Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 31

Temat odcinka: Na ryby do Gdańska
Goście: kapitan Jerzy Wąsowicz

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Łosoś smażony na wodzie na dwa sposoby
Składniki:
Pulpety
•    4 dzwonka łososia min. 2 cm grubości
•    4 łyżki masła
•     4 ząbki czosnku
•    1 łyżka posiekanego koperku
•    2 twarde ogórki kiszone lub małosolne z sokiem
•    3 dymki
•    ¼ łyżeczki ziaren kolendry
•    1 łyżka miodu
•    1 limonka
•    sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Sposób kapitana Wąsowicza: dwa dzwonka łososia nacieramy solą. Na patelnie wlewamy trochę wody, nie więcej niż 1 cm, zagotowujemy, dodajemy masło i grubo posiekany czosnek, trochę solimy. W taki wywar wkładamy dzwonka łososia. Gotujemy przez 3 – 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy, redukujemy sos aż będzie gęsty. Układamy na talerzach, posypujemy siekanym koperkiem, polewamy sosem.
2.    Sposób Karola Okrasy: na patelni zagotowujemy wodę, dokładając masło i czosnek, kiedy się chwilę pogotuję dolewamy sok z kiszonych ogórków, dokładamy miód. Kiedy miód się rozpuści dorzucamy ogórki pokrojone w drobna kostkę, białe części dymki w krążkach, ziarna kolendry. Kiedy wszystko się zagotuje, wkładamy dzwonka łososia doprawione jedynie startą skórką z limonki. Gotujemy 5 – 6 minut, polewając wywarem rybę. Rybę wyjmujemy, a sos redukujemy na wolnym ogniu, aż będzie gęsty.
3.    Rybę podajemy z sosem i posiekanym szczypiorem od dymki.
Dobra rada:

Potrawa 2
Marynowany łosoś i dorsz
Składniki:
•    1 filet z łososia bez skóry
•    1 filet z dorsza ze skórą
•    200 g soli
•    50 g cukru
•    500 ml octu balsamicznego
•    30 ml sosu sojowego
•    1 ostra papryczka
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    2 czerwone cebule
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    olej
Sposób przygotowania:
1.    Sporządzamy marynatę do ryby: do naczynia wsypujemy sól i cukier, dolewamy ocet balsamiczny i sos sojowy, doprawiamy posiekanym imbirem, świeżą kolendrą i ostrą papryczką. Dokładnie mieszamy. W tak przygotowana marynatę wkładamy kawałki łososia i dorsza, tak by marynata dokładnie przykryła rybę.
2.    Odstawiamy. Dorsz będzie gotowy już po 18 – 20 godzinach, łosoś wymaga 24 – 48 godzin marynowania.
3.    Podajemy udekorowane czerwoną cebula pokrojoną w piórka, listkami kolendry, pokropione olejem.
Dobra rada: do marynowanie możemy użyć jedynie świeżej ryby, nie należy używać ryb rozmrożonych.

Potrawa 3
Śledź smażony w boczku z konfiturą z cebuli i malin
Składniki:
•    2 łyżki cukru
•    3 liście laurowe
•    3 ząbki czosnku
•    4 czerwone cebule
•    100 ml octu jabłkowego
•    12 świeżych lub mrożonych malin
•    6 świeżych śledzi
•    6 plastrów wędzonego boczku
•    1 limonka
•    sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Konfitura z cebuli i malin: w naczyniu upalamy cukier na karmel z dodatkiem liści laurowych, rozgniecionego ząbka czosnku i pieprzu. Kiedy karmel jest gotowy, dorzucamy 3 czerwone cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula się zeszkli dolewamy ocet jabłkowy. Potem dokładamy maliny i pwoli gotujemy na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
2.    Ładnie oczyszczone, wypatroszone śledzie – każdą tuszkę zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczką, aby się nie rozpadało podczas smażenia.
3.    Na suchej patelni układamy śledzie i smażymy na rumiany kolor z obu stron. Kiedy przełożymy na drugą stronę, dorzucamy na patelnię grubo pokrojona cebule, dwa rozgniecione ząbki czosnku i cząstki limonki.
4.    Usmażone śledzie podajemy z konfiturą z cebuli i malin, udekorowane podsmażoną cebulą, czosnkiem i cząstkami limonki.
Dobra rada:

Zobacz także