki i owoce nasturcji, dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą. Potem dokładamy kwaśną śmietanę i masło. Dusimy dalej kilka chwil.
4. Do sosu wkładamy pokrojoną w plasterki ugotowaną białą kiełbasę. Podajemy w miseczkach, możemy przybrać kwiatami nasturcji.
Potrawa 2
Wędzony półgęsek z szafranowym sosem z jabłek
Składniki:
• 100g wędzonego półgęska
• 1 szklanka octu winnego
• 1/2 szklanki cukru
• szczypta szafranu
• 2 twarde jabłka
• 1/2 cebuli
• 1 łyżka owoców nasturcji
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• liście sałaty rzymskiej i kwiaty nasturcji do dekoracji
• kilka świeżych malin
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Do nagranego naczynia wrzucamy cukier i dolewamy ocet, kiedy ocet zacznie wrzeć dokładamy szafran.
2. Obrane jabłka, kroimy w kostkę 1 x 1 cm, dokładamy do sosu wraz z pokrojonymi owocami nasturcji i pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż sos stanie się gęsty i szklisty.
3. Półgęsek kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kładziemy liście sałaty rzymskiej, płatki kwiatów nasturcji, polewamy oliwą wymieszaną z natką pietruszki, dorzucamy maliny i obkładamy gęstym sosem z jabłek. Resztę sosu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dobra rada: w ten sam sposób możemy podać inną podobną wędlinę, na przykład kindziuka czy szynkę dojrzewającą.