Potrawa 1
Gęsie żołądki duszone w piwie i konfiturze cytrynowej
Składniki:
- 1 kg gęsich żołądków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- 300 ml piwa karmelowego
- 2 łyżki konfitury cytrynowej z korzeniami
- 2 łyżki konfitury cytrynowej z imbirem
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 cytryna
- 2 gruszki, dojrzale ale twarde
- ½ pęczka świeżej mięty
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w grube kawałki, ząbek czosnku pokrojony w plasterki, zielony pieprz, dodajemy gęsie żołądki, chwilę wszystko prażymy. Dolewamy piwo karmelowe, mleko kokosowe dodajemy konfiturę cytrynową z korzeniami. Mieszamy, po czym dusimy pod przykryciem przez mniej więcej godzinę do momentu aż żołądki będą miękkie a sos mocno zredukowany.
- Teraz dodajemy konfiturę cytrynową z imbirem i glazurujemy gęstym sosem żołądki. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i jeśli lubimy potrawy pikantne, posiekaną ostra papryczką.
- Sałatka z gruszki: gruszki wraz ze skórą, bez gniazd nasiennych, kroimy w duże kawałki, dodajemy posiekaną świeżą miętę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i posiekaną ostra papryczką. Podajemy z żołądkami.
Dobra rada:
Potrawa 2
Racuszki dyniowe z cytrynową konfiturą
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 3 łyżki konfitury cytrynowej z tymiankiem
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki zmielonych herbatników
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, po czym parujemy w minimalnej ilości wody w naczyniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkiej, jednolitej ale w miarę gęstej masy – takiej jak purée z ziemniaków.
- Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Do jajek i kokosa dorzucamy konfiturę cytrynową z tymiankiem, przestudzone purée z dyni, wszystko dokładnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym, zmielonymi herbatnikami, proszkiem do pieczenia i mąką pszenną.
- Na rozgrzanej patelni z olejem wykładamy ciasto na racuszki w kształcie małych placków, po czym na wolnym ogniu wysmażamy je na rumiany kolor z obu stron, tak by wypiec ciasto w środku, a nie spalić z zewnątrz.
- Placki podajemy z cytrynową konfiturą i kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada:
Potrawa 3
Makaron ryżowy z marynowaną w konfiturze cytrynowej piersią z kaczki i gruszką
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 pierś z kaczki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki cytrynowej konfitury z imbirem
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 dojrzała ale twarda gruszka
- 1 cytryna
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy wkładamy do miski z gorącą wodą i moczymy przez 8 – 10 minut.
- Z piersi kaczki zdejmujemy skórę, skórę kroimy w paski układamy na zimnej patelni i powoli na małym ogniu wytapiamy na chrupiące skwarki. Odsączmy na papierowym ręczniku.
- Pierś kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości do 1 cm.
- Przygotowujemy marynatę: łączymy miseczce cytrynową konfiturę, sos sojowy, pieprz, sól i olej, i w takiej mieszance marynujemy plastry z piersi kaczki przez 5 – 10 minut.
- Na patelni po smażeniu skóry i powstałym z jej wytopienia tłuszczu kaczym obsmażamy na mocniejszym ogniu plastry kaczki z obu stron na złoty kolor przez chwilkę z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni smażymy do zeszklenia cebule pokrojoną w piórka i czosnek w plasterki. Doprawiamy pieprzem, przekładamy na bok.
- Na suchą patelnię wykładamy odcedzony makaron, chwilę smażymy, dodajemy cebulę i czosnek, trochę posiekanej ostrej papryczki, resztę marynaty i usmażone plastry z piersi kaczki. Na sam koniec dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę i pokrojoną w kostkę wraz ze skórką gruszkę. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy skwarkami z kaczej skórki. .
Dobra rada: