Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 68

Temat odcinka: Kulinarne wspomnienia dzieciństwa w PGR
Goście:  Adam Bochno – sołtys Szczuplin, Monika Fabiszewska (placki cukinia) Krystyna Bochno (tarta), Katarzyna Gross (surówka, barszcz), Anna Szleszyńska (sałatka warzywna), Maria Węgrzynowska (ciasto rabarbar), Dorota Pilanc, Sylwia Daszkiewicz (kotlety z cukinii), Dyrektor Andrzej Bober – Agencja Nieruchomości Rolnych OT w Olsztynie, Gł. Specjalista Zdzisław Szymocha – Agencja Nieruchomości Rolnych OT w Olsztynie, Tomasz Węgrzynowski – Stowarzyszenie Instytut EKOPRUSSIA oraz mieszkańcy Szczuplin

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Uda kacze duszone w cebuli z sosem z czarnego bzu

Składniki:
•    4 uda kacze
•    8 cebul
•    6 – 7 suszonych śliwek
•    6 – 7 goździków
•    6 – 7 ziaren ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    50 g słoniny
•    70 ml wódki krupniku
•    ½ łyżeczki curry
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    1 kromka ciemnego razowego chleba
•    1 limonka
•    sól, pieprz
Składniki:
•    200 g jagód czarnego bzu
•    1 łyżka miodu
•    4–5 goździków
•    100 ml czerwonego wytrawnego wina
•    50 masła
Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i umyte uda kacze należy wytrybować czyli usuwamy kość udową, zostawiając tzw. pałkę. Mięso owijamy skórą i spinamy wykałaczkami, aby zachować ładny kształt podczas duszenia. Tak przygotowane uda doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Uda kładziemy na chłodną patelnię i stopniowo podgrzewamy, a kiedy wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
  3. Cebulę kroimy w piórka, suszone śliwki w paseczki, a słoninę w drobną kostkę.
  4. Kiedy uda kacze zarumienią się ładnie, przekładamy je na deskę, a na wytopionym tłuszczu kaczym smażymy cebulę, dorzucając suszone śliwki oraz przyprawy: goździki, ziele angielskie i liście laurowe.
  5. W dużym garnku podgrzewamy słoninę aż powstaną skwarki, przekładamy podsmażone uda kacze, zasypujemy podsmażoną cebulą ze śliwkami, dolewamy trochę wody i doprawiamy curry i ostrą mieloną papryką. Pozostałości na patelni po smażeniu deglasujemy czyli zalewamy krupnikiem, czekamy aż wódka odparuje, powstanie gęsta emulsja i przelewamy do kaczki z cebulą. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę chleb razowy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  6. Sos z czarnego bzu: w naczyniu rozpuszczamy miód, dorzucamy umyte i obrane z łodyżek jagody czarnego bzu, doprawiamy goździkami, kiedy jagody puszczą sok, zalewamy winem i gotujemy na wolny ogniu, aż płyn zredukuje się do połowy objętości i powstanie gęsty sos. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się skórek pestek, po czym dorzucamy trochę pokrojonego w kosteczkę razowego chleba, zaciągamy zmrożonym masłem.
  7. Na półmisek wykładamy cebulę ze śliwkami, uduszone uda kacze polewamy sosem z czarnego bzu jak glazurą, polewamy sokiem z limonki.

Dobra rada: poza sezonem, kiedy nie ma czarnego bzu, możemy użyć do sosu mrożonych jeżyn bądź czarnych jagód.

Potrawa 2
Rosół z gołębia

Składniki:
•    3 gołębie
•    1 kuropatwa
•    1 seler
•    2 pietruszki korzeniowe
•    2 cebule
•    4 liście laurowe
•    8 ugotowanych ziemniaków
•    1 pęczek świeżego lubczyku
•    sól i pieprz
Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszone i oczyszczone tuszki gołębi i kuropatwy dokładnie myjemy. Cebulę kroimy na pól i przypalamy na ogniu lub nad gazowym palnikiem. Warzywa – selera i pietruszkę kroimy w grubsze kawałki.
  2. Do naczynia wrzucamy liście laurowe, tuszki gołębi i kuropatwy, liście laurowe, pokrojone warzywa, przypieczoną cebulę, po czym zalewamy wszystko zimną wodą, tak by przykryła składniki.
  3. Wolno doprowadzamy do wrzenia, jeśli trzeba, szumujemy, po czym gotujemy na bardzo małym ogniu przez 3 – 4 godziny.
  4. Gotowy rosół podajemy z ugotowanymi ziemniakami i posiekanym świeżym lubczykiem, do każdej porcji dorzucając ugotowane mięso z gołębi.

Dobra rada: tuszki gołębi hodowlanych można dostać w niektórych specjalistycznych sklepach mięsnych. Dawniej rosół z gołębia podawany był dzieciom podczas choroby na wzmocnienie organizmu.

Potrawa 3
Makaron z sosem dyniowo grzybowym

Składniki:
•    1 nieduża dynia
•    5 ząbków czosnku
•    10 szalotek
•    2 wędzone piersi z kurczaka
•    500 ml słodkiej śmietanki 30%
•    500 g świeżych podgrzybkówe
•    1 ostra papryczka
•    600 g pokrojonych pomidorów z puszki
•    1,5 kg ugotowanego makaronu
•    200 g startego żółtego sera
•    150 g suszonych pomidorów z zalewą olejową
•    sól i pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy wraz ze skórą na kawałki, miąższ w środku nacinamy w siatkę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 minut do godziny. Upieczone dynie studzimy i oddzielamy łyżką miąższ od skórki.
  2. Czosnek kroimy w plasterki, a cebule szalotki i wędzone piersi z kurczaka w drobną kostkę. Świeże podgrzybki kroimy w grube kawałki.
  3. W dużym naczyniu o grubym dnie przesmażamy na oleju szalotki i czosnek do zeszklenia, dorzucamy grzyby, przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonych grzybów i cebuli dokładamy pokrojone w drobną kostkę wędzone piersi z kurczaka.
  4. Potem zalewamy wszystko słodką śmietanką i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu, aby sos się zredukował. Następnie dorzucamy upieczoną dynię i pomidory z puszki, całość gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucamy makaron i posiekane suszone pomidory z zalewy.
  5. Makaron podajemy posypany starym żółtym serem, polany oliwą od suszonych pomidorów, udekorowany młodymi listkami szczawiu.

Dobra rada: do tego sosu możemy uzyć tez innych grzybów leśnych, takich jakie uda nam się znaleźć.

Zobacz także