Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 39

Tytuł odcinka: Las – największa spiżarnia.
Gość: Adam Sieńko

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1.
Zupa z zielonych gąsek.
Składniki:
•    1 kg świeżych zielonych gąsek
•    100 g słoniny
•    3 ząbki czosnku
•    4 liście laurowe
•    ½ łyżeczki suszonego majeranku
•    50 g masła
•    2 pory
•    1 seler korzeniowy
•    200 ml słodkiej śmietanki 30%
•    1 łyżka miodu
•    100 g dojrzałego koziego sera
•    100 g świeżej lub mrożonej żurawiny
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Ładnie oczyszczone grzyby płuczemy dwa, trzy razy w wodzie, aby pozbyć się piasku. Grzyby kroimy w większe kawałki.
2.    Słoninę kroimy w kostkę i przesmażamy tak długo, aby uzyskać skwarki. Do przesmażonej słoniny dorzucamy grzyby i dusimy na mocnym ogniu. Doprawiamy liśćmi laurowymi, suszonym majerankiem i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Kiedy grzyby się podduszą, zmniejszamy ogień i dokładamy masło.
3.    Do grzybów dokładamy pory pokrojone w drobna kostkę i tak samo pokrojonego selera. Dusimy, aż warzywa się zeszklą i zalewamy wszystko wodą do wysokości grzybów i warzyw. Dusimy dalej.
4.    Kiedy warzywa zmiękną, dolewamy słodką śmietankę, dokładamy ser kozi pokrojony w kostkę, gotujemy, aż ser się rozpuści.
5.    Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu, dorzucamy żurawinę i chwilę smażymy.
6.    Na talerze wykładamy usmażoną na miodzie żurawinę, zalewamy zupą z zielonych gąsek.
Dobra rada: jeśli nie mamy zielonych gąsek, możemy użyć innych świeżych grzybów leśnych: podgrzybków, borowików, siwków, etc.

Potrawa 2.
Jajecznica ze świeżymi grzybami i topinamburem.
Składniki:
•    800 g świeżych grzybów leśnych
•    50 g słoniny
•    8 bulw topinamburu
•    2 cebule
•    6 dużych kromek chleba
•    10 jaj
•    30 g masła
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Bulwy topinamburu obieramy ze skórki, zawijamy w folie aluminiową z dodatkiem masła i odrobiny oliwy, po  czym pieczemy prze 35 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2.    Grzyby czyścimy i dokładnie myjemy, kroimy w większe kawałki.
3.    Słoninę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do uzyskania rumianych skwarek.
4.    Do wytopionej słoniny wrzucamy pokrojone grzyby i szybko przesmażamy na dużym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5.    Kiedy grzyby ładnie się przesmażą, płyn odparuje, wybijamy jajka, sprawdzając ich świeżość. Zmniejszamy ogień i powoli smażymy mieszając, aż jajka się zetną.
6.    Usmażone grzyby z jajami układamy na kromkach chleba, na wierzchu układamy pieczony topinambur, posypujemy gruboziarnista solą.
Dobra rada: jeśli mamy chwilę, możemy też podpiec kromki chleba na grzanki.

Potrawa 3.
Gulasz z jelenia z suszonymi grzybami.
Składniki:

Zobacz także