Potrawa 1
Ciulim ze schabu wieprzowego z kaszą pęczak, pietruszką i dyni
Składniki:
• 300 g obranej dyni
• 3 pietruszki korzeniowe
• 2 ząbki czosnku
• 2 – 3 ogórki małosolne
• 1 ostra papryczka
• 500 g schabu wieprzowego w plastrach
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• 1 limonka
• 1 szklanka kaszy pęczak
• 2 – 3 łyżki masła
• ½ łyżeczki sosu Worcester
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Obraną dynię i pietruszkę korzeniową kroimy w kawałki, a ogórki małosolne i czosnek w plasterki.
2. Na rozgrzaną patelnię lejemy odrobinę oleju, najpierw smażymy pietruszkę, aż nabierze ładnego złotego koloru i zmięknie. Potem dodajemy dynię, doprawiamy czosnkiem i tymiankiem, smażymy 3 – 4 minuty i przekładamy do miski. Usmażone warzywa doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, dorzucamy do warzyw pokrojonego w plasterki małosolnego ogórka.
3. Schab kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, na patelnię po warzywach dolewamy nieco oleju i przesmażamy mięso na złoty kolor. W trakcie smażenia doprawiamy pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.
4. Do podsmażonego mięsa dodajemy kaszę pęczak i zalewamy 2 szklankami wody (w proporcji 2 objętości wody : 1 objętości kaszy). Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
5. Potem na kaszy z mięsem układamy podsmażone warzywa, dodajemy masło i sos Worcester. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Dobra rada: przed jedzeniem skrapiamy potrawę świeżym sokiem z limonki lub cytryny
Potrawa 2
Ciulim z kaczki, kaszy gryczanej i miodu pitnego na ostro
Składniki:
• 4 uda kacze
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka ziaren kolendry
• 1 – 2 ostre papryczki
• 2 kiszone ogórki
• 150 ml miodu pitnego
• 1 – 2 łyżki octu malinowego
• 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
• ½ pęczka świeżej mięty
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Uda kacze oddzielamy od kości, kroimy na grube kawałki wraz ze skórą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
2. Do naczynia o grubym dnie wlewamy olej i układamy kawałki mięsa kaczego skórą do dołu. Kiedy skóra kacza mocno się wytopi, przewracamy mięso i obsmażamy z drugiej strony. Kiedy mięso nabierze ładnego, rumianego koloru, dorzucamy cebulę pokrojoną w grube cząstki i posiekany czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, utarte w moździerzu ziarna kolendry, kiszone ogórki pokrojone w kawałki. Wszystko podsmażamy na wytopionym kaczym tłuszczu, potem zalewamy miodem pitnym. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy ocet. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu.
3. Po godzinie dodajemy kaszę gryczaną, dolewamy wody tak by proporcja płynu do kaszy była mniej więcej jak 1,8 : 1, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut do godziny, tak by mięso było bardzo miękkie.
4. Gotową potrawę podajemy z listkami świeżej mięty. .
Dobra rada: jeśli nie mamy octu malinowego, możemy go zastąpić innym octem owocowym
Potrawa 3
Ciulim z żeberek wieprzowych i ciecierzycy
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 4 łyżki mąki pszennej razowej
• 3 ząbki czosnku
• 2 cebule
• 1 cytryna
• 8 goździków
• 3 – 4 liście laurowe
• 5 – 6 ziaren ziela angielskiego
• 250 g suchej ciecierzycy
• 1 łyżka miodu
• ½ szklanki naparu kawy zbożowej
• 70 ml rumu
• 3 łyżki masła
• sól, grubo mielony pieprz, olej
• listki młodego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Suchą ciecierzycę namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut.
2. Żeberka wieprzowe kroimy na nieduże kawałki, oprószamy je mąką razową i pieprzem.
3. W naczyniu obsmażamy żeberka z każdej strony na mocno złoty kolor. Potem dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, kawałki wyszorowanej i sparzonej wcześniej cytryny ze skórką, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
4. Do żeberek dodajemy miód, kawę zbożową, rum, ciecierzycę wraz z częścią wody od namaczania. Na wierzchu układamy kawałki masła.
5. Dusimy pod przykryciem przez 3 – 4 godziny, tak by żeberka były miękkie. Podajemy z młodymi listkami szczawiu.
Dobra rada: możemy też piec żeberka w wygrzanym piecu chlebowym, wówczas czas pieczenia to około 4 – 5 godzin