Odcinek 13

Temat odcinka: Warzywa ekologiczne – BIO
Goście: Eugeniusz Budziński, Ewa Sieczkowska

Potrawa 1
Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Składniki:
•    4 – 5 marchewek
•    1 – 2 pietruszki korzeniowe
•    5 ząbków czosnku
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 ostra papryczka
•    3 czerwone cebule
•    50 g orzeszków sosnowych
•    200 g pomidorków koktajlowych
•    200 ml ekologicznego jogurtu naturalnego
•    1 limonka
•    50 g twardego koziego sera dojrzałego
•    sól, pieprz, oliwa
•    folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
1.    Obrane marchewki i pietruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki lub w słupki, jeśli warzywa są grube. Do pokrojonych warzyw dorzucamy 3 rozgniecione ząbki czosnku, listki świeżej kolendry, posiekaną ostra papryczkę, doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
2.    Czerwone cebule owijamy szczelnie w folię aluminiową. Z foli aluminiowej, złożonej podwójnie lub poczwórnie w zależności od grubości folii robimy kieszonkę, do środka wkładamy zamarynowane warzywa, dokładnie zwijamy brzegi i wkładamy do żaru w ognisku na 20 minut razem z cebulą. Możemy też piec tak przygotowane warzywa w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut.
3.    Paprykę nabijamy na patyki i pieczemy nad ogniem, aż skórka stanie się czarna i będzie dobrze odchodzić. Taka paprykę również możemy upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut. Po upieczeniu zawijamy folia lub wkładamy do plastikowego worka, papryka się uparuje, łatwiej będzie nam ściągnąć skórkę, aby obrać paprykę.
4.    Robimy sos jogurtowy: orzeszki sosnowe prażymy chwile na gorącej, suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Do miski przelewamy jogurt, dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę, 1 upieczoną paprykę pokrojona w bardzo drobną kostkę, posiekany ząbek czosnku, posiekane orzeszki sosnowe, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
5.    Upieczone warzywa wyjmujemy z folii, przekładamy do miski. Dorzucamy pokrojone na pól pomidorki koktajlowe, pokrojone w grube kawałki pozostałe dwie papryki, przekrojone na pół i obrane z przypieczonej skórki cebule, posiekany ząbek czosnku, doprawiamy świeżą kolendrą, solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z limonki.
6.    Sałatkę z pieczonych warzyw wykładamy na talerze, polewamy sosem i za pomocą obieraczki ścinamy wąskie paski koziego sera wprost na sałatkę.

Potrawa 2
Roladki czyli zraziki z indyka z pieczonymi burakami
Składniki:
•    4 buraki
•    1 pierś z indyka
•    2 – 3 twarde ogórki konserwowe
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    8 plastrów wędzonego boczku
•    8 listków świeżej szałwii
•    1 – 2 łyżki miodu
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    2 limonki
•    2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
•    sól, pieprz, oliwa
•    sznurek do pieczenia
•    folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
1.    Buraki owijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w żarze ogniska. Można też je upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 – 1,5 godziny.
2.    Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
3.    Plastry indyka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na tak doprawiony kawałek mięsa układamy plaster ogórka konserwowego i plaster wędzonego boczku. Zawijamy ściśle w rulonik, po czym związujemy w dwóch miejscach sznurkiem do pieczenia.
4.    Upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm, do nagrzanego wlewamy miód, a kiedy miód się rozpuści i lekko karmelizuje, dorzucamy pokrojony w plasterki imbir oraz pokrojone buraki. Doprawiamy buraki ziarnami kolendry, startą skórką i sokiem z limonki oraz świeżą miętą.
5.    Na drugiej patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy zraziki z indyka na złoty kolor z każdej strony.
6.    Na talerze wykładamy buraki i usmażone zraziki.
Dobra rada: ważne jest, aby mięsa nie smażyć zbyt długo, roladki powinny soczyste w środku a nie przesuszone.

Potrawa 3  
Jajecznica z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
•    4 jaja ekologiczne
•    2 – 3 upieczone w ognisku ziemniaki
•    2 łyżki masła
•    szczypior od dymki
•    sól,
Sposób przygotowania:
1.    Na patelnię wykładamy masło, a kiedy się rozpuści wybijamy jajka. Do jajek dorzucamy kawałki obranych ze skórki ziemniaków. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki i doprawiamy solą.
Dobra rada:

Zobacz także