Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 142

Temat odcinka: Orzechy i wiklina
Goście: Teresa Maciejak

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Gulasz z karkówki wieprzowej w sosie orzechowym z curry
Składniki:
•    1,2 kg wieprzowej karkówki
•    2 łyżki mielonego imbiru
•    1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
•    2 łyżki ziaren kolendry
•    2 łyżki kminu rzymskiego
•    2 cebule
•    2 – 3 ząbki czosnku
•    2 łyżki przyprawy curry
•    800 g krojonych pomidorów z puszki
•    3 łyżki masła
•    30 g orzeszków sosnowych tzw. „pini”
•    70 g orzechów włoskich
•    70 orzechów laskowych
•    1 łyżka miodu
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Karkówkę wieprzową kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, mielonym imbirem, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i kminu rzymskiego,  po czym dokładnie wszystko mieszamy polewając mięso odrobiną oleju. Najlepiej włożyć tak doprawione mięso do lodówki na kilka godzin.
2.    Do rozgrzanego kociołka lub naczynia wlewamy trochę oleju, po czym przesmażamy kawałki mięsa na ładny złoty kolor z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
3.    Obsmażone mięso przekładamy do miski, do naczynia dolewamy odrobine oleju, smażymy do zeszklenia cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek. Teraz doprawiamy mielonym imbirem, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i kminu rzymskiego oraz przyprawą curry. Chwilę smażymy cebulę z przyprawami, dodajemy pomidory z puszki, odrobine wody, doprawiamy solą. Kiedy wszystko się zagotuje dorzucamy masło, a kiedy masło dobrze się rozpuści, dokładamy przesmażone mięso i jeszcze trochę wody.
4.    Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
5.    Pod sam koniec gotowania dorzucamy przesiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki sosnowe, posiekaną świeżą kolendrę, miód i startą skórkę z limonki. Mieszamy.
6.    Gorący gulasz wykładamy na talerze, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: przed samym jedzeniem polewamy sobie potrawę sokiem z limonki

Potrawa 2
Pieczony dorsz z sosem orzechowym i kaszą dyniowo orzechową
Składniki:
•    100 g orzeszków pistacjowych bez łupin
•    100 g ziaren słonecznika
•    150 g kaszy gryczanej niepalonej
•    200 g obranej dyni
•    2 łyżki miodu
•    1 ząbek czosnku
•    1 gałązka świeżego rozmarynu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    2 łyżki sosu  Worcester
•    ¼ łyżeczki oleju sezamowego
•    ½ łyżeczki sosu rybnego
•    600 g polędwicy z dorsza
•    50 słoniny w kawałku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Orzeszki pistacjowe siekamy i lekko rozgniatamy nożem. Połowę zostawiamy, a połowę dorzucamy do ziaren słonecznika i wszystko razem prażymy kilka minut na suchej patelni.
2.    Niepaloną kaszę gryczaną gotujemy na sypko wedle przepisu na opakowaniu. Dorzucamy do niej prażone orzechy pistacjowe i ziarna słonecznika.
3.    Na patelni roztapiamy łyżkę miodu, kiedy miód zacznie się pienić dodajemy posiekany czosnek, gałązkę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę.  Dynię smażymy na miodzie doprawiając solą i pieprzem przez kilka minut. Powinna lekko zmięknąć, ale zachować jędrność i kształt.
4.    Podsmażoną dynię dodajemy do kaszy z orzechami, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki oraz oliwą mieszamy, trzymamy w cieple.
5.    Sos orzechowy do ryby: do słoika przekładamy pozostałe pokruszone orzechy pistacjowe, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, łyżkę miodu, sos Worcester, sos rybny, olej sezamowy oraz oliwę. Słoik zamykamy i  wszystko razem dokładnie mieszamy, energicznie potrząsając słoikiem.
6.    Polędwice z dorsza obtaczamy w grubo mielonym pieprzu. Na rozgrzanej płycie lub suchej patelni o grubym dnie układamy kawałek pergaminu, dwa cienkie paski słoniny, układamy dorsza i opiekamy na złoty kolor z jednej strony. To samo robimy z drugiej strony, także na pergaminie z dwoma paskami słoniny. Ryba powinna się z wierzchu zarumienić, w środku pozostać wilgotna i soczysta, a paski słoniny powinny zrobić się chrupiące.
7.    Na talerze wykładamy kaszę z dynią, orzechami i ziarnami słonecznika, na to układamy kawałki ryby z chrupiącą słoninką, doprawiamy rybę solą do smaku, polewamy sosem orzechowym.  .
Dobra rada: olej sezamowy, sos rybny, sos Worcester kupimy w stoiskach lub sklepach oferujących produkty kuchni świata

Zobacz także