Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 110

Temat odcinka: Pieczarki i czekolada
Goście: Mirosław Jachimowicz

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pieczony łosoś z sosem z pieczarek, mleka kokosowego i szpinaku
Składniki:
•    1 ząbek czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 łyżka miodu
•    100 ml soku z kiszonej kapusty
•    1 limonka
•    1 łyżeczka czerwonej pasty curry
•    100 ml mleka kokosowego
•    2 łyżki masła
•    250 g małych pieczarek
•    50 g orzechów „pekan”
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    50 g młodych liści szpinaku
•    400 g filetu z łososia bez skóry
•    2 łyżki przyprawy curry
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do lekko nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dorzucamy czosnek pokrojony w plastry, posiekaną ostrą papryczkę, chwilę blanszujemy w ciepłej oliwie, doprawiamy pieprzem, miodem i zalewamy sokiem z kiszonej kapusty. Chwilę sos redukujemy, doprawiamy startą skórką z limonki, czerwoną pastą curry, dodajemy mleko kokosowe i masło. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
2.    Do takiego sosu dodajemy oczyszczone, małe pieczarki w całości oraz orzechy „pekan”, sok z limonki. Całość gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu, na koniec dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę oraz liście młodego szpinaku.
3.    Oczyszczone filety z łososia panierujemy w przyprawie curry z obu stron, po czym smażymy na niezbyt mocno nagranej, suchej patelni na złoty kolor z każdej strony, ale tak by w środku pozostały lekko surowe. Podsmażone filety z łososia kroimy w poprzek włókien na mniejsze kawałki.
4.    Sos z pieczarkami i szpinakiem wylewamy na talerze, na sosie układamy kawałki ryby.
Dobra rada: czerwoną pastę curry dostaniemy w sklepach z orientalną żywnością.

Potrawa 2
Marynowany w soku z kiszonej kapusty łosoś z pieczarkami i sałatą.
Składniki:
•    300 g fileta z łososia
•    200 ml soku z kiszonej kapusty
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    100 g młodych liści szpinaku
•    100 g młodego bobu
•    1 czerwona cebula
•    100 g jędrnych pieczarek
•    sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Filet z łososia kroimy w cienkie plastry grubości kilku milimetrów. Zalewamy sokiem z kiszonej kapusty doprawionym sokiem z limonki. Trzymamy rybę w marynacie po 20 minut z każdej strony.
2.    Sos do sałaty: w naczyniu łączymy miód, posiekaną świeżą kolendrę, sól, sok z limonki, odrobinę soku z kiszonej kapusty, posiekaną świeżą kolendrę. Całość dokładanie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
3.    Do miski wkładamy młode liście szpinaku, obrany ze skórki bób, pokrojoną w krążki czerwoną cebule, pieczarki bez ogonków pokrojone w możliwie najcieńsze plasterki. Przed samy podaniem doprawiamy solą i przygotowanym wcześniej sosem.
4.    Na talerze wykładamy sałatkę z pieczarkami i bobem, na to układamy kawałki zamarynowanego łososia, wszystko skrapiamy pozostałym sosem.
Dobra rada: do tego dania najlepiej użyć kawałków fileta łososia z części brzusznej

Potrawa 3
Ciasto z jagnięciną, pieczarkami, soczewicą i czekoladą
Składniki:
•    2 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    350 g pieczarek
•    800 g mielonego udźca jagnięcego
•    1 limonka
•    ½ łyżki kminu rzymskiego
•    150 g ugotowanej zielonej soczewicy
•    2 łyżki miodu
•    100 g sera feta
•    1 opakowanie ciasta filo
•    50 g masła klarowanego
•    200 ml gęstego naturalnego jogurtu
•    3 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
•    4 łyżki posiekanej świeżej miety
•    ¼ tabliczki gorzkiej ciemnej czekolady
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni z oliwą podsmażamy partiami pieczarki pokrojone w cząstki czyli w tzw. ”czosnek”. Chodzi o to, by pieczarki ładnie zrumienić, a nie udusić.
2.    Na tej samej patelni przesmażamy na złoty kolor cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.
3.    W nagrzanym mocno naczyniu podsmażamy zmielony na maszynce o grubym sicie udziec jagnięcy, doprawiony pieprzem, startą skórką z limonki i utartym w moździerzu kminem rzymskim. Smażymy na mocnym ogniu kilka minut, az mięso ładnie się zrumieni. Potem dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem przesmażone pieczarki, ugotowaną zielona soczewicę, pokruszony ser fetę, doprawiamy sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem do smaku. Kilka minut podgrzewamy całość na wolnym ogniu i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
4.    Ciasto filo rozmrażamy powoli w lodówce, najlepiej przez noc.
5.    Masło klarowane roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu. Roztopionym masłem smarujemy spód żaroodpornego naczynia, a następnie każdy układany w nim płat ciasto filo. Układamy 4 – 5 warstw ciasta. Na takie ciasto układamy ostudzony farsz z mięsa i pieczarek, dokładnie zakrywamy farsz nadmiarem ciasta. Wkładamy do piekarnika nagranego do 180ºC na 20 – 25 minut.
6.    Przygotowujemy sos jogurtowym: w misce łączymy gęsty naturalny jogurt z posikanym szczypiorem, posiekaną świeżą miętą, miodem i solą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
7.    Wyjęte z pieca ciasto posypujemy utartą na tarce gorzką, ciemną czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy z sosem jogurtowym.
Dobra rada: ciasto będzie równie smaczne następnego dnia po odgrzaniu.

Zobacz także