Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 36

Tytuł odcinka: Perliczka na nowo odkryta
Goście: Krystyna Łuczyńska, Wojciech Dereszewski wójt gminy Kurzętnik oraz rycerze Bractwa Rycerskiego Zamku Kurzętnik”: Przemysław Skarzyński, Łukasz Zakręta, Wiktor Michewicz, Damian Buliński, Klaudia Zakręta, Kamil Michewicz, Kamil Nadolski, Urszula Grynberg

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Perliczka pieczona z jabłkami, pigwą i żurawiną
Składniki:
•    1 cała perliczka
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    2 jabłka
•    4 łyżki konfitury z pigwy
•    150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
•    1 łyżeczka posiekanego tymianku
•    1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
•    1 łyżeczka posiekanej bazylii
•    4 plasterki wędzonego boczku
•    4 plasterki wędzonej szynki
•    150 ml czerwonego wytrawnego wina
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Ładnie oczyszczoną i umytą perliczkę dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku, zarówno na zewnątrz jaki i wewnątrz tuszki. Odstawiamy na 2 godziny.
2.    Przygotowujemy farsz.  Jabłka ze skórką kroimy w grube kawałki, dodajemy posiekane zioła: rozmaryn, tymianek i bazylię, żurawinę i konfiturę z pigwy. Całość mieszamy i takim farszem nadziewamy wnętrze tuszki perliczki.
3.    Nadziana perliczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy perliczkę plasterkami boczku i szynki, posypujemy ziołami: rozmarynem, tymiankiem i bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 godziny.  W trakcie pieczenia polewamy perliczkę czerwonym winem.
4.    Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, a sos z pieczenia przelewamy do garnka. Dokładamy łyżkę konfitury z pigwy, a całość miksujemy na gładko.
5.    Kawałki perliczki układamy na talerzach i polewamy sosem.
Dobra rada: w sezonie, zamiast konfitury możemy użyć świeżych owoców pigwy, a jeśli nie zdobędziemy pigwy możemy wykorzystać śliwki węgierki.

Potrawa 2
Perliczka w sosie z zielonego pieprzu
Składniki:
•    1  pierś perliczki
•    2 udka perliczki
•    1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
•    1 łyżeczka posiekanego tymianku
•    1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
•    1 łyżeczka posiekanej bazylii
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    50 ml winiaku, brandy bądź nalewki
•    1 łyżka konfitury z pigwy
•    150 ml słodkiej  śmietanki 30-%
•    5 ziaren kardamonu
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę z posiekanych ziaren zielonego pieprzu z zalewy, tymianku, rozmarynu , bazylii, soli i pieprzu. Taką marynatą dokładnie nacieramy kawałki mięsa perliczki i odstawiamy na bok na kilka minut.
2.    Zamarynowane mięso smażymy na patelni  z olejem na złoty kolor z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy w ciepłe miejsce.
3.    Sos z zielonego pieprzu: cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Z pokruszonych ziaren kardamonu wysypujemy nasionka.  Na patelnię po smażeniu perliczki wrzucamy cebulę, czosnek i kardamon. Przesmażamy do zeszklenia cebuli, po czym zalewamy wszystko alkoholem (winiakiem, brandy lub nalewką). Dokładamy konfiturę z pigwy, zalewamy słodką śmietanką 30% i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
4.    Na koniec do sosu przekładamy usmażoną perliczkę i dusimy całość pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Dobra rada:

Potrawa 3
Perliczka z grzybami
Składniki:
•    1 cała perliczka
•    1 pęczek świeżego oregano czyli lebiodki pospolitej
•    2 cebule
•    5 ząbków czosnku
•    1 cytryna
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    800 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
•    300 ml słodkiej śmietanki 30 %
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Całą, oczyszczona i wypatroszona perliczkę dzielimy na kawałki. Następnie marynujemy mięso w posiekanych listkach oregano , soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek.
2.    W mocno nagrzanym naczyniu podgrzewamy olej i smażymy zamarynowane kawałki perliczki na mocno rumiany kolor z każdej strony. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.
3.    Cebule kroimy w drobną  kostkę, czosnek rozgniatamy, a z cytryny ścieramy skórkę, po czym wszystko przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając  wszystko ziarnami kolendry i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone w grube kawałki podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, dokładamy kawałki perliczki, wszystko razem dusimy kilka chwil i zalewamy słodka śmietanką. Dusimy jeszcze kilka minut.
4.    Na talerze wykładamy kawałki mięsa z grzybami, dekorujemy listkami świeżego oregano. .
Dobra rada:

Zobacz także