Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 251

Temat odcinka: Smak lawendy
Goście: Dariusz Struciński

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Ziemniaczano serowy placek z lawendową konfiturą i wędzoną makrelą

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, najlepiej sałatkowych
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajo
  • 100 g uprażonego słonecznika
  • 1 cebula
  • 100 ml syropu lawendowego
  • 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 – 4 łodyżki z kwiatkami lawendy
  • 2 wędzone sielawy
  • 3 -4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Placek: ugotowane lub uparowane w malej ilości wody ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, a potem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starty na tej samej tarce żółty ser, jajo, pieprz i lawendową sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy na niej łyżką duże placki z uzyskanej masy o grubości około 1,5 cm, które smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  3. Lawendowa konfitura ze słonecznika: cebulę pokrojoną w piórka gotujemy kilka minut w syropie lawendowym doprawiamy octem, studzimy. Łączymy z uprażonym ziarnem słonecznika. Dorzucamy kwiatki lawendy.
  4. Na gorące placki nakładamy lawendową konfiturę ze słonecznikiem, układamy nieco kwaśnej gęstej śmietany, kawałki obranej wędzonej sielawy, posypujemy kwiatkami lawendy.

Dobra rada: lawendową sól zrobimy dodając kwiatki lawendy do soli, odstawiamy na kilka dni, syrop lawendowy można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością alba zrobić samemu gotując kwiaty lawendy w syropie z cukru i wody w proporcji 1:1  

 

Potrawa 2

Wieprzowa karkówka w lawendowym sosie z serowym puree

Składniki:

  • 2 – 3 grube plastry wieprzowej karkówki
  • 3 – 4 gałązki lawendy z kwiatkami
  • 100 ml syropu lawendowego
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 – 3 łyżki konfitury z aronii
  • 300 ml ciemnego karmelowego piwa
  • 30 ml octu, najlepiej piwnego
  • 2 – 3 łyżki masła
  • 500 g uparowanych i utłuczonych na puree ziemniaków
  • 100 g wędzonego żółtego sera
  • 1 – 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Karkówka: plastry karkówki doprawiamy solą lawendową, pieprzem.
  2. W naczyniu o grubym dnie nagrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, konfiturę z aronii, startą lub drobno pokrojoną w paseczki skórkę z cytryny.
  3. Zalewamy syropem lawendowym, potem ciemnym piwem karmelowym i octem. Dusimy aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos mocno się zredukuje. Wówczas dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu aż sos stanie się szklisty.
  4. Serowe puree: do gorących uparowanych i utłuczonych na puree ziemniaków dodajemy starty na tarce lub drobniutko pokrojony wędzony żółty ser. Dobrze mieszamy na ogniu do uzyskania jednolitej, ciągnącej się masy. Na koniec dodajemy pieprz i kwaśną gęstą śmietanę, dokładnie mieszamy.
  5. Na ziemniaki z serem układamy plaster karkówki i polewamy sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Dobra rada: lawendową sól zrobimy dodając kwiatki lawendy do soli, odstawiamy na kilka dni, syrop lawendowy można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością alba zrobić samemu gotując kwiaty lawendy w syropie z cukru i wody w proporcji 1:1  

 

Potrawa 3

Lawendowy placek z jabłkami

Składniki:

  • 400 g surowego ciasta drożdżowego
  • 800 g jabłek, obranych i pokrojonych w grube cząstki
  • 3 łyżki miodu lawendowego ze skórką cytryny
  • 1 cytryna
  • 3 – 4 gałązki lawendy z kwiatkami
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki uprażonego ziarna słonecznika
  • 1 – 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajo + łyżka mleka
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy na patelni lawendowy miód ze skórką cytryny. Kiedy miód zacznie się pienić, dodajemy sok z cytryny, uprażone ziarno słonecznika i masło. Kiedy masło się roztopi dorzucamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Jabłka smażymy chwilę, aby pozostały soczyste i chrupiące. Na koniec łączymy z kaszą manną.
  2. Jabłka przekładamy do żaroodpornego naczynia. Studzimy.
  3. Ciasto drożdżowe rozklepujemy palcami na desce. (przepisy na ciasto drożdżowego znajdziemy w książkach lub Internecie)
  4. W ciasto drożdżowe wklepujemy świeże kwiatki lawendy. Układamy ciasto na jabłkach kwiatkami lawendy do dołu. Smarujemy powierzchnię ciasto rozmąconym jajem z mlekiem.
  5. Pieczemy w temperaturze 180°C. Podajemy z kwaśną gęstą śmietaną lub jogurtem. Można dorzucić kilka listków świeżej mięty.

Dobra rada: cukier jak i sól możemy aromatyzować kwiatkami lawendy. Jeśli nie dostaniemy lawendowego miodu, możemy samu aromatyzować zwykły miód kwiatkami lawendy i skórką z cytryny, odstawiony na kilka dni nabierze lawendowego aromatu

 

Zobacz także