Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 102

Temat odcinka: Tanie i proste gotowanie

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Hamburger z wieprzowiny z cebulą i razowym chlebem
Składniki:
Hamburger z mielonej łopatki wieprzowej:
•    500 g mielonej łopatki wieprzowej
•    200 g ciecierzycy z puszki
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    1 – 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
•    1 – 2 łyżki kaparów
•    ½ bochenka chleba razowego
Duszona cebula:
•    3 cebule
•    1 jabłko
•    5 suszonych śliwek
•    2 pomidory
•    1 mała główka sałaty
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Hamburger z mielonej łopatki wieprzowej: ugotowaną ciecierzycę z puszki rozgniatamy dokładnie nożem na desce.
2.    Na patelnie wylewamy odrobinę oleju i przesmażamy do zeszklenia cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dodajemy słodką mieloną paprykę, olej z suszonych pomidorów, chwile razem przesmażamy i dodajemy wraz z rozgniecioną ciecierzycą do miski z mieloną łopatką wieprzową. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku i drobno posiekanymi kaparami. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
3.    Smarujemy olejem deskę i dłonie, po czym dzielimy mięso na porcje po około 200 g i formujemy zgrabne hamburgery. Po uformowaniu schładzamy w lodówce przez 20 minut, aby lepiej trzymały kształt podczas smażenia.
4.    Hamburgery smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu hamburgerów na tej samej patelni podsmażamy kromki razowego chleba.
5.    Duszona cebula: w naczyniu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule pokrojone w piórka. Kiedy się zeszklą dorzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w kawałki i pokrojone w paseczki suszone śliwki, wcześniej namoczone we wrzątku. Jeśli trzeba, podlewamy cebulę z jabłkiem i śliwkami odrobiną wody, po czym dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
6.    Na podsmażoną kromkę razowego chleba układamy duszoną cebulę, liście sałaty, usmażonego hamburgera, plastry pomidora, przykrywamy drugą podsmażoną kromką.
Dobra rada: jeśli wolimy hamburgery bardziej pikantne, możemy dodać jedną część papryki słodkiej, a drugą ostrej.

Potrawa 2
Pulpety w sosie pomidorowym z jajem
Składniki:
•    500 g mielonej łopatki wieprzowej
•    500 g mielonej wołowiny
•    2 – 3 ząbki czosnku
•    1 łyżka kminu rzymskiego
•    1 łyżka curry
•    ½ łyżki mielonego kardamonu
•    3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
•    1 limonka
•    3 cebule dymki (białe części)
•    600 g krojonych pomidorów z puszki
•    1 łyżka miodu
•    50 g masła
•    4 jaja
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    5 -6 liści młodego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Mięso wołowe i wieprzowe przekładamy razem do miski, dorzucamy drobno posiekany czosnek. W moździerzu drobno rozcieramy ziarna kminu rzymskiego z curry i zmielonym kardamonem, po czym dodajemy (połowę) do mięsa, wraz z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Z takiej masy, formujemy małe, krągłe pulpety o wadze około 40 g każdy. Każdy pulpet lekko spłaszczamy dłonią.
3.    Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pulpety na ładny, brązowy kolor. Przesmażone pulpety odkładamy na bok.
4.    Na patelni po pulpetach przesmażamy cebulki pokrojone w krążki, a kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy uprzednio przygotowaną mieszanką utartego kminu rzymskiego, curry i kardamonu, solą oraz pieprzem. Dodajemy miód i masło. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos lekko się zredukuje.
5.    Do zredukowanego sosu przekładamy pulpety, chwilę podgrzewamy, na wierzch wybijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem do smaku, patelnię przykrywamy i dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut.
6.    Na gotową potrawę jeszcze skórka i sok z limonki oraz liście młodego szczawiu, po czym podajemy na stół wraz z ulubionym pieczywem.
Dobra rada: w sezonie zamiast pomidorów z puszki można użyć świeżych pomidorów, trzeba tylko koniecznie usunąć z nich skórkę, poza sezonem lepsze są te z puszki.

Potrawa 3
Makaron z czerwonym sosem z wieprzowiny i buraków ze śliwkami
Składniki:
•    500 g mielonej łopatki wieprzowej
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 pędy selera naciowego
•    150 ml słodkiej śmietanki 30%
•    2 łyżki masła
•    5 – 6 gałązek świeżego tymianku
•    3 ugotowane lub upieczone czerwone buraki
•    1 cytryna
•    10 śliwek mirabelek
•     50 ml koncentratu buraczanego
•    250 g makaronu (rurki, penne, tortiglioni)
•    2 – 3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych lub włoskich
•    100 g sera pleśniowego typu gorgonzola
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na mocno rozgrzanym oleju na patelni przesmażamy mięso na ładny brązowy kolor. W trakcie dorzucamy sól, pieprz, 1 ząbek czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Kiedy składniki dobrze się przesmażą zalewamy wszystko słodką śmietanką.
2.    Smażymy na wolnym ogniu aż śmietanka się zredukuje o połowę, dodajemy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając aż masło dobrze wchłonie się w sos.
3.    Na koniec do sosu wlewamy koncentrat buraczany i wszystko dokładnie mieszamy.
4.    Na drugiej patelni rozpuszczamy miód, kiedy zacznie się pienić dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone w cząstki czerwone buraki. Glazurujemy buraki w miodzie z czosnkiem, na koniec dorzucamy przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki mirabelki, startą skórkę i sok z cytryny. Chwile wszystko podgrzewamy na patelni, śliwki powinny być naw pól surowe.
5.    Makaron gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i gorący łączymy z sosem. Dorzucamy posiekane orzechy. Układamy porcje makarony z sosem na talerzach, na każdą porcję kładziemy cząstki glazurowanych w miodzie buraków i plasterki gorgonzoli. Po wierzchu możemy posypać resztą posiekanych orzechów i posiekanym szczypiorem.
Dobra rada:  ten sos jest wariacją na temat klasycznego włoskiego sosu „bolognese”, tyle że zamiast czerwonych pomidorów mamy czerwone buraki.

Zobacz także