Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 312

Temat odcinka: Smak gryczanego ciasta
Goście: Aleksandra Kuna

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zupa a kaszy gryczanej i pieczarek z gryczanymi grzankami

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • 250 g chleba gryczanego bez skórki, pokrojonego w kostkę*
  • 2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • ½ selera, pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól, pieprz grubo mielony,

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa z włoszczyzny pokrój na kawałki, piecz w piekarniku nagrzanym do 180° aż nabiorą ciemno złotego koloru. Zalej zimną wodą, dopraw solą, możesz też dorzucić listek laurowy i ziarna ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 1 – 1,5 godziny. Odcedź powstały wywar.
  2. Na dużej patelni o grubym dnie z olejem roztop masło i wrzuć gryczany chleb pokrojony w kostkę. Smaż aż uzyskasz mocno rumiane, chrupiące grzanki. Odsącz je po smażeniu na papierowym ręczniku. Ostudzone grzanki wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  1. W drugim dużym naczyniu z olejem i masłem (możesz też wykorzystać tłuszcz po smażeniu grzanek) przesmaż marchewkę i selera do zeszklenia, dopraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Do zeszklonych warzyw dorzuć pokrojone w grube plasterki pieczarki, chwile podsmaż wszystko razem i zalej wywarem z włoszczyzny.
  2. Dosyp kaszę gryczaną paloną i gotuj wszystko razem aż kasza będzie miękka, ugotowana.

Dobra rada: *chleb gryczany „tatarczuch” jest bardzo popularny w rejonie miejscowości Żarki na Jurze Krakowsko Częstochowskiej

 

Potrawa 2

Gryczano warzywne placki ze smażoną makrelą

Składniki:

  • ½ czerwonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 3 – 4 łyżki mąki gryczanej
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała szklanka ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej palonej
  • 200 g osączonej kukurydzy z puszki
  • 2 makrele
  • 1 – 2 łyżki masła
  • 5 – 6 krążków młodej cebulki
  • 1 limonka
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Papryki i szalotki pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa przesmaż na oleju do zeszklenia, tak by pozostały lekko chrupiące. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź warzywa. Wymieszaj z kukurydzą.
  2. Do miski wybij jajka, roztrzep ze śmietanką, dorzuć obie mąki, proszek do pieczenia, dopraw solą, dokładnie wymieszaj składniki. Dołóż ugotowaną kaszę gryczaną i przesmażone warzywa z kukurydzą. Dokładnie wymieszaj*.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem formuj łyżką z ciasta z warzywami nieduże krągłe placuszki. Smaż je z obu stron na niezbyt mocnym ogniu, by nie spalić ich z wierzchu a dobrze wypiec w środku.
  4. Z makreli wytnij filety, usuń ostrym nożem ości brzuszne i ości przy strunie grzbietowej. Dopraw pieprzem od strony mięsa.
  5. Na rozgrzaną patelnię z olejem ułóż filety makreli skórą do dołu, smaż aż skórką mocno się zarumieni, potem przez chwilę dopiecz od strony mięsa. Kiedy przerzucisz makrelę na drugą stronę, dołóż na patelnię masło, a kiedy się stopi krążki młodej cebulki i startą skórkę z limonki. Roztopionym masłem z cebulką podlewaj rybę.
  6. Sos: w miseczce wymieszaj musztardę francuską, miód gryczany startą skórkę i sok z limonki.
  7. Makrelę podawaj z plackami i sosem.

Dobra rada: *konsystencja ciasta zależy od ilości dodanej mąki, powinno być jak kwaśna gęsta śmietana

 

Potrawa 3

Grzanki z chleba gryczanego z serem i szynką

Składniki:

  • 30 g masła
  • 30 g pszennej mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki mleka
  • ½ filiżanki startego żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 – 3 młode jędrne prawdziwki
  • 4 duże kromki chleba gryczanego
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 duże plastry gotowanej szynki
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu beszamelowego. W rozgrzanym naczyniu roztop masło, dorzuć posiekany ząbek czosnku, a potem mąkę i smaż chwilę do uzyskania rumianej zasmażki. Zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko stale mieszając. Sos powinien być bardziej gęsty niż zwykle. Dodaj starty ser i musztardę i podgrzewaj mieszając aż ser się roztopi w sosie. Dopraw solą.
  2. Kromki chleba gryczanego pokryj sosem, wyłóż cieniutko pokrojone plasterki z prawdziwków, plasterki żółtego sera, a na co drugą kromkę plaster szynki. Złóż kromki tak, by w każdej były dwie warstwy sera i jedna szynki.
  3. Opiekaj kromki na rozgrzanej patelni z olejem na mocno rumiany kolor z obu stron.

Dobra rada: możesz też wypiec takie grzanki w piekarniku

 

Zobacz także