Potrawa 1
Perliczka pieczona z jabłkami, pigwą i żurawiną
Składniki:
• 1 cała perliczka
• 1 łyżeczka suszonego majeranku
• 2 jabłka
• 4 łyżki konfitury z pigwy
• 150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
• 1 łyżeczka posiekanej bazylii
• 4 plasterki wędzonego boczku
• 4 plasterki wędzonej szynki
• 150 ml czerwonego wytrawnego wina
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Ładnie oczyszczoną i umytą perliczkę dokładnie nacieramy mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku, zarówno na zewnątrz jaki i wewnątrz tuszki. Odstawiamy na 2 godziny.
2. Przygotowujemy farsz. Jabłka ze skórką kroimy w grube kawałki, dodajemy posiekane zioła: rozmaryn, tymianek i bazylię, żurawinę i konfiturę z pigwy. Całość mieszamy i takim farszem nadziewamy wnętrze tuszki perliczki.
3. Nadziana perliczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy perliczkę plasterkami boczku i szynki, posypujemy ziołami: rozmarynem, tymiankiem i bazylią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 godziny. W trakcie pieczenia polewamy perliczkę czerwonym winem.
4. Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, a sos z pieczenia przelewamy do garnka. Dokładamy łyżkę konfitury z pigwy, a całość miksujemy na gładko.
5. Kawałki perliczki układamy na talerzach i polewamy sosem.
Dobra rada: w sezonie, zamiast konfitury możemy użyć świeżych owoców pigwy, a jeśli nie zdobędziemy pigwy możemy wykorzystać śliwki węgierki.
Potrawa 2
Perliczka w sosie z zielonego pieprzu
Składniki:
• 1 pierś perliczki
• 2 udka perliczki
• 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
• 1 łyżeczka posiekanej bazylii
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml winiaku, brandy bądź nalewki
• 1 łyżka konfitury z pigwy
• 150 ml słodkiej śmietanki 30-%
• 5 ziaren kardamonu
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy marynatę z posiekanych ziaren zielonego pieprzu z zalewy, tymianku, rozmarynu , bazylii, soli i pieprzu. Taką marynatą dokładnie nacieramy kawałki mięsa perliczki i odstawiamy na bok na kilka minut.
2. Zamarynowane mięso smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Usmażone mięso przekładamy w ciepłe miejsce.
3. Sos z zielonego pieprzu: cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Z pokruszonych ziaren kardamonu wysypujemy nasionka. Na patelnię po smażeniu perliczki wrzucamy cebulę, czosnek i kardamon. Przesmażamy do zeszklenia cebuli, po czym zalewamy wszystko alkoholem (winiakiem, brandy lub nalewką). Dokładamy konfiturę z pigwy, zalewamy słodką śmietanką 30% i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
4. Na koniec do sosu przekładamy usmażoną perliczkę i dusimy całość pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Dobra rada:
Potrawa 3
Perliczka z grzybami
Składniki:
• 1 cała perliczka
• 1 pęczek świeżego oregano czyli lebiodki pospolitej
• 2 cebule
• 5 ząbków czosnku
• 1 cytryna
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 800 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
• 300 ml słodkiej śmietanki 30 %
• sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. Całą, oczyszczona i wypatroszona perliczkę dzielimy na kawałki. Następnie marynujemy mięso w posiekanych listkach oregano , soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek.
2. W mocno nagrzanym naczyniu podgrzewamy olej i smażymy zamarynowane kawałki perliczki na mocno rumiany kolor z każdej strony. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.
3. Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy, a z cytryny ścieramy skórkę, po czym wszystko przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko ziarnami kolendry i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone w grube kawałki podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, dokładamy kawałki perliczki, wszystko razem dusimy kilka chwil i zalewamy słodka śmietanką. Dusimy jeszcze kilka minut.
4. Na talerze wykładamy kawałki mięsa z grzybami, dekorujemy listkami świeżego oregano. .
Dobra rada: