Potrawa 1
Marynowany w soku tuńczyk z sałatką z czerwonej ciecierzycy
Składniki:
• 4 steki z tuńczyka grubości ok. 2 cm
• 600 ml dobrego soku jabłkowego
• 30 ml octu jabłkowego
• 1 łyżka sosu Worcester
• 2 ząbki czosnku
• 1 limonka
• 300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
• 1 cebula
• 1 twarde jabłko
• ½ pęczka świeżej mięty
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Plastry tuńczyka doprawiamy pieprzem i smarujemy olejem z obu stron. Kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i krótko obsmażamy z obu stron na złoty kolor, ale tak by w środku została warstwa surowego mięsa.
2. Podsmażone plastry tuńczyka przekładamy do naczynia i zalewamy sokiem jabłkowym, doprawiamy octem, sosem Worcester, ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki, startą skórką i sokiem z połowy limonki. Rybę wraz marynatą wkładamy do lodówki na 24 godziny.
3. Sałatka z soczewicy: na rozgrzanej patelni z olejem szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterki, dorzucamy ugotowaną na sypko czerwoną soczewicę, dolewamy kilka łyżek soku jabłkowego, a kiedy sok odparuje na koniec dodajemy jabłko pokrojone ze skórką w drobną kostkę i posiekaną świeżą miętę.
4. Tuńczyka wyjmujemy z marynaty, lekko osuszamy, z kilku łyżek marynaty, odrobiny sosu Worcester i oliwy robimy sos do ryby. Tuńczyka kroimy w cienkie plastry, podajemy na sałatce z soczewicy skropione sosem i udekorowane listkami mięty.
Dobra rada: jeśli dostaniemy soki z Kałęczewa, można użyć do marynaty soków jabłkowych z kwiatem czarnego bzu i cytrynowej werbeny. Aby soczewica była sypka, krótko gotujemy ją w osolonym wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie.
Potrawa 2
Pierś z kurczaka z chrupiącą panierką i owocową kaszą
Składniki:
• 200 g kaszy pęczak
• 400 ml soku jabłkowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 piersi z kurczaka
• 1 twardy pomidor
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 40 g sera grana padano
• 1 limonka
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Owocowa kasza: w naczyniu na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i chwilę wszystko razem smażymy. Potem zalewamy kaszę sokiem jabłkowym w proporcji 2 : 1, doprawiamy solą, zagotowujemy i powoli parujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem trzymamy w cieple.
2. Piersi kurczaka skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi przesmażamy na patelni na złoty kolor z obu stron, ale krótko, by w środku pozostały surowe.
3. Przygotowujemy panierkę: z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę ze skórką. Przekładamy do bułki tartej, dodajemy posiekaną świeżą bazylię, posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano i oliwę. Wszystko razem mieszamy.
4. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, nakładamy na nie grubą warstwę przygotowanej panierki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut.
5. Wyjmujemy piersi kurczaka z piekarnika, ostrożnie kroimy na plastry i podajemy na owocowej kaszy, skropione sokiem z limonki.
Dobra rada: sok jabłkowy do gotowania kaszy można dodatkowo aromatyzować odrobiną mielonego cynamonu, imbiru, kardamonu i goździków, chyba że dostaniemy sok jabłkowy „Szarlotka” z Kałęczewa
Potrawa 3
Nogi kurczaka duszone w soku jabłkowym i pomidorowym z białą fasolą
Składniki:
• 4 uda z kurczaka
• 250 ml soku pomidorowego
• 250 ml soku jabłkowego
• 50 g masła
• 1 limonka
• 3 ząbki czosnku
• 250 g podgotowanej białej fasoli
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• ½ łyżeczki sosu Worcester
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Uda kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą. Przesmażamy w naczyniu na złoty kolor z każdej strony.
2. Obsmażone nogi z kurczaka zalewamy sokiem pomidorowym i jabłkowym, dodajemy masło, startą skórkę z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
3. Po tym czasie dorzucamy lekko podgotowaną białą fasolę, ostrą mieloną paprykę, dwa rozgniecione ząb ,ki czosnku, sos Worcester i sok z limonki. Przykrywamy i dusimy przez kolejne 45 minut.
4. Na talerze wykładamy biała fasolę, na to uduszone w soku uda kurczaka, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada: jeśli fasola jest dobrze ugotowana, należy dodać ją później, bo się rozpadnie