Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 228

Temat odcinka: Królowe cytryny
Goście:  Bogusława Schubert i Karolina Schubert 

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Gęsie żołądki duszone w piwie i konfiturze cytrynowej

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 300 ml piwa karmelowego
  • 2 łyżki konfitury cytrynowej z korzeniami
  • 2 łyżki konfitury cytrynowej z imbirem
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 cytryna
  • 2 gruszki, dojrzale ale twarde
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w grube kawałki, ząbek czosnku pokrojony w plasterki,  zielony pieprz, dodajemy gęsie żołądki, chwilę wszystko prażymy. Dolewamy piwo karmelowe, mleko kokosowe dodajemy konfiturę cytrynową z korzeniami. Mieszamy, po czym dusimy pod przykryciem przez mniej więcej godzinę do momentu aż żołądki będą miękkie a sos mocno zredukowany.
  1. Teraz dodajemy konfiturę cytrynową z imbirem i glazurujemy gęstym sosem żołądki. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i jeśli lubimy potrawy pikantne,  posiekaną ostra papryczką.
  2. Sałatka z gruszki: gruszki wraz ze skórą, bez gniazd nasiennych, kroimy w duże kawałki, dodajemy posiekaną świeżą miętę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i posiekaną ostra papryczką. Podajemy z żołądkami.

Dobra rada:

 

Potrawa 2

Racuszki dyniowe z cytrynową konfiturą

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki konfitury cytrynowej z tymiankiem
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki zmielonych herbatników
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, po czym parujemy w minimalnej ilości wody w naczyniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkiej, jednolitej ale w miarę gęstej masy – takiej jak purée z ziemniaków.
  2. Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Do jajek i kokosa dorzucamy konfiturę cytrynową z tymiankiem, przestudzone purée z dyni, wszystko dokładnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym, zmielonymi herbatnikami, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem wykładamy ciasto na racuszki w kształcie małych placków, po czym na wolnym ogniu wysmażamy je na rumiany kolor z obu stron, tak by wypiec ciasto w środku, a nie spalić z zewnątrz.
  4. Placki podajemy z cytrynową konfiturą i kwaśną gęstą śmietaną.

Dobra rada:

 

Potrawa 3

Makaron ryżowy z marynowaną w konfiturze cytrynowej piersią z kaczki i gruszką  

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 pierś z kaczki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki cytrynowej konfitury z imbirem
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 dojrzała ale twarda gruszka
  • 1 cytryna
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy wkładamy do miski z gorącą wodą i moczymy przez 8 – 10 minut.
  2. Z piersi kaczki zdejmujemy skórę, skórę kroimy w paski układamy na zimnej patelni i powoli na małym ogniu wytapiamy na chrupiące skwarki. Odsączmy na papierowym ręczniku.
  3. Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości do 1 cm.
  4. Przygotowujemy marynatę: łączymy miseczce cytrynową konfiturę, sos sojowy, pieprz, sól i olej, i w takiej mieszance marynujemy plastry z piersi kaczki przez 5 – 10 minut.
  5. Na patelni po smażeniu skóry i powstałym z jej wytopienia tłuszczu kaczym obsmażamy na mocniejszym ogniu plastry kaczki z obu stron na złoty kolor przez chwilkę z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  6. Na tej samej patelni smażymy do zeszklenia cebule pokrojoną w piórka i czosnek w plasterki. Doprawiamy pieprzem, przekładamy na bok.
  7. Na suchą patelnię wykładamy odcedzony makaron, chwilę smażymy, dodajemy cebulę i czosnek, trochę posiekanej ostrej papryczki, resztę marynaty i usmażone plastry z piersi kaczki. Na sam koniec dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę i pokrojoną w kostkę wraz ze skórką gruszkę.  Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy skwarkami z kaczej skórki. .

Dobra rada:

 

Zobacz także