Potrawa 1
Łosoś smażony na wodzie na dwa sposoby
Składniki:
Pulpety
• 4 dzwonka łososia min. 2 cm grubości
• 4 łyżki masła
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 twarde ogórki kiszone lub małosolne z sokiem
• 3 dymki
• ¼ łyżeczki ziaren kolendry
• 1 łyżka miodu
• 1 limonka
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Sposób kapitana Wąsowicza: dwa dzwonka łososia nacieramy solą. Na patelnie wlewamy trochę wody, nie więcej niż 1 cm, zagotowujemy, dodajemy masło i grubo posiekany czosnek, trochę solimy. W taki wywar wkładamy dzwonka łososia. Gotujemy przez 3 – 4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy, redukujemy sos aż będzie gęsty. Układamy na talerzach, posypujemy siekanym koperkiem, polewamy sosem.
2. Sposób Karola Okrasy: na patelni zagotowujemy wodę, dokładając masło i czosnek, kiedy się chwilę pogotuję dolewamy sok z kiszonych ogórków, dokładamy miód. Kiedy miód się rozpuści dorzucamy ogórki pokrojone w drobna kostkę, białe części dymki w krążkach, ziarna kolendry. Kiedy wszystko się zagotuje, wkładamy dzwonka łososia doprawione jedynie startą skórką z limonki. Gotujemy 5 – 6 minut, polewając wywarem rybę. Rybę wyjmujemy, a sos redukujemy na wolnym ogniu, aż będzie gęsty.
3. Rybę podajemy z sosem i posiekanym szczypiorem od dymki.
Dobra rada:
Potrawa 2
Marynowany łosoś i dorsz
Składniki:
• 1 filet z łososia bez skóry
• 1 filet z dorsza ze skórą
• 200 g soli
• 50 g cukru
• 500 ml octu balsamicznego
• 30 ml sosu sojowego
• 1 ostra papryczka
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 2 czerwone cebule
• 1 pęczek świeżej kolendry
• olej
Sposób przygotowania:
1. Sporządzamy marynatę do ryby: do naczynia wsypujemy sól i cukier, dolewamy ocet balsamiczny i sos sojowy, doprawiamy posiekanym imbirem, świeżą kolendrą i ostrą papryczką. Dokładnie mieszamy. W tak przygotowana marynatę wkładamy kawałki łososia i dorsza, tak by marynata dokładnie przykryła rybę.
2. Odstawiamy. Dorsz będzie gotowy już po 18 – 20 godzinach, łosoś wymaga 24 – 48 godzin marynowania.
3. Podajemy udekorowane czerwoną cebula pokrojoną w piórka, listkami kolendry, pokropione olejem.
Dobra rada: do marynowanie możemy użyć jedynie świeżej ryby, nie należy używać ryb rozmrożonych.
Potrawa 3
Śledź smażony w boczku z konfiturą z cebuli i malin
Składniki:
• 2 łyżki cukru
• 3 liście laurowe
• 3 ząbki czosnku
• 4 czerwone cebule
• 100 ml octu jabłkowego
• 12 świeżych lub mrożonych malin
• 6 świeżych śledzi
• 6 plastrów wędzonego boczku
• 1 limonka
• sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Konfitura z cebuli i malin: w naczyniu upalamy cukier na karmel z dodatkiem liści laurowych, rozgniecionego ząbka czosnku i pieprzu. Kiedy karmel jest gotowy, dorzucamy 3 czerwone cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula się zeszkli dolewamy ocet jabłkowy. Potem dokładamy maliny i pwoli gotujemy na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje.
2. Ładnie oczyszczone, wypatroszone śledzie – każdą tuszkę zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczką, aby się nie rozpadało podczas smażenia.
3. Na suchej patelni układamy śledzie i smażymy na rumiany kolor z obu stron. Kiedy przełożymy na drugą stronę, dorzucamy na patelnię grubo pokrojona cebule, dwa rozgniecione ząbki czosnku i cząstki limonki.
4. Usmażone śledzie podajemy z konfiturą z cebuli i malin, udekorowane podsmażoną cebulą, czosnkiem i cząstkami limonki.
Dobra rada: