Potrawa 1
Śledź z sałatką z żółciaka siarkowego, ciecierzycy i chwastów
Składniki:
• 2 – 3 filety solonego śledzia
• 150 g młodych owocników żółciaka siarkowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• 10 listków podagrycznika
• 2 łyżki młodych nasion komosy
• 1 mały pęczek gwiazdnicy pospolitej
• 2 – 3 łyżki majonezu wegańskiego lub zwykłego.
• 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
• 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Młode owocniki żółciaka siarkowego kroimy w paseczki. Kładziemy na patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonych grzybów dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki.
2. Kiedy grzyby i ciecierzyca są podsmażone, do sałatki dorzucamy na koniec posiekane niezbyt drobno liście podagrycznika i nasiona komosy bez łodyg.
3. Sos z majonezu i gwiazdnicy: w misce łączymy majonez wegański. Jeśli mamy zwykły majonez dobrze jjest dodać trochę posiekanego czosnku. Do majonezu dokładamy posiekaną gwiazdnicę, ocet jabłkowy, uprażone płatki migdałów. Mieszamy.
4. Oczyszczonego (i wymoczonego, jeśli jest zbyt słony) śledzia układamy na półmisku, obok kładziemy sałatkę z żółciaka siarkowego i ciecierzycy z chwastami, podajemy z sosem z majonezu i gwiazdnicy.
Dobra rada: dzikie rośliny i nieznane grzyby najlepiej zbierać w towarzystwie fachowca, z dala od szos i zwierzęcych odchodów. Przed użyciem należy je dokładnie umyć.
Potrawa 2
Makaron z żółciakiem siarkowym i chwastami
Składniki:
• 250 g makaronu penne
• 150 g młodych owocników żółciaka siarkowego
• ½ ostrej papryczki
• 1 mały pęczek żółtlicy pospolitej
• 4 gałązki komosy z zielonymi nasionkami
• 5 – 6 gałązek podagrycznika
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
• 100 g koziego sera twarogowego
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, skrapiamy oliwą.
2. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy żółciaka siarkowego pokrojonego w kostkę 1 x 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Pod koniec smażenia dorzucamy niezbyt drobno posiekane chwasty i uprażone płatki migdałów. Łączymy z ugotowanym makaronem, można dodatkowo skropić go oliwą.
3. Podajemy z pokruszonym po wierzchu kozim twarogiem.
Dobra rada: dzikie rośliny i nieznane grzyby najlepiej zbierać w towarzystwie fachowca, z dala od szos i zwierzęcych odchodów. Przed użyciem należy je dokładnie umyć.
Potrawa 3
Chłodna zupa z żółtych pomidorów i chwastów z chlebkiem z ciecierzycy
Składniki:
• 1 kg żółtych pomidorów
• 1 żółta papryka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• ½ ostrej papryczki
• 4 – 5 gałązek polnej mięty
• 10 listków młodego szczawiu
• 2 łyżki octu winnego
• 1 łyżeczka miodu
• 3 łyżki posiekanych liści podagrycznika
• 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
• 150 g mąki pszennej
• 150 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
• ¼ łyżeczki suchych drożdży
• 1 łyżka cukru
• ½ szklanki mleko
• 1 łyżka ziaren wiesiołka
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Paprykę opalamy nad ogniem aż zwęgli się skórka. Usuwamy ją wraz z gniazdem nasiennym, miąższ kroimy w drobną kostkę.
2. W drobną kostkę kroimy żółte pomidory wraz ze skórką i nasionami. Przekładamy do miski wraz z papryką. Dorzucamy pokrojoną w podobną kostkę cebulę, drobno posiekane: ząbek czosnku, liście szczawiu, liście mięty i ostrą papryczkę. Mieszamy.
3. Dolewamy odrobinę wody, doprawiamy solą, pieprzem, octem winnym, miodem i oliwą. Dokładnie mieszamy.
4. Pesto z podagrycznika: w moździerzu ucieramy liście podagrycznika, płatki migdałów, sól i oliwę na gładką masę.
5. Chlebek z ciecierzycy z wiesiołkiem: zarabiamy ciasto z mąki pszennej, odrobiny soli, cukru, suchych drożdży i mleka do konsystencji. Do zarobionego ciasta dodajemy ciecierzycę zmiksowaną na gładką masę. Dokładnie mieszamy i możemy zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
6. Z ciasta wałkując formujemy cienkie placki, posypujemy nasionami wiesiołka, pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie.
7. Zupę podajemy polaną pesto z podagrycznika z chlebkiem z ciecierzycy.