Potrawa 1
Zielona sałatka z opiekaną rybą
Składniki:
• 1 opakowanie trójkolorowej sałaty
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 ogórki konserwowe
• 1,5 łyżki musztardy francuskiej
• 1 łyżeczka miodu
• 1 ząbek czosnku
• 2 cebule szalotki
• 1 łyżka octu winnego lub piwnego
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu rybnego
• 6 grzybów boczniaków
• 250 ładnego fileta z łososia bez skóry
• 1 dojrzałe awokado
• ½ cytryny
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do miski przekładamy ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę, jedną szalotkę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy musztardę francuską, miód, czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną świeżą kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną oleju sezamowego, odrobiną sosu rybnego, oliwą i octem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Boczniaki – same kapelusze rwiemy na mniejsze kawałki. Chwilę przesmażamy na oliwie, tak by pozostały lekko chrupiące, zdejmujemy z ognia i doprawiamy sosem rybnym i olejem sezamowym.
3. Filet z łososia kroimy na plastry grubości około 1 cm, dokładnie suszymy z obu stron papierowym ręcznikiem. Jeśli posiadamy palnik kulinarny, opalamy rybę z obu stron, tak by mięso pozostało w środku surowe, a skórka była podpieczona. Można też podsmażyć na patelni, ale również tak by w środku pozostał lekko surowy. Jeśli nie lubimy surowej ryby, podsmażmy bardziej.
4. Awokado kroimy w cząstki, obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny.
5. Na duży talerz lub półmisek wykładamy podsmażone plastry ryby, lekko solimy je, dorzucamy porwane liście sałaty, plastry awokado, jedną szalotkę [pokrojoną w krążki, podsmażone i zamarynowane boczniaki. Wszystko skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy listkami świeżej kolendry
Dobra rada:
Potrawa 2
Chrupiące krokieciki z ciecierzycy ze śledziowym sosem
Składniki:
Sos śledziowy:
• 4 filety śledzia typu matias
• ½ pora – tylko biała część
• ½ ząbka czosnku
• 1 – 2 łyżki majonezu
• 1 – 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 jajka ugotowane na twardo
• ½ ostrej papryczki
Krokieciki z ciecierzycy:
• 400 g ugotowanej ciecierzycy
• 2 łyżki zmieszanych przypraw: kurkumy, curry, ostrej i słodkiej mielonej papryki, mielonego kardamonu, mielonego cynamonu
• 1 jajo
• 100 g maki kukurydzianej
• 1 litr oleju do głębokiego smażenia
• sałata różnych rodzajów, młody szczypior do dekoracji
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Sos śledziowy: filety śledziowe matiasy kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy pora (tylko biała część) pokrojonego w drobną kosteczkę, drobno posiekany czosnek, gęsty jogurt naturalny, majonez, drobno posiekane jajka na twardo, drobno posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Krokieciki z ciecierzycy: ugotowaną ciecierzycę dobrze osuszamy, po czym mielimy w maszynce o grubych oczkach lub blenderze niezbyt drobno. Doprawiamy solą, pieprzem, własnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw: kurkumy, curry, ostrej i słodkiej mielonej papryki, mielonego kardamonu i cynamonu. Dorzucamy jajko i 2 – 3 łyżki mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Z takiej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, mniej więcej z jednej łyżki masy. Kulki obtaczamy w mące kukurydzianej, strzepujemy nadmiar, po czym ostrożnie wkładamy do naczynia z rozgrzanym olejem. Smażymy w głębokim oleju aż krokieciki nabiorą ładnego złoto brązowego koloru. Odcedzamy i układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Na talerz wykładamy sos śledziowy, na nim układamy chrupiące krokieciki, dekorujemy listkami sałaty, paskami pora, młodym szczypiorkiem.
Dobra rada: możemy też użyć gotowej ciecierzycy z puszki, pamiętajmy, aby ją dobrze odsączyć z nadmiaru płynu przez zmieleniem.
Potrawa 3
Sałatka z gotowanym kurczakiem i orientalnym sosem
Składniki:
• 250 g mięsa ugotowanego kurczaka z rosołu
• 150 makaronu gryczanego „soba”
• 12 pomidorków koktajlowych
• 1 mały brokuł
• 1 ostra papryczka
• 1 świeży ogórek
• 2 – 3 łyżki sosu rybnego
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 – 2 łyżki octu ryżowego
• 2 – 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka cukru
• 1 cebula szalotka
• 1 sałata kolorowa
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 łyżeczka wędzonej papryki „chipotle”
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i ostudzone w rosole mięso kurczaka, obieramy ze skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. Posypujemy plasterkami ostrej papryczki.
2. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
3. Makaron gryczany gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy, skrapiamy oliwą, odstawiamy.
4. Brokuł dzielimy na małe różyczki, sparzamy przez 1 – 2 minuty w osolonym wrzątku, po czym przesmażamy na gorącej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Szalotkę kroimy w plasterki.
6. Obranego ogórka przekładamy do miski i marynujemy w mieszance: oliwy, octu ryżowego, sosu rybnego, sosu sojowego, oleju sezamowego i odrobiny cukru.
7. Przygotowujemy sos: do miski przekładamy mocno posiekaną świeżą kolendrę. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier, paprykę „chipotle”, wszystko razem mieszamy.
8. Na półmisek układamy osobno wszystkie składniki sałatki: porwanego w kawałki kurczaka z papryczką, brokuł, połówki pomidorków koktajlowych, zamarynowanego ogórka (resztą marynaty z ogórka doprawiamy makaron), plasterki szalotki, makaron. Dekorujemy listkami sałaty i świeżej kolendry. Każdy z uczestników posiłku dostaje miseczkę, nabiera sobie składniki wedle upodobania i skrapia je orientalnym sosem.
Dobra rada: do takiej sałatki świetnie nada się także inne rodzaj mięsa z rosołu, na przykład wołowina lub kaczka