Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 10

Temat odcinka: Karp
Goście: Sebastian Grabowski, Maciek Grabowski

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Karpa smażony w panierce
Składniki:
•    1 cały karp lub 2 filety z karpia
•    1 łyżeczka ostrek mielonej papryki
•    1 cytryna
•    2 jajka
•    2 łyżki mleka
•    1 szklanka mąki
•    6 łyżek bułki tartej
•    1 szklanka płatków owsianych
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    100 g orzeszków pistacjowych
•    olej do głębokiego smażenia
•    Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Jeśli mamy całego, wypatroszonego karpia filetujemy, z filetów usuwamy płetwy i łuski.
2.    Sposób Sebastiana: filet z karpia kroimy wzdłuż ości brzusznych na kawałki szerokości 3 – 4 cm, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy, aby przyprawy połączyły się z rybą.
3.    Rybę panierujemy oprószając mąką, mącząc w jajku roztrzepanym  z mlekiem, a na koniec obtaczając w bułce tartej.
4.    Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
5.    Sposób Karola: z fileta wycinamy ości brzuszne, po czym kroimy go w kawałki szerokości  4 – 5 cm, doprawiamy pieprzem i startą skórką z cytryny.
6.    Panierujemy kawałki ryby w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku i na koniec w mieszaninie bułki tartej, płatków owsianych, posiekanej natki pietruszki i posiekanych orzeszków pistacjowych.
7.    Smażymy na złoty kolor w głębokim oleju, podajemy z plastrami cytryny uprażonymi na suchej patelni na brązowy kolor.

Potrawa 2
Pieczony karp z ziemniakami
Składniki:
•    1 cały karp
•    1 cytryna
•    4 – 5 gałązek świeżego rozmarynu
•    1 pęczek świeżej szałwii
•    2 – 3 ząbki czosnku
•    1 ostra papryczka
•    1 cebula
•    5 – 6 ziemniaków do pieczenia
•    1 pęczek koperku
•    1 mały kawałek świeżego chrzanu
•    3 – 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
•    sól, pieprz, oliwa
•    Sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w ognisku lub w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 – 1,5 godziny.
2.    Farsz: cytrynę kroimy w półplastry, kładziemy na suchej patelni i upalamy na brązowy kolor.
3.    Do upalonej cytryny dolewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w szóstki lub ósemki cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebulą i czosnek zmiękną dokładamy posiekaną szałwię i rozmaryn. Takim farszem nadziejemy karpia.
4.    Marynata: do moździerza wrzucamy drobno posiekane: szałwię, rozmaryn, ostrą papryczkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy oliwą i ucieramy na jednolitą masę.
5.    Karpia patroszymy, czyścimy, usuwamy skrzela i oczy. Skórę na bokach nacinamy, aby stworzyć coś w rodzaju kieszonek, które napełniamy marynatą.  A ostudzonym farszem nadziewamy brzuch karpia.
6.    Karpia związujemy dokładnie sznurkiem do pieczenia, aby farsz nie uciekał i układamy na drewienkach na ruszcie nad ogniskiem lub grillem. Pieczemy przez 30 – 45 minut w zależności od wielkości ryby, przewracając z boku na bok. Jeśli nie mamy ogniska lub grilla, takiego karpia można piec w  piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut.
7.    Upieczone ziemniaki obieramy z foli i ze skórki. Przekładamy do naczynia, lekko ubijamy (ale nie na puree – powinny zostać kawałki), podgrzewamy dodając śmietanę, posiekany koperek, trochę startego na tarce chrzanu, sól i pieprz do smaku.
8.    Na talerze wykładamy ziemniaki, na których układamy porcje upieczonej ryby.
Dobra rada: drewienka, które układamy na ruszcie, powinny być z twardego liściastego drzewa – buk, olcha, dobrze jest je wcześniej lekko namoczyć. Pamiętajmy, że karp nie może być zbyt blisko ognia, żeby się sznurek nie spalił.

Potrawa 2
Marynowany karp z jarmużem
Składniki:
•    2 filety z karpia
•    3 – 4 łyżki sosu sojowego
•    1 łyżka miodu
•    1 limonka
•    ½ ostrej papryczka
•    1 małe kłącze imbiru
•    150 g młodego jarmużu
•    1 ząbek czosnku
•    1 cebula
•    sól, pieprz, oliwa
•    Sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Z filetów wycinamy ości brzuszne, po czym kroimy je w możliwie najszersze plastry pod skosem.
2.    Marynata: w misce mieszamy sos sojowy, miód, drobno posiekaną ostrą papryczkę, starty na tarce lub drobno posiekany imbir. Do takiej marynaty przekładamy płaty ryby, dokładnie obtaczamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
3.    Młode, jędrne liście jarmużu kroimy w drobne paseczki, cebule i czosnek siekamy.
4.    Na patelni z oliwą smażymy cebule i czosnek do zeszklenia, dorzucamy jarmuż. Chwilę smażymy, doprawiając solą, pieprzem i odrobiną marynaty od karpia. Potem dusimy kilka minut pod przykryciem.
5.    Na drewienkach na ruszcie nad ogniskiem lub grillem układamy plastry zamarynowanej ryby i pieczemy nad żarem przez 2 – 3 minuty z każdej strony.
6.    Na talerze wykładamy uduszony jarmuż, a na nim układamy plastry upieczonego karpia.
Dobra rada: Jeśli nie mamy ogniska lub grilla, można też uprażyć takiego karpia na suchej patelni (np. grillowej).  Na paskach pergaminu układamy kawałki karpia, pieczemy kilka minut, zdejmujemy razem z pergaminem, chwilę studzimy przed podaniem.

Zobacz także