Potrawa 1
Spaghetti z sosem bolońskim z dzika
Składniki:
• 800 g mielonej łopatki z dzika
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• 5 – 6 ziaren jałowca
• 1 mała łyżeczka kminku
• 1 – 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• ½ selera korzeniowego
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 1 łyżka miodu
• 300 g pomidorów z puszki
• 1 łyżka masła
• 300 g makaronu spaghetti
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia wlewamy sporą ilość oleju, dorzucamy mięso i przesmażamy na mocnym ogniu na mocny brązowy kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami jałowca, roztartym w moździerzu kminkiem.
2. Do podsmażonego mięsa dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, seler korzeniowy pokrojony w drobniutka kostkę.
3. Kiedy warzywa się podsmażą dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wszystko czerwonym wytrawnym winem. Dusimy aż wino odparuje do 1/3 objętości, po czym dodajemy miód, pomidory z puszki w kawałkach i masło. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20 – 25 minut aż sos zgęstnieje.
4. Makaron spaghetti gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu.
5. Ugotowany makaron podajemy z sosem, dekorujemy potrawę świeżymi ziołami.
Dobra rada:
Potrawa 2
Kluski ziemniaczane z białym sosem ze szczupaka
Składniki:
Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”:
• 400 g startych surowych ziemniaków
• 1 jajo
• 4 – 5 łyżek maki żytniej
• ½ łyżeczki kminku
Sos ze szczupaka:
• 300 g mielonego mięsa ze szczupaka
• 1 ząbek czosnku
• 1 kiszony ogórek
• 1 łyżka kaparów
• ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 50 ml białego wytrawnego wina
• 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka miodu
Sałatka z pora:
• 1 pora (biała część)
• 2 łyżki dobrej oliwy
• ½ limonki
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
• 4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
• 5 – 6 gałązek świeżego kopru do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”: do startych surowych i odciśniętych z nadmiaru płynu ziemniaków, dodajemy jajo, sól do smaku, mąkę żytnią i roztarty w moździerzu kminek. Mieszamy i wyrabiamy dość gęste ciasto. Formujemy łyżką niewielkie kluski, które gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
2. Sos ze szczupaka: na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy zmielone mięso ze szczupaka, dodajemy sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek się zeszkli dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, kapary, ostrą mielona paprykę, suszony majeranek, po czym zalewamy białym wytrawnym winem.
3. Kiedy wino mocno odparuje do sosu dodajemy miód, kwaśną gęstą śmietanę i masło. Dusimy aż sos zgęstnieje.
4. Sałatka z pora: białą część pora kroimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, sokiem z limonki i oliwą. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 m- 20 minut by składniki dobrze się połączyły.
5. Kluski ziemniaczane wkładamy do białego sosu ze szczupaka, podgrzewamy mieszając, wykładamy na talerze, dekorujemy przekrojonymi na pól pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego kopru.
Dobra rada:
Potrawa 3
Mazurska pizza z kindziukiem i borowikami
Składniki:
• 2 cebule
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 150 ml kwaśnej gęstej śmietany
• 200 g świeżych lub mrożonych borowików
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• 4 szalotki
• 500 g mąki żytniej chlebowej z drożdżami
• 300 ml ciepłej wody
• 6 plastrów kindziuka
• 6 plastrów wędzonego sera
• 1 ostra papryczka
• sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Ciasto na pizze: gotową mąkę chlebową z drożdżami zarabiamy z ciepłą wodą, solą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Na patelni z oliwą smażymy pokrojone w piórka cebule na złoty kolor, doprawiając pieprzem i suszonym majerankiem. Zalewamy kwaśną gęstą śmietaną, dodajemy sól i dusimy wszystko aż sos zgęstnieje.
3. Borowiki (najlepiej same kapelusze) kroimy w większe kawałki bądź pozostawiamy w całości jeśli kapelusze są małe. Grzyby marynujemy w listkach rozmarynu, pieprzu i oliwie.
4. Grzyby przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor.
5. Szalotki kroimy w poprzek na grube plastry, podsmażamy na oliwie aż plastry rozpadną się na krążki.
6. Z wyrośniętego ciasta formujemy ręcznie lub wałkiem placki o grubości do 0.5 cm i przekładamy na blachę z pergaminem. Na placki z ciasta wykładamy sos z cebuli i śmietany(zostawiając wolny od składników pizzy 1 cm brzegu placka), na sos podsmażone grzyby, porwane plastry kindziuka i wędzonego sera, krążki podsmażonej szalotki, plasterki ostrej papryczki.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C na 15 – 20 minut.
Dobra rada: jeśli nie kupimy gotowej mąki żytniej chlebowej, możemy uzyc mąki żytniej i drożdży instant do zrobienia ciasta na pizze