Potrawa 1
Karpa smażony w panierce
Składniki:
• 1 cały karp lub 2 filety z karpia
• 1 łyżeczka ostrek mielonej papryki
• 1 cytryna
• 2 jajka
• 2 łyżki mleka
• 1 szklanka mąki
• 6 łyżek bułki tartej
• 1 szklanka płatków owsianych
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 100 g orzeszków pistacjowych
• olej do głębokiego smażenia
• Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy całego, wypatroszonego karpia filetujemy, z filetów usuwamy płetwy i łuski.
2. Sposób Sebastiana: filet z karpia kroimy wzdłuż ości brzusznych na kawałki szerokości 3 – 4 cm, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy, aby przyprawy połączyły się z rybą.
3. Rybę panierujemy oprószając mąką, mącząc w jajku roztrzepanym z mlekiem, a na koniec obtaczając w bułce tartej.
4. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
5. Sposób Karola: z fileta wycinamy ości brzuszne, po czym kroimy go w kawałki szerokości 4 – 5 cm, doprawiamy pieprzem i startą skórką z cytryny.
6. Panierujemy kawałki ryby w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku i na koniec w mieszaninie bułki tartej, płatków owsianych, posiekanej natki pietruszki i posiekanych orzeszków pistacjowych.
7. Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju, podajemy z plastrami cytryny uprażonymi na suchej patelni na brązowy kolor.
Potrawa 2
Pieczony karp z ziemniakami
Składniki:
• 1 cały karp
• 1 cytryna
• 4 – 5 gałązek świeżego rozmarynu
• 1 pęczek świeżej szałwii
• 2 – 3 ząbki czosnku
• 1 ostra papryczka
• 1 cebula
• 5 – 6 ziemniaków do pieczenia
• 1 pęczek koperku
• 1 mały kawałek świeżego chrzanu
• 3 – 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
• sól, pieprz, oliwa
• Sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w ognisku lub w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 – 1,5 godziny.
2. Farsz: cytrynę kroimy w półplastry, kładziemy na suchej patelni i upalamy na brązowy kolor.
3. Do upalonej cytryny dolewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w szóstki lub ósemki cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulą i czosnek zmiękną dokładamy posiekaną szałwię i rozmaryn. Takim farszem nadziejemy karpia.
4. Marynata: do moździerza wrzucamy drobno posiekane: szałwię, rozmaryn, ostrą papryczkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy oliwą i ucieramy na jednolitą masę.
5. Karpia patroszymy, czyścimy, usuwamy skrzela i oczy. Skórę na bokach nacinamy, aby stworzyć coś w rodzaju kieszonek, które napełniamy marynatą. A ostudzonym farszem nadziewamy brzuch karpia.
6. Karpia związujemy dokładnie sznurkiem do pieczenia, aby farsz nie uciekał i układamy na drewienkach na ruszcie nad ogniskiem lub grillem. Pieczemy przez 30 – 45 minut w zależności od wielkości ryby, przewracając z boku na bok. Jeśli nie mamy ogniska lub grilla, takiego karpia można piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut.
7. Upieczone ziemniaki obieramy z foli i ze skórki. Przekładamy do naczynia, lekko ubijamy (ale nie na puree – powinny zostać kawałki), podgrzewamy dodając śmietanę, posiekany koperek, trochę startego na tarce chrzanu, sól i pieprz do smaku.
8. Na talerze wykładamy ziemniaki, na których układamy porcje upieczonej ryby.
Dobra rada: drewienka, które układamy na ruszcie, powinny być z twardego liściastego drzewa – buk, olcha, dobrze jest je wcześniej lekko namoczyć. Pamiętajmy, że karp nie może być zbyt blisko ognia, żeby się sznurek nie spalił.
Potrawa 2
Marynowany karp z jarmużem
Składniki:
• 2 filety z karpia
• 3 – 4 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu
• 1 limonka
• ½ ostrej papryczka
• 1 małe kłącze imbiru
• 150 g młodego jarmużu
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• sól, pieprz, oliwa
• Sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Z filetów wycinamy ości brzuszne, po czym kroimy je w możliwie najszersze plastry pod skosem.
2. Marynata: w misce mieszamy sos sojowy, miód, drobno posiekaną ostrą papryczkę, starty na tarce lub drobno posiekany imbir. Do takiej marynaty przekładamy płaty ryby, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
3. Młode, jędrne liście jarmużu kroimy w drobne paseczki, cebule i czosnek siekamy.
4. Na patelni z oliwą smażymy cebule i czosnek do zeszklenia, dorzucamy jarmuż. Chwilę smażymy, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną marynaty od karpia. Potem dusimy kilka minut pod przykryciem.
5. Na drewienkach na ruszcie nad ogniskiem lub grillem układamy plastry zamarynowanej ryby i pieczemy nad żarem przez 2 – 3 minuty z każdej strony.
6. Na talerze wykładamy uduszony jarmuż, a na nim układamy plastry upieczonego karpia.
Dobra rada: Jeśli nie mamy ogniska lub grilla, można też uprażyć takiego karpia na suchej patelni (np. grillowej). Na paskach pergaminu układamy kawałki karpia, pieczemy kilka minut, zdejmujemy razem z pergaminem, chwilę studzimy przed podaniem.