Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 2

Tytuł odcinka: Polskie wędliny
Gość: Kazimierz Bielski i Józef Malinowski

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Biała kiełbasa z maślakami
Składniki:
•    300g obranych maślaków
•    400g białej surowej kiełbasy
•    4 liście laurowe
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 łyżki owoców nasturcji
•    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    1 łyżka masła
•    sól,  pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.     Wrzątek doprawiamy liśćmi laurowymi, dokładamy surową białą kiełbasę, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
2.    Maślaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w większe kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3.    Na patelnie wylewamy odrobinę oleju, dorzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone maślaki i owoce nasturcji, dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą. Potem dokładamy kwaśną śmietanę i masło. Dusimy dalej kilka chwil.
4.    Do sosu wkładamy pokrojoną w plasterki ugotowaną białą kiełbasę. Podajemy w miseczkach, możemy przybrać kwiatami nasturcji.

Potrawa 2
Wędzony półgęsek z szafranowym sosem z jabłek
Składniki:
•    100g wędzonego półgęska
•    1 szklanka octu winnego
•    1/2 szklanki cukru
•    szczypta szafranu
•    2 twarde jabłka
•    1/2 cebuli
•    1 łyżka owoców nasturcji
•    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•    liście sałaty rzymskiej i kwiaty nasturcji do dekoracji
•    kilka świeżych malin
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do nagranego naczynia wrzucamy cukier i dolewamy ocet, kiedy ocet zacznie wrzeć dokładamy szafran.
2.    Obrane jabłka, kroimy w kostkę 1 x 1 cm, dokładamy do sosu wraz z pokrojonymi owocami nasturcji i pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż sos stanie się gęsty i szklisty.
3.    Półgęsek kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kładziemy liście sałaty rzymskiej, płatki kwiatów nasturcji, polewamy oliwą wymieszaną z natką pietruszki, dorzucamy maliny i obkładamy gęstym sosem z jabłek. Resztę sosu przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Dobra rada: w ten sam sposób możemy podać inną podobną wędlinę, na przykład kindziuka czy szynkę dojrzewającą.

Zobacz także