Potrawa 1
Pieczony pstrąg z sosem z suszonych owoców
Składniki:
- 2 filety pstrąga łososiowego lub tęczowego ze skórą
Sos z suszonych owoców:
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki suszonych czereśni
- 4 suszone gruszki
- 3 liście laurowe
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki kaparów
- 70 g masła
Marynata do ryby:
- 1 łyżka kaparów
- 1 ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml oleju z ziaren gorczycy
- sól, grubo mielony pieprz, olej,
Sposób przygotowania:
- Sos z suszonych owoców: suszone owoce – czereśnie, gruszki, żurawinę oraz liście laurowe wrzucamy do naczynia z wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar zmniejszy objętość o połowę.
- Z wywaru wyjmujemy owoce i liście laurowe, mniejsze owoce drobniej siekamy, a wywar odstawiamy do ostygnięcia.
- Do żółtek dodajemy trochę płynu od kaparów, trochę wywaru z owoców, mąkę pszenną, mieszamy. Takie żółtka dodajemy do wywaru z owoców, i podgrzewając na bardzo małym ogniu mocno ubijamy trzepaczką.
- Do ubitych żółtek dodajemy masło w kawałkach i ubijając trzepaczką na minimalnym ogniu, tak by nie zagotować sosu, ubijamy trzepaczką dalej. Na koniec dorzucamy posiekane drobne owoce z wywaru i kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple.
- Marynata do ryby: kapary, ostrą papryczkę, czosnek, natkę pietruszki drobno siekamy. Przekładamy do słoika, dolewamy olej z nasion gorczycy. Dokładnie mieszamy składniki. Takim sosem smarujemy filety od strony mięsa.
- Na płytę lub patelnię wykładamy pergamin skropiony olejem, układamy rybę skórą do dołu. Wypiekamy rybę na wolnym ogniu aż ładnie dojdzie. Na koniec wykładamy na talerze, skrapiamy pozostałą marynatą, podajemy z sosem.
Dobra rada: suszoną dziką żurawinę czy suszone czereśnie można dostać w niektórych sklepach, na bazarach czy targach ze zdrową żywnością.
Potrawa 2
Zupa z selera i suszonych jabłek
Składniki:
- 1 seler
- 2 szklanki suszonych jabłek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, może być mielony
- 1 kromka chleba razowego na zakwasie
- 150 ml mleka kokosowego
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 kolorowe papryki
- ½ pęczka świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml oleju z gorczycy
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Do nagrzanego naczynia z odrobiną oleju dodajemy masło, kiedy się roztopi dorzucamy seler pokrojony w kostkę, suszone jabłka, przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy kminem rzymskim, chwilę jeszcze smażymy i zalewamy wodą, dodając chleb na zakwasie pokrojony w kostkę oraz mleko kokosowe. Gotujemy aż seler i jabłka będą miękkie.
- Zupę dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę do konsystencji zupy krem, niezbyt gęstej, doprawiamy sola i pieprzem oraz
- Salsa z papryki: papryki opalamy nad ogniem aż skórka będzie zupełnie spalona, czarna. Obieramy ze spalonej skórki, miąższ drobno siekamy. Łączymy z posiekaną miętą i posiekanym czosnkiem, zalewamy olejem z gorczycy, doprawiamy pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy na wierzchu salsą z papryki i mięty.
Dobra rada: najlepsze będą jabłka suszone metodą tradycyjną ze starych odmian
Potrawa 3
Żeberka jagnięce duszone z suszonymi owocami
Składniki:
- 1 kg jagnięcych żeberek
- 2 łyżki suszonych wiśni
- 2 łyżki suszonej czarnej porzeczki
- 1 filiżanka suszonych śliwek
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 3 – 4 cebule szalotki
- 5 – 6 goździków
- 600 ml kwasu chlebowego
- 2 – 3 łyżki masła
- 1 – 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Żeberka jagnięce doprawiamy solą i pieprzem, jeśli mamy dostęp do żywego ognia opalamy nad ogniem. Jeśli nie mamy dostępu do ognia, aromat wędzenia możemy uzyskać stosując śliwki wędzone.
- Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobine oleju, przesmażamy do zeszklenia grubo przesiekany czosnek i szalotki. Dorzucamy goździki, suszone wiśnie, czarną porzeczkę i śliwki. Układamy opalone żeberka i zalewamy kwasem chlebowym, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż żeberka będą miękkie. Co łatwo sprawdzić – kostki możemy wyjąć z mięsa bez najmniejszego oporu.
- Żeberka pozostawiamy w cieple w naczyniu, a sos od duszenia przelewamy na patelnię, doprawiamy octem i redukujemy na wolnym ogniu aż nabierze bardziej gęstej konsystencji.
- Dzielimy żeberka na porcje, polewamy sosem.
Dobra rada: w podobny sposób można też przyrządzić łatwiej dostępne żeberka wieprzowe