Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 106

Temat odcinka: Złota dynia na talerzy

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Pierożki z pieczoną dynią i szpinakiem w sosie z borowików
Składniki:
•    ½ dyni piżmowej
•    300 g mąki pszennej
•    150 g mąki razowej
•    3 żółtka
•    2 jaja
•    2 ząbki czosnku
•    200 g liści szpinaku
•    ½ gałki muszkatołowej
•    2 łyżki masła
•    200 g świeżych lub rozmrożonych borowików
•    10 listków świeżej szałwii
•    3 łyżki pestek dyni
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Dynię piżmową przecinamy wzdłuż na pół, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i odrobina miodu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 3- – 40 minut. Studzimy.
2.    Mąkę pszenną i mąkę razową łączymy w stosunku 2 : 1, dodajemy żółtka, jajko i wodę do konsystencji. Wyrabiamy dokładnie dość twarde ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
3.    Farsz do pierożków: na niezbyt mocno nagrzanej patelni oliwa, przesmażamy do zeszklenia ząbek czosnku pokrojony w plastry, blanszujemy liście szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem dodajemy małe kawałki upieczonej dyni, Całość mieszamy.
4.    Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej, podsypując mąką. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy kupki farszu wielkości orzecha włoskiego. Zawijamy ciastem aby przykryć farsz, delikatnie usuwamy przyciskając dłonią nadmiar powietrza. Wycinamy nożem pierożki w kształcie trójkąta i dokładnie zlepiamy brzegi.
5.    Gotujemy w osolonym wrzątku, na wolnym ogniu przez 3 – 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
6.    Sos: na rozgrzaną patelnię odrobina oliwy, dorzucamy masło, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone w duże kawałki borowiki. Krótko blanszujemy grzyby w gorącym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i listkami świeżej szałwii.
7.     Do takiego sosu przekładamy ugotowane pierożki wraz z odrobina wody od gotowania. Z wody masła i oliwy zrobi się delikatny sos. Przekładamy pierożki wraz z sosem na talerz, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, dorzucamy kawałki upieczonej dyni.
Dobra rada: ciasto na takie pierożki powinno być dość twarde

Potrawa 2
Tarta z pieczoną dynią, śledziem, szpinakiem i grzybami
Składniki:
•    ½ opakowania gotowego ciasta francuskiego
•    1 jajo
•    200 g mielonego sera twarogowego
•    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    50 g sałaty rukoli
•    1 młoda cukinia
•    1 cytryna
•    2 – 3 świeże lub rozmrożone borowiki
•    3 filety śledzia holenderskiego
•    1 łyżka octu spirytusowego
•    ½ pora (biała część)
•    100 g liści szpinaku
•    ½ dyni piżmowej
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej
Sposób przygotowania:
1.    Rozmrażamy kupione ciasto francuskie w lodówce powoli, najlepiej przez noc. Wycinamy prostokąty, układamy na blasze z pergaminem. Wkładamy na chwile do piekarnika nagrzanego do 200ºC na chwilę, aż ciasto lekko podrośnie. Środek ciasta obciążamy widelcami, tak by ciasto mniej wyrosło. Dopiekamy w piekarniku przez 12 – 15 minut, uważając aby nie go nie spalić. Ciasto studzimy.
2.    Dynię piżmową przecinamy wzdłuż na pół, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i odrobina miodu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 3- – 40 minut. Studzimy.
3.    W misce łączymy ser, kwaśną gęstą śmietanę oraz drobno posiekaną sałatę rukolę. Doprawiamy sokiem z cytryny, ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i odkładamy.
4.    Cukinię pokrojoną w plastry przesmażamy na oliwie na złoty kolor z obu stron.
5.    Prawdziwki kroimy w plastry, blanszujemy na oliwie, dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem.
6.    Śledzie kroimy na ładne kawałki pod skosem, marynujemy w oleju, occie spirytusowym i pokrojonym w bardzo drobne paseczki porze. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy na 1- 20 minut.
7.    Upieczone ciasto francuskie smarujemy serem z rukolą, układamy plastry podsmażonej cukinii, na jednej części kładziemy zamarynowanego śledzia, na drugiej zblanszowane borowiki ze szpinakiem, całość obkładamy kawałkami upieczonej dyni.
Dobra rada: robienie samemu ciasta francuskiego jest bardzo pracopchłonne, znacznie wygodnie kupić w sklepie gotowe

Potrawa 3
Dyniowy kapuśniak
Składniki:
•    400 g dyni
•    150 ml soku z kiszonej kapusty
•    400 g kiszonej kapusty
•    500 g skrzydełek drobiowych
•    1 łyżka kminku
•    4 liście laurowe
•    4 gwiazdki anyżu
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    3 łyżki masła
•    200 g pomidorów z puszki
•    ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
•    1 łyżeczka suszonego estragonu
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Dynię bez pestek, ale ze skórką w kawałku, doprawiamy solą, pieprzem, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 – 40 minut.
2.    Skrzydełka wraz przyprawami: liśćmi laurowymi, kminkiem, gwiazdkami anyżu zalewamy zimna wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 – 45 minut. Z wywaru wyjmujemy skrzydełka i przyprawy, odkładamy na bok.
3.    Na patelni z oliwą podsmażamy do zeszklenia czosnek pokrojony w plastry i cebulę w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem, suszonym majerankiem, pieprzem kajeńskim, dodajemy odciśniętą i przesiekaną kiszoną kapustę, masło, chwilę podsmażamy. Potem dokładamy pokrojone pomidory z puszki. Całość dusimy jeszcze kilka minut.
4.    Podsmażoną kapustę z pomidorami dodajemy do odcedzonego wywaru ze skrzydełek, dokładamy upieczoną i porwaną na drobne kawałki dynię, doprawiamy sokiem z kapusty, suszonym estragonem i ewentualnie solą oraz suszonym majerankiem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
5.    Skrzydełka drobiowe obieramy ze skóry i kości, rwiemy na kawałki, podsmażamy na patelni z oliwą i  masłem, doprawiając czosnkiem pokrojonym w plasterki, suszonym estragonem, pieprzem na złoty kolor.
6.    Na talerze wylewamy gorącą zupę, na wierzch kładziemy podsmażone skrzydełka z przyprawami.
Dobra rada: upieczona dynia bardzo łatwo się obiera z twarda skórki

Zobacz także