Potrawa 1
Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Składniki:
• 4 – 5 marchewek
• 1 – 2 pietruszki korzeniowe
• 5 ząbków czosnku
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 1 ostra papryczka
• 3 czerwone cebule
• 50 g orzeszków sosnowych
• 200 g pomidorków koktajlowych
• 200 ml ekologicznego jogurtu naturalnego
• 1 limonka
• 50 g twardego koziego sera dojrzałego
• sól, pieprz, oliwa
• folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
1. Obrane marchewki i pietruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki lub w słupki, jeśli warzywa są grube. Do pokrojonych warzyw dorzucamy 3 rozgniecione ząbki czosnku, listki świeżej kolendry, posiekaną ostra papryczkę, doprawiamy pieprzem, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.
2. Czerwone cebule owijamy szczelnie w folię aluminiową. Z foli aluminiowej, złożonej podwójnie lub poczwórnie w zależności od grubości folii robimy kieszonkę, do środka wkładamy zamarynowane warzywa, dokładnie zwijamy brzegi i wkładamy do żaru w ognisku na 20 minut razem z cebulą. Możemy też piec tak przygotowane warzywa w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut.
3. Paprykę nabijamy na patyki i pieczemy nad ogniem, aż skórka stanie się czarna i będzie dobrze odchodzić. Taka paprykę również możemy upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 – 30 minut. Po upieczeniu zawijamy folia lub wkładamy do plastikowego worka, papryka się uparuje, łatwiej będzie nam ściągnąć skórkę, aby obrać paprykę.
4. Robimy sos jogurtowy: orzeszki sosnowe prażymy chwile na gorącej, suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Do miski przelewamy jogurt, dorzucamy posiekaną świeżą kolendrę, 1 upieczoną paprykę pokrojona w bardzo drobną kostkę, posiekany ząbek czosnku, posiekane orzeszki sosnowe, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
5. Upieczone warzywa wyjmujemy z folii, przekładamy do miski. Dorzucamy pokrojone na pól pomidorki koktajlowe, pokrojone w grube kawałki pozostałe dwie papryki, przekrojone na pół i obrane z przypieczonej skórki cebule, posiekany ząbek czosnku, doprawiamy świeżą kolendrą, solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z limonki.
6. Sałatkę z pieczonych warzyw wykładamy na talerze, polewamy sosem i za pomocą obieraczki ścinamy wąskie paski koziego sera wprost na sałatkę.
Potrawa 2
Roladki czyli zraziki z indyka z pieczonymi burakami
Składniki:
• 4 buraki
• 1 pierś z indyka
• 2 – 3 twarde ogórki konserwowe
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 8 plastrów wędzonego boczku
• 8 listków świeżej szałwii
• 1 – 2 łyżki miodu
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 2 limonki
• 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
• sól, pieprz, oliwa
• sznurek do pieczenia
• folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
1. Buraki owijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w żarze ogniska. Można też je upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 – 1,5 godziny.
2. Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
3. Plastry indyka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na tak doprawiony kawałek mięsa układamy plaster ogórka konserwowego i plaster wędzonego boczku. Zawijamy ściśle w rulonik, po czym związujemy w dwóch miejscach sznurkiem do pieczenia.
4. Upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1 x 1 cm, do nagrzanego wlewamy miód, a kiedy miód się rozpuści i lekko karmelizuje, dorzucamy pokrojony w plasterki imbir oraz pokrojone buraki. Doprawiamy buraki ziarnami kolendry, startą skórką i sokiem z limonki oraz świeżą miętą.
5. Na drugiej patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy zraziki z indyka na złoty kolor z każdej strony.
6. Na talerze wykładamy buraki i usmażone zraziki.
Dobra rada: ważne jest, aby mięsa nie smażyć zbyt długo, roladki powinny soczyste w środku a nie przesuszone.
Potrawa 3
Jajecznica z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
• 4 jaja ekologiczne
• 2 – 3 upieczone w ognisku ziemniaki
• 2 łyżki masła
• szczypior od dymki
• sól,
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wykładamy masło, a kiedy się rozpuści wybijamy jajka. Do jajek dorzucamy kawałki obranych ze skórki ziemniaków. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki i doprawiamy solą.
Dobra rada: